10 ting som er viktig for deg som er ung i arbeidslivet

Johanne Dirdal og Aniqa Khan i Delta gir deg sine beste tips for å gjøre deg klar på arbeidslivet.
Johanne Dirdal og Aniqa Khan i Delta gir deg sine beste tips for å gjøre deg klar på arbeidslivet. Foto: Siv Bjelland

Som ung i arbeidslivet er det mye en bør huske på. Vi har derfor samlet opp 10 ting som kan gjøre deg litt mer forberedt på arbeidslivet.

1. Arbeidsavtale

Du skal alltid ha en skriftlig arbeidsavtale der du jobber. Det er arbeidsgivers ansvar å utarbeide den. Dette er uavhengig om du jobber fast eller som vikar. Det er ingen unntak for denne regelen.

2. Arbeidstid og overtid

Alminnelig ukentlig arbeidstid er 40 timer etter arbeidsmiljøloven, mens den er 37,5 timer med tariffavtale. Turnusarbeidere har redusert arbeidstid og jobber enten 35,5 timer eller 33,6 timer per uke der Delta har tariffavtale. Arbeid ut over alminnelig arbeidstid er overtid. 

Arbeidsmiljøloven sikrer deg rett til overtidstillegg på 40 %, mens der vi har tariffavtale har du rett til 50 % - 133 % overtidstillegg.

Avspasering baserer seg på avtalen mellom deg og din arbeidsgiver. Overtidstimer kan man skriftlig avtale at skal avspaseres time for time, men overtidstillegget skal alltid utbetales i form av lønn.

3. Lønn

Du er ikke sikret en rettferdig minstelønn gjennom arbeidsmiljøloven. Men det er du der Delta har en tariffavtale. Du kan alltid likevel prøve å forhandle deg til en bedre lønn enn minstelønnen gjennom en lønnssamtale.

4. Attest

Du har krav på en skriftlig sluttattest. Attesten er viktig når du senere skal søke annen jobb. Den er et skriftlig bevis på hvor lenge du har jobbet og hva du har jobbet med. Dette vil påvirke din lønn i form for ansiennitet, samtidig som den viser dine kvalifikasjoner.

5. Opplæring

Arbeidsgiver er pliktig til å gi deg en god opplæring. Opplæringstiden regnes som arbeidstid, og denne skal du ha betalt for. Hvor lang opplæringstiden skal være kommer an på din stilling og arbeidsgiver.

6. Ferie og feriepenger

Med en tariffavtale har du krav på 5 uker ferie i løpet av et år, uavhengig om du jobber fast, midlertidig, heltid eller deltid. Av disse kan du kreve at 3 av dem er sammenhengende i hovedferieperioden. De fleste av Deltas medlemmer som har en tariffavtale har et feriepengegrunnlag på 12 %. Dette regnes ut fra din inntekt året i forveien.

Alle ansatte har plikt til å ta ut ferie, med mindre opptjente feriepenger fra året før ikke dekker inntektsbortfallet, da er det mulig å reservere seg mot uttak av full ferie.

7. Pauser

Du har rett på pause hvis du jobber mer enn 5,5 time om dagen. Pausen skal være på minimum 30 minutter dersom du har en 8 timers arbeidsdag. Hvis du ikke kan forlate arbeidsplassen eller du har tilgang på et pauserom, skal pausen være betalt.

8. Oppsigelse

Arbeidsgiver kan ikke si deg opp uten saklig grunn. Oppsigelse fra arbeidsgiver må alltid være skriftlig. Det er ikke fastsatt noen regler for oppsigelse fra arbeidstaker. Oppsigelsestiden skal stå i din arbeidsavtale. Blir du sagt opp, kan du som Delta-medlem få hjelp av den tillitsvalgte på arbeidsplassen din til å vurdere oppsigelsen.

9. Sykdom med egenmelding

Du kan bare bruke egenmelding i arbeidsgiverperioden, som er de først 16 kalenderdagene av sykefraværet. Egenmelding kan brukes for opptil 3 dager i strekk. Er du borte i mer enn dette kan arbeidsgiveren kreve en sykemelding.

10. Pensjon

Selv om det mest sannsynlig er lenge til du skal gå av med pensjon, kan det være lurt å begynne å spare i dag. Hvilken jobb du velger, hvor lenge du blir i jobben og hvilken stillingsstørrelse du jobber i kan være avgjærende for om du får være med i pensjonsordningen på arbeidsplassen din. Velger du å ta høyere utdanning i stedet for å jobbe, eller om du kanskje har lyst til å ta deg et friår, påvirker dette hva du en dag vil få i pensjon.