Overtid – så mye skal du ha betalt

Snakk med oss om jobbgreier - vi er fagforeningen som hører deg.
Snakk med oss om jobbgreier - vi er fagforeningen som hører deg.

Arbeidstid, overtid og arbeidsmiljøloven – det kan være forvirrende å sette seg inn i reglene om alle jobbgreier. Dette er det viktigste du trenger å vite.

Herman Håvik Sørfang.jpg
Snakk med Delta Direkte om jobbgreier. Herman Sørfang.

– Det er mange regler for overtid. Vi kan starte med å skille mellom reglene i arbeidsmiljøloven og reglene i tariffavtaler, sier Herman Håvik Sørfang.

Herman jobber i Delta Direkte og hjelper Deltas medlemmer med spørsmål de har om arbeidslivet.

Hva er overtid?

– Overtid er alt arbeid utover ordinær arbeidstid. Arbeidsmiljøloven sier at ordinær arbeidstid ikke skal overstige ni timer om dagen, eller 40 timer i løpet av en uke.

Arbeidsmiljøloven gjelder hele arbeidslivet og er et minstekrav. De fleste har likevel bedre rettigheter enn det som står i arbeidsmiljøloven. Dette kommer fra tariffavtaler fremforhandlet av fagforeninger som Delta.

– De som har en tariffavtale har som regel kortere arbeidsuker på 37,5 timer, og for de som jobber turnus eller skiftarbeid er arbeidsuken 35,5 timer. Da er som hovedregel alle arbeidede timer utover dette overtid, sier Herman.

Når du jobber overtid, har du krav på overtidsbetaling. Overtidstillegget skal være minst 40 prosent av timelønnen, men har du tariffavtale er det ofte mer.

– Overtidstillegg er ofte progressive. Har du tariffavtale og arbeider i turnus, er det vanlig at du får 50 prosent tillegg for de fire første timene du jobber overtid, og 100 prosent tillegg etter det.

La oss si at timelønnen din er 100 kroner og at du har 40 prosent overtidstillegg. Da skal du ha 140 kroner i lønn når du jobber én time overtid.

Overtid og avspasering

– Du har krav på å få overtidsbetalt, men noen velger heller å avspasere. Dette avtaler man med arbeidsgiver. Avspaser du er det viktig å huske at du fortsatt skal få utbetalt tillegget, som minst er 40 prosent av timelønnen din.

Tar vi utgangspunkt i forrige eksempel, betyr dette at du har krav på 40 kroner i overtidstillegg, selv når du avspaserer for den timen du jobbet overtid.

Overtid når du jobber deltid

Jobber du deltid får du først overtidstillegg når du jobber utover det som er en ordinær arbeidsuke i din turnus.

– Om du jobber to dager i uken som deltidsansatt, og du jobber en tredje dag får du ikke overtid. Det skjer først når du har jobbet utover en ordinær arbeidsuke.

Må du jobbe overtid?

Arbeidsgiver kan pålegge deg å jobbe overtid, men det må foreligge en årsak og en tidsavgrensning.

– La oss si at du jobber seks timer hver lørdag i butikk, men hver vakt ender du opp med å jobbe syv timer. Dette er ikke lov, overtid skal være et unntak og ikke en fast del av arbeidstiden din, sier Herman.

Snakk med rådgivningstjenesten Delta Direkte, så hjelper vi deg med lønns og arbeidsvilkår

Delta Direkte hører deg og gir råd og veiledning i arbeidslivet. Som medlem i Delta kan du snakke med Delta Direkte om jobbgreier alle hverdager fra 08:00-20:00.