Arbeidstid og arbeidstidsordninger
Det er mange regler som regulerer arbeidstidens lengde og hvordan den skal fordeles gjennom døgnet. Disse reglene finnes delvis i arbeidsmiljøloven, og delvis i de ulike tariffavtalene som finnes.
Arbeidstid er definert som den tiden arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver. Den tiden arbeidstaker ikke står til disposisjon for arbeidsgiver, regnes som fritid.
Arbeidstid er en viktig del av alle arbeidsforhold og vi har derfor flere detaljerte bestemmelser som regulerer arbeidstiden vår. Hovedreglene for arbeidstid finner du i arbeidsmiljøloven, men tariffavtaler og arbeidsavtaler kan ha bedre bestemmelser.
Fordi arbeidstiden virker inn på både helse, privatliv og fritid, er reguleringen viktig for å verne om arbeidstakers helse, og for å sikre balanse mellom arbeid og fritid. I arbeidsmiljøloven er det derfor regler for daglig og ukentlig arbeidstid, retten til daglig og ukentlig hvile samt rett til pauser. Videre finner vi regler om gjennomsnittsberegning, arbeid på natt og helligdager, samt regler for overtidsarbeid.
Arbeidstidsordninger skal være forsvarlig
Et viktig hovedprinsipp er at alle arbeidstidsordninger skal være forsvarlig. Dette er regulert flere steder i arbeidsmiljøloven. Det er arbeidsgivers ansvar at arbeidstidsordningen er forsvarlig.
Loven sier at arbeidstidsordninger skal være slik at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske eller psykiske belastninger, og slik at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn.
Fleksibel og redusert arbeidstid
Arbeidsmiljøloven regulerer videre rett til fleksibel arbeidstid eller redusert arbeidstid, og du kan ha krav på tilpasset arbeidstidsordning avhengig av alder og livssituasjon.
Unntak fra arbeidstidsbestemmelsene
Noen ledende og særlig uavhengige stillinger kan være unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene i loven. De har likevel krav på en forsvarlig arbeidstid.
Det er også viktig å kjenne til at en del av reglene i arbeidsmiljøloven kan fravikes etter avtale med tillitsvalgt, fagforening eller arbeidstilsynet. Slike fravik skal avtales skriftlig og kan ikke være i strid med krav om forsvarlighet.
Alminnelig arbeidstid
Hovedregelen i loven er at den alminnelige arbeidstid ikke må overstige 9 timer i løpet av 24 timer og 40 timer i løpet av sju dager. Begge disse grensene for arbeidstid må overholdes.
Det er mulig å avtale at daglig eller ukentlig arbeidstid kan variere i en periode, men den skal likevel i snitt ikke overstige disse grensene. Det er dette som kalles gjennomsnittsberegning.
Gjennomsnittsberegning av arbeidstid
Ved gjennomsnittsberegning kan man avtale daglig arbeidstid inntil 12,5 timer og en ukentlig arbeidstid inntil 54 timer, men gjennomsnittet må altså være innenfor grensene for arbeidstid i loven.
Avtale om gjennomsnittsberegning skal være skriftlig og kan inngås for inntil 52 uker av gangen. (les mer om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden her – lenke til egen underside om dette. ….).
Dersom det er aktuelt å jobbe utover lovens grenser kan dette avtales etter en egen unntaksbestemmelse i arbeidsmiljøloven.
Om din daglige og ukentlige arbeidstid varierer er det et krav at det skal komme frem av arbeidsavtalen din.
Arbeidsplan
Loven sier videre at dersom du jobber til ulike tider på døgnet, så skal det utarbeides en arbeidsplan som viser hvilke uke, dager og tider du skal jobbe. Arbeidsplanen skal settes opp i samarbeid med tillitsvalgte og det er et krav om at den skal være kjent for deg senest 14 dager før den starter. Det er vanlig at man avtaler lengre varslingsfrist.
Kortere ukentlig arbeidstid ved tariffavtale
De fleste tariffavtalene gir bedre rettigheter enn arbeidsmiljøloven for både daglig og ukentlig arbeidstid. Veldig mange arbeidstakere vil gjennom sin tariffavtale eller arbeidsavtale ha en kortere arbeidsuke og dermed kortere daglig arbeidstid enn det som følger av loven.
Kortere ukentlig arbeidstid når du jobber turnus eller skift
Jobber du turnus eller skiftarbeid er grensene for alminnelig arbeidstid per dag og uke kortere både i lov og tariffavtale. Dette er begrunnet i belastningen som følger av å jobbe til varierende tider gjennom døgnet. Avhengig av om du jobber skift eller turnus, vil du derfor kunne har rett til kortere ukentlig arbeidstid. Visse former for tredelt turnus eller skiftarbeid kan ha rett til en delvis reduksjon av arbeidstiden, ut fra hvor mange timer du jobber om natten og på søndager.
Oversikt over timegrensene i arbeidsmiljøloven og tariffavtale
| Arbeidsmiljøloven § 10-4 | Tariffavtale |
Dagarbeid | 40 timer | 37,5 timer |
---|---|---|
Turnusarbeid | 38 timer | 35,5 timer |
Tredelt skift/turnusarbeid | 38-36 timer | 35,5 – 33,6 timer |
Helkontinuerlig skift | 36 timer | 33,6 timer |
Har du spørsmål om arbeidstid?
Kontakt tillitsvalgt eller Delta Direkte
- Finn kontaktopplysninger til tillitsvalgt | Kontakt tillitsvalgt i Delta-appen
- Delta Direkte tlf 02125 eller direkte@delta.no
Delta Direkte svarer på dine spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår. Delta Direkte har åpent alle hverdager fra kl. 08–20.