Tariff 2024: Kompetanse

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Kompetanse og god oppgavedeling mellom yrkesgruppene er viktig i Deltas tariffpolitikk. Kompetanseutvikling blir stadig viktigere og tariffavtalene må bidra til at dette skjer.

Globalisering og klimaendringer, demografiske endringer og ny teknologiendrer arbeidslivet og gjør at det stilles nye og økte krav til arbeidstakernes kunnskap og ferdigheter. Utvikling av målrettet kompetanseutvikling for ansatte, slik at de kan mestre nye arbeidsoppgaver og arbeidsmåter, er avgjørende for å sikre rett kompetanse for virksomhetene i fremtiden. 

Arbeidsplassen skal være en læringsarena, hvor den ansatte kan utvikle seg og sin kompetanse i tråd med virksomheten og den enkeltes behov. Hvordan kompetansen brukes har også stor betydning. God oppgavedeling mellom yrkesgruppene slik at kompetansen brukes riktig, gir effektive tjenester, god kvalitet og et godt arbeidsmiljø.

Styrke retten til kompetanseutvikling

I flere tariffavtaler er det avtalt at arbeidsgiver har ansvar for å kartlegge kompetansebehov i samarbeid med tillitsvalgte, og iverksette tiltak ut fra kartlagte behov. Lov- og avtaleverk har også bestemmelser om utdanningspermisjon. Selv om arbeidsgiver har anledning til å gi permisjon med lønn for utdanning, er det varierende hvor mange som får det. Dette er et hinder for at ansatte gjennomfører etter- og videreutdanning.

En mulighet er å styrke retten til kompetanseutvikling i tariffavtalene, både i og utenfor arbeidsplassen, noe som kan bidra til at flere får mulighet til å øke sin kompetanse. I tillegg må virksomhetene prioritere og styrke den strategiske kompetanseplanleggingen Dette innebærer blant annet å utvikle kompetanseplaner på ulike nivåer; på virksomhetsnivå, avdelingsnivå, samt individuelle kompetanseplaner.

Et annet virkemiddel for å stimulere til kompetanseutvikling, er å ha forutsigbare betalingsbestemmelser som gir rett økt lønn for gjennomført etter- og videreutdanning.

Spørsmål

> Bør det fremmes nye krav om endringer i tariffavtalens bestemmelser om kompetanseutvikling og utdanningspermisjon?
Eventuelt hvilke?

> Bør det fremmes nye tariffkrav som bidrar til å sikre god oppgavedeling mellom yrkesgrupper? 
Eventuelt hvilke?