10 tips for å gjøre deg eksamensklar

På eksamen skal du vise hva du har lært i løpet av et helt semester eller år. Forfatteren bak boka «Superstudent» gir deg 10 tips for å gjøre det best mulig på eksamen.

Forfatter Olav Schewe har lest mye forskning om utdanningspsykologi og studieteknikker, og er opptatt av å lage konkrete tips basert på forskningen. I boken «Superstudent» gir han tips om hvordan du best forbereder deg til eksamen.

1. Se etter mønster

Sjekk gamle eksamensoppgaver, for å se om det er noen mønstre eller noe som går igjen. Da får du oversikt over format og temaer som du sannsynligvis vil bli testet i. Se også på informasjon du har fått utdelt, og notater fra forelesninger.

2. Lær på en aktiv måte

Øv aktivt til eksamen. Gjør oppgaver - ikke bare les. Test deg selv i om du husker hva som står i notatene dine, og i pensum.

3. Ta tiden

Hvis du sliter med å bli ferdig innen tiden du har tilgjengelig på eksamen, kan du trene på det mens du løser oppgaver. Sett på en stoppeklokke!

4. Spre øvingen over tid

Spre puggingen over tid. Hvis du skal ha flere eksamener bør du øve på fagene annenhver dag. Det hjelper å ha et opphold mellom. Da fester kunnskap seg bedre.

5. Skippertak er bedre enn ikke noe

Hvis pensum ikke er veldig vanskelig kan skippertak fungere for å få en bra karakter. Men du kan ikke lære deg for eksempel spansk på fire dager. Ulempen med skippertak er at du glemmer mye etterpå, og ikke tar med deg all kunnskapen videre. Men et skippertak er bedre enn å ikke gjøre noe.

6. Kom med egne eksempler

Under eksamen må du vise hva du kan. For å vise god og dyp forståelse er det lurt å finne egne måter å si ting på, for eksempel ved å bruke egne eksempler - ikke lærerens. Tenk gjennom aktuelle eksempler på forhånd og test på andre.

7. Understrek viktige poenger

Skriv så det blir lett for sensor å lese. Sensor leser raskt gjennom besvarelsene, så sørg for at viktige poenger kommer godt fram. Strek under det som er viktig, eller skriv «Det viktigste er at….».

8. Forberedelse reduserer nerver

1 av 4 sliter med eksamensnerver. For 1 av 10 er det et alvorlig problem. Den beste måten å redusere nervene på er å henge med i løpet av semesteret, og unngå å havne bakpå i fag. Da er det begrenset hvor dårlig det kan gå. Å jobbe jevnt og trutt med fag kan bidra til å dempe nervene.

9. Fokuser på mestringsmål

Et prestasjonsmål kan være å få A på eksamen, men det styrer du ikke selv. Men mestringsmål har du selv kontroll på! Et mestringsmål kan for eksempel være å gjøre oppgaver i en hel time. Veien til en god prestasjon går gjennom mestring, så sett deg oppnåelige mål.

10. Tenk positivt

Hvis du sier til deg selv at du kommer til å stryke, er det ikke rart om du blir stresset. Å stryke er ikke verdens undergang. Det er mulig å ta fag om igjen. Prøv derfor å ikke tenke negativt. Litt eksamensnerver kan være positivt fordi det gjør deg mer fokusert. Hvis du er stresset, så tenk at det kan være positivt.

Lykke til!