Beredskapsvakt – dette må du være oppmerksom på

For å benytte lovens hovedregel må vakten ha få restriksjoner på arbeidstakers bevegelsesfrihet.
For å benytte lovens hovedregel må vakten ha få restriksjoner på arbeidstakers bevegelsesfrihet. Foto: Colourbox

Beredskapsvakt, ofte kalt hjemmevakt, innebærer at arbeidstaker må være tilgjengelig for arbeidsgiver og klar dersom det blir et oppdrag. Ofte dukker det opp spørsmål om beregning av arbeidstid og kompensasjon for beredskapsvakt.

Mange medlemmer deltar i ulike beredskapsordninger. Fra tid til annen mottar Delta henvendelser fra tillitsvalgte og medlemmer om inngåelse av beredskapsvaktavtaler, eller revidering av allerede eksisterende avtaler. I denne artikkelen ønsker vi å redegjøre for hva du som tillitsvalgt eller medlem bør være særlig oppmerksom på.

Beredskapsvakt, ofte kalt hjemmevakt, innebærer at arbeidstaker må være tilgjengelig for arbeidsgiver og klar dersom det blir et oppdrag. Det kan eksempelvis innebære at arbeidstaker må være klar til å møte opp på arbeidsstedet eller utføre oppgaver dersom det oppstår et behov.

Etter arbeidsmiljølovens hovedregel (§ 10-4 tredje ledd) skal minst 1/7 av vakten regnes med i den alminnelige arbeidstid. Om mer enn 1/7 skal regnes med i arbeidstiden, vil være avhengig av hvor belastende vaktordningen er. I en tariffbunden virksomhet kan arbeidsgiver og tillitsvalgte avtale at hele eller deler av tiden kompenseres økonomisk eller gis som avspasering.  

Omregningsfaktor

Til tross for arbeidsmiljølovens hovedregel om 1/7, er det fastsatt bedre minste omregningsfaktor i noen tariffavtaler (eks. Spekter). I en del tilfeller vil også omregningsfaktor på 1/7 være urimelig, og det vil da være anledning til å avtale en høyere omregningsfaktor enn lovens hovedregel.

Hvilke momenter bør tas med i vurderingen av omregningsfaktor?

  • Krav til utkallingstid/responstid
  • Sannsynligheten for tilkalling
  • Varigheten av uttrykningene
  • Utrykningsfrekvens
  • Arbeidets belastning og omfang av det aktive arbeidet
  • Arbeidstakers bevegelsesfrihet i vaktperioden

Det er særlig bevegelsesfrihet i vaktperioden som tillegges vekt når omregningsfaktoren skal fastsettes. For å benytte lovens hovedregel må vakten ha få restriksjoner på arbeidstakers bevegelsesfrihet. Videre må antall utrykninger være få og uttrykningene lite omfattende. Eksempelvis vil forventning om tilgjengelighet på telefon, samt mulighet for å løse enkle sporadiske oppdrag via telefon, kunne tilsi at omregningsfaktor 1/7 er rimelig. I motsatt fall vil kort oppmøtetid og begrensninger på hvor langt en arbeidstaker kan bevege seg, tale for en høyere omregningsfaktor enn 1/7.

Ved uenighet

Hva hvis arbeidsgiver og de tillitsvalgte ikke blir enig om omregningsfaktor?

Det følger av arbeidsmiljøloven § 10-4 tredje ledd at arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte i virksomhet som er bundet av tariffavtale, skriftlig kan fravike hovedregelen på 1/7.

Dersom man ikke blir enig, må arbeidsgiver utarbeide en arbeidsplan i henhold til arbeidsmiljøloven § 10-4 tredje ledd. Dette kan være vanskelig i praksis. Arbeidsgiver eller tillitsvalgte kan be Arbeidstilsynet om å foreta en vurdering basert på momentene over.

Arbeidstilsynets adgang til å fastsette annen beregningsmåte forutsetter at følgende vilkår er til stede:

  • Det må ikke være inngått skriftlig avtale etter bestemmelsens annet punktum om at en mindre eller større andel av beredskapsvakten enn 1/7 skal regnes med i arbeidstiden.
  • Forholdstallet 1/7 må virke urimelig.
  • Arbeidsgiver eller arbeidstakernes tillitsvalgte har fremsatt krav om annen beregningsmåte enn 1/7.

For at Arbeidstilsynet skal vurdere saken må det altså foreligge en dokumentert uenighet mellom tillitsvalgt og arbeidsgiver. Videre er det avgjørende at man har god dokumentasjon som gir en god innsikt i belastningen knyttet til vaktordningen. Dette kan eksempelvis være statistikk som viser antall uttrykninger, varigheten av uttrykningene, antall personer som inngår i vaktberedskapen og forventninger til den som deltar i vaktordning.

Kontakt tillitsvalgt eller Delta Direkte

Delta Direkte svarer på dine spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår. Delta Direkte har åpent alle hverdager fra kl. 08–20.