Jobbe i jula? Dette er dine rettigheter

Lovens hovedregel er at når du har jobbet på en rød dag, skal du ha arbeidsfri den følgende røde dagen. Med en egen "juleturnus" kan det isteden avtales sammenhengende fri.
Lovens hovedregel er at når du har jobbet på en rød dag, skal du ha arbeidsfri den følgende røde dagen. Med en egen "juleturnus" kan det isteden avtales sammenhengende fri. Foto: NTB

Mange jobber i jula, inkludert på helligdagene. Her kan du finne ut hvilke rettigheter du har i forbindelse med arbeid i jule- og nyttårshelgene.

Dagarbeidstakere, altså de som har en «vanlig» arbeidstid på dagtid, har fri alle søn- og helgedager. Turnusarbeidere har derimot ikke det, og de må ofte belage seg på å jobbe det vi gjerne kaller «røde dager». Derfor sikrer arbeidsmiljøloven at noen av disse dagene blir fridager slik at turnusarbeidere ikke risikerer å måtte jobbe alle de lovbestemte fridagene.

Lovens hovedregel er at når du har jobbet på en rød dag, skal du ha arbeidsfri den følgende røde dagen. Deretter kan neste røde dag være arbeidsdag igjen.

For deg som jobber dagtid: Julaften og nyttårsaften

Ifølge tariffavtalene i kommunesektoren og helseforetakene, skal jule- og nyttårsaften være arbeidsfri fra kl. 12.00 uten trekk i lønn. Dette gjelder for dem som jobber på dagtid.

For deg som jobber turnus: "Juleturnus»

Arbeidsplaner i forbindelse med høytider blir ofte omarbeidet, og det avtales egne høytidsplaner, hvor man kan bli enige om arbeid på flere røde dager etter hverandre. Det kan sikre ansatte mer sammenhengende fri. Eksempel på dette kan være at den ansatte har fri juledagene, men arbeider nyttårshelgen.

Disse arbeidsplanene kalles ofte for juleturnus, påsketurnus eller høytidsturnus.

Dette er de røde dagene i jul og nyttår

Denne tabellen gir deg oversikt over:

  • Hvilke dager som er røde i kalenderen i mai-juni.
  • Hvilke tidspunkt som er røde ifølge arbeidsmiljøloven. (Arbeidsmiljøloven § 10-10. Søndagsarbeid)
  • Hvilke tidspunkt som utløser tariffbestemte tillegg i lønn.
Røde dager
Arbeidsmiljølovens definisjon av ulike røde dager
Tid for tillegg i kommuner og helseforetak (og enkelte andre som KA)

Søndager

Lør. Kl. 18.00 - søn. kl. 22.00

Lør. kl. 00.00 - søn. kl. 24.00

1. juledag

24.12. kl. 15.00 - 25.12. kl. 22.00

24.12 kl. 12.00 - 25.12 kl. 24.00

2. juledag

25.12. kl. 22.00 - 26.12. kl. 22.00

26.12 kl. 00.00 - 24.00

1. nyttårsdag

31.12 kl. 18.00 - 1.1 kl. 22.00

31.12 kl. 12.00 - 1.1. kl. 24.00

Tillegg på røde dager

  1. Ansatte i kommunene og helseforetakene har krav på et tillegg på 133 1/3 prosent per arbeidet time for arbeid:

    • Mellom kl. 00:00 og 24:00 på helligdager (med unntak av søndager)
    • Mellom kl. 12:00 og 24:00 på pinse-, jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag.

    Merk at i Oslo kommune er det noen avvikende bestemmelser.

  2. Ansatte i staten godtgjøres med timelønn tillagt 100 % for arbeid:

    • Mellom kl. 00:00 og 24:00 på helligdager (med unntak av søndager)
    • Mellom kl. 12:00 og 24:00 på pinse-, jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag.

     

     

     

  3. Andre virksomheter med tariffavtale

    Ofte følger andre virksomheter bestemmelsene som gjelder i KS og helseforetakene for røde dager og hvilke tillegg man får. Kontakt din tillitsvalgt eller Delta Direkte hvis du har spørsmål.

    Private virksomheter uten tariffavtale

    I private virksomheter uten tariffavtale kan arbeidsavtalen ha bestemmelser om annen kompensasjon og andre tidsrom for når du har rett på ubekvemstillegg. 

Spørsmål og svar: Arbeid i forbindelse med røde dager

  1. Hovedregelen er at helligdagstillegget skal utbetales. Arbeidsgiver og arbeidstaker kan imidlertid avtale avspasering. Slik avspasering kan ikke legges på røde dager eller tider som gir helge- og høytidstillegg.

    I de fleste virksomheter blir man enige om en  høytidsturnus. Helligdager (røde dager) og ekstra fridager for ansatte skal da markeres i denne turnusen.

  2. Uforutsette ting kan oppstå. Både sykdomsfravær, ulykker eller annet kan føre til at du blir innkalt for å jobbe, eller blir pålagt å jobbe overtid.

    Det er opp til arbeidsgiver å vurdere hvem som i så fall skal pålegges å møte på jobb eller gå lengre vakter. De fleste ledere vil først undersøke om noen kan gjøre dette frivillig.

    Hvis det  er spesielle grunner til at du ikke kan jobbe overtid, kan du reservere deg. Som arbeidstaker kan du ha rett til fritak fra både overtid og merarbeid. Dette må være begrunnet i helsemessige eller vektige sosiale grunner. Vektige sosiale grunner vil være for eksempel pass av mindre barn, deltakelse i større familiebegivenhet o.l.

    Arbeidsgiver har ellers også plikt til å frita arbeidstaker fra arbeid utover avtalt tid der arbeidstakeren ber om det, når arbeidet uten skade kan utsettes eller utføres av andre.

    Det er viktig å være oppmerksom på at arbeidsmiljøloven har regler både for drøfting og hvor mange timer overtid det faktisk er lov å jobbe.

    Ved uforutsette hendelser som gjør at det blir nødvendig å pålegge overtid, bør det tilstrebes å finne gode løsninger for alle parter.

  3. Du kan reservere deg mot å utføre arbeid utover avtalt arbeidstid, når du har helsemessige eller vektige, sosiale grunner.

    Som arbeidstaker kan du ha rett til fritak fra både overtid og merarbeid. Dette må være begrunnet i helsemessige eller vektige sosiale grunner. Vektige sosiale grunner vil være for eksempel pass av mindre barn, deltakelse i større familiebegivenhet o.l.

  4. Hovedregelen i Deltas tariffavtaler er at du får utbetalt sykelønn som om du var i full jobb. Det betyr at hvis du blir syk, skal du ha alle tillegg etter oppsatt turnusplan.

  5. Arbeidsmiljøloven har bestemmelser om at hvis du har jobbet en søndag eller helligdag, skal du ha påfølgende søndag eller helligdag fri. Men:

    • Blir man enige om å lage en egen høytidsturnus, kan det avtales at minimum halvparten av de røde dagene i turnusperioden skal være fri.

    Det er tillitsvalgte som skal utarbeide turnus i samarbeid med arbeidsgiver. Tillitsvalgt godkjenner turnusen på vegne av medlemmene.

  6. Det står ingenting i lov- og avtaleverket om inneklemte dager. Du har med andre ord ikke krav på fri, men du kan inngå avtale med arbeidsgiver om å ta ut avspasering eller en feriedag.

     

  7. Mange tar ut feriedager for å få en lang  sammenhengende ferie i forbindelse med for eksempel påsken. Men hvor mange feriedager trenger du å bruke for å ha fri hele påskeuken? 

    Søndager eller lovbestemte helge- eller høytidsdager er unntatt fra virkedagsbegrepet i loven. Det gjelder selv om disse dagene ellers går inn som arbeidsdager i skift- eller turnusordninger. Det betyr at de ikke skal telles med når antall feriedager beregnes.

    Dersom du tar ferie i påskeuken, bruker du fire feriedager. Dette fordi skjærtorsdag og langfredag faller utenfor som feriedager. Mandag, tirsdag, onsdag før skjærtorsdag og påskeaften er virkedager og dermed feriedager.

    Ferie i forbindelse med høytider, eller ferieuttak på røde dager, er ikke noe du har krav på. Du har rett til å bli hørt, og arbeidsgiver må forholde seg til ferieloven, men blir dere ikke enige, er det arbeidsgiver som bestemmer feriefritiden din.

  8. Ansatte i kommuner, helseforetak og staten som er dagarbeidere, har normalt fri onsdag før skjærtorsdag fra kl. 12, uten trekk i lønn.

    I Oslo kommune er arbeidstiden denne onsdagen 6 timer. Her får du ikke rett til fri fra kl. 12.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med våre rådgivere i Delta Direkte, mandag til fredag, kl. 08–20. Delta Direkte er et tilbud til deg som er medlem eller tillitsvalgt i Delta.