Tariff 2024: Den økonomiske situasjonen

En av Deltas viktigste oppgaver er å ivareta medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Tariffoppgjøret 2024 er et hovedoppgjør, og det er forventet at mange viktige spørsmål kommer opp. Lønn, kompetanse og arbeidstid er som alltid aktuelt, og vi må møte et arbeidsliv i stadig endring.
Den økonomiske situasjonen påvirker tariffoppgjørene. Norge har de siste årene hatt god vekst i økonomien. Videre har ettervirkning av pandemi og krigen i Ukraina bidratt til uønsket høy prisvekst, noe Norges Bank prøver å få ned ved å øke rentene. Som en følge av den uventede høye prisstigningen har vi opplevd at prisene har steget mer enn lønningene og arbeidstakerne har tapt kjøpekraft.
LAST NED: Tariff 2024-2026 debatthefte (pdf)
Resultatet fra oppgjøret i 2023 skulle gi Deltas medlemmer reallønnsvekst, men det er nå usikkerhet om anslaget for prisvekst som lå til grunn for oppgjøret slår til. Utsiktene for neste avtaleperiode ser per i dag likevel ut til å være gode. Lavere prisvekst sammen med en styrket konkurranseevne overfor utlandet bør gi rom for en merkbar reallønnsvekst både i 2024 og i 2025.
Stort behov for arbeidskraft og kompetanse
Arbeidslivet endrer seg stadig raskere og det grønne skiftet krever at vi løser oppgaver på nye måter. Dette medfører et stort behov for arbeidskraft og relevant kompetanse i mange bransjer i årene som kommer. Blant annet trekker Helsepersonellkommisjonen frem behovet for økt arbeidskraft i helse- og omsorgssektoren, hvor mange av Deltas medlemmer arbeider.
Delta er opptatt av å ivareta alle medlemmer uavhengig av hvor de jobber, og debattheftet er utarbeidet slik at medlemmene kan komme med innspill til tariffpolitikken på sitt område.
Gode lønns- og arbeidsvilkår er viktig i kampen om riktig kompetanse, og det må vi sikre gjennom tariffoppgjøret. I dag verdsettes arbeid som hovedsakelig utføres av kvinner systematisk lavere enn arbeid som hovedsakelig utføres av menn, selv om krav til kompetanse, erfaring og ansvar er sammenlignbart.
Lavere lønn betyr også mindre i pensjon. I tillegg er det dessverre slik at pensjonsordningen innenfor enkelte tariffområder der kvinner er overrepresentert ofte bare tilfredsstiller lovens minimumsordning på 2 prosent.
Generalister og spesialister
Delta har akkurat rundet 96 000 medlemmer og vokser. Vi organiserer bredt innen mange ulike bransjer, både i privat og offentlig sektor. Delta har medlemmer med fagutdanning og realkompetanse, og vi har medlemmer med universitets- og høyskoleutdanning. Våre medlemmer er generalister og
spesialister, og både ledere og de som utfører tjenestene er medlemmer hos oss.
Dette hefte danner grunnlag for tariffdebatten på høstens tillitsvalgtsamlinger i Delta. Formålet er at medlemmene gjennom sine tillitsvalgte skal gi representantskapet og hovedstyret råd om hva Delta bør prioritere i kommende tariffperiode. Delta er opptatt av å ivareta alle medlemmer uavhengig av hvor de jobber, og notatet er utarbeidet slik at medlemmene kan komme med innspill til tariffpolitikken på sitt område.