Camilla valgte yrkesfag: Jeg lærer mye mer av praktisk arbeid

Camilla (25) valgte service og samferdsel på videregående og er nå lærling innenfor kontor og administrasjon.
Camilla (25) valgte service og samferdsel på videregående og er nå lærling innenfor kontor og administrasjon. Foto: Siv Bjelland

Mange unge er usikre på hva slags yrke de ønsker å ha i fremtiden. Yrkesfag kan være en god vei å gå og gir mange muligheter videre.

Camilla Glorud Syversen (25) begynte på Service og samferdsel på videregående. Andre året gikk hun videre på reiseliv, med et mål om å bli flyvertinne.

I utgangspunktet valgte jeg service og samferdsel fordi venninnen min skulle det. Gjør ikke de fleste det? 

I løpet av året på reiseliv fant Camilla ut at det kanskje ikke var flyvertinne hun ville bli likevel. Dermed gikk turen videre til påbygg, og vitnemål. Med vitnemålet i hånda skulle Camilla ta seg et friår og jobbe litt. Ett friår ble til fire, før hun sa seg fornøyd med ulike salgsjobber i butikk og flyttet til Oslo hvor hun begynte å studere økonomi og forretningsjus på BI. Studiene ble riktignok ikke helt som hun hadde tenkt.

Det var knallhardt å sette seg på skolebenken igjen. Så jeg sluttet og så etter andre alternativer. Da ble jeg tipset om å ta yrkeskompetanse.

Yrkeskompetanse

Yrkeskompetanse er den kompetansen en trenger for å jobbe med et bestemt yrke. Det finnes totalt åtte yrkesfaglige utdanningsprogram og rundt 180 programområder som gir yrkeskompetanse etter endt utdanningsløp. Det blir skilt mellom to typer av yrkeskompetanse: yrkeskompetanse som gir fag- eller svennebrev og yrkeskompetanse som ikke gir fag- eller svennebrev.

Yrkeskompetanse med fag- eller svennebrev kjennetegnes ved at en får opplæring i bedrift. Et vanlig løp består av to år på skole og to år i bedrift. Noen yrkesfaglige utdanningsprogram fører til yrkeskompetanse uten fag- eller svennebrev. Disse utdanningene tar normalt tre år på skole.

Lærer mest av å jobbe

På grunn av Camillas bakgrunn med et år på Service og samferdsel og et år på reiseliv, kunne hun gå inn som lærling på 2,5 år. Det halve året ekstra som lærling, kompenserer for at hun tok reiseliv i 2. klasse. Etter en intervjurunde hos NHO, ble Camilla foreslått videre for Deltas hovedkontor, hvor hun nå har vært lærling i 1,5 år.

Personlig lærer jeg mye mer av å jobbe, enn å sitte på skolebenken og bare pugge. Så et lærlingløp passet mye bedre for meg.

(Kilde: utdanning.no)

Kontorlærling i Delta Camilla Glorud Syversen foto Siv M Bjelland2
Camilla er fornøyd med at hun valgte å være lærling istedet for å ta en teoretisk utdanning. Foto: Siv Bjelland

Husk søknadsfristen for videregående utdanning 1. mars.

Hvorfor valgte de yrkesfag?

Helene (21) aktivitør:

smil
Foto: Privat

Jeg valgte å bli aktivitør fordi jeg så det ga meg mulighet til å jobbe med alle type brukergrupper, istedenfor kun eldre eller kun unge. Dette yrket gjør også at jeg selv kan bestemme litt min egen arbeidsdag om jeg vil gjøre trim, håndarbeid, gå turer eller bare sitte å nyte en kopp kaffe med en bruker som trenger å få lettet tankene. Dette gjør også at jeg stortrives i min jobb. Man vil alltid finne venner for livet i arbeidslivet store som små. Det er med på å gjøre dagen best mulig.

Vilde (23) ambulansearbeider:

IMG_6712
Foto: Privat

Jeg valgte å bli ambulansearbeider fordi jeg ønsket å jobbe med mennesker, være til hjelp og få brukt mye av meg selv. Det er et spennende yrke med store kontraster. Arbeidet mellom liv og død er spennende. Ingen dager er like. Jeg får oppleve mye forskjellig sammen med gode kolleger, komme tett på mennesker og jeg får være med å påvirke andres liv. Dette trives jeg godt med.

Maria (23) barne- og ungdomsarbeider:

Barne- og ungdomsarbeider i Bergen Maria Geelmuyden
Foto: Privat

Etter 1. videregående på studiespesialiserende var jeg skolelei. Jeg fikk tilbud om å gå 4 år i lære i barne- og ungdomsarbeiderfaget, med litt skole imellom. Dette takket jeg ja til. Det at noen yrkesfag har denne muligheten for fagbrev, bidrar til at sånne som meg som er litt lei skolebenken, fortsatt har en mulighet til å få en utdanning. Jeg hadde sittet barnevakt fra jeg var 14, og visste jeg ville utdanne meg i noe innenfor barn og unge. I dag jobber jeg i en friluftsbarnehage i Bergen. Vi jobber mye i naturen og med musikk. Jeg får brukt kroppen og har mye frihet til å jobbe med det jeg vil, både inne og ute. Det er alltid en ny utfordring, mye glede, smil og latter. Det er en glede å gå på jobb hver dag.  

Renate (21) institusjonskokk:

instutisjonskokk renate
Foto: Privat

Jeg var veldig interessert i matlaging som liten. Jeg brukte å dra til biblioteket, kun for å lese oppskrifter i kokebøker. Min mor var veldig flink til å dra meg med på kjøkkenet, så det er mye takket være henne at jeg endte opp på restaurant- og matfag. Som institusjonskokk lærer jeg noe nytt hver dag og jeg har utrolig gode kollegaer. Det gjør at jeg trives godt i jobben min.

Inger Lise (23) helsefagarbeider:

ingerlise nett
Foto: Martin Müller

Jeg valgte å gå helsefag på videregående fordi jeg liker å hjelpe mennesker og gjøre en forskjell. Siden jeg var liten har jeg vært med mamma, som er hjelpepleier, på jobb og har sett hvordan det er å påvirke hverdagen til de som trenger bistand i større eller mindre grad. Det er en flott jobb hvor jeg får brukt både kroppen og hodet. Ingen dag er lik, og jeg kommer tett på pasientene. Jeg er med på både oppturer og nedturer. Det er godt å kunne bidra med å gjøre hverdagen til noen bedre.

Ada Christina (19) fotterapeut:

fotterapeut ada1
Foto: Privat

Jeg valgte å bli fotterapeut fordi det ga meg mulighet til å jobbe som jeg selv ville. Jeg hadde større mulighet til å bestemme over egen arbeidsdag, og det var et yrke der det var lett å finne jobb. Jeg driver egen bedrift og jobber i samarbeid med en annen fotterapeut på Strømmen, som også driver skobutikk med salg av sko, såler, kremer og sokker. Dette gir meg muligheten til å bruke kunnskapen min om sko for å veilede ikke bare pasienter, men også kunder som kommer innom. Det er absolutt et yrke for de som liker å jobbe praktisk og teoretisk.

Victoria (23) helsesekretær:

helsesekretær victoria1
Foto: Privat

Jeg valgte yrkesfag fordi det er en rask vei ut i jobb og store deler av utdanningen består av praktisk arbeid. Jeg ville ha muligheten til å etablere meg tidlig i livet og begynne å jobbe så fort som mulig. Jeg var motivert til å studere noe som var direkte knyttet til det jeg ville gjøre, hvor teori og praksis gikk hånd i hånd. Det jeg liker med jobben min, er det daglige møte med pasientene. Som et omsorgsmenneske føler jeg at jeg har noe å bidra med i møte med ulike pasienter som er innom legekontoret. Det kan være pasienter som trenger noen å prate med, eller bare trenger noen oppmuntrende ord eller råd. Jeg liker den variable arbeidsdagen hvor man veksler mellom laboratorie- og kontorarbeid, og samarbeidet med ulike yrkesgrupper. Ingen dager er lik som helsesekretær