Slik kan du hjelpe medlemmer til å få fast eller større stilling
Tillitsvalgt Gunde Sola i Helse Stavanger la inn krav om fast eller større stilling for 22 medlemmer. Nå har alle fått fast hundre prosent stilling. Slik gikk han fram.
Gunde Sola er foretakstillitsvalgt i Helse Stavanger. Her har han vært tillitsvalgt siden 2010. Han har i flere år tatt opp med ledelsen den store vikarbruken i ambulansetjenesten, men lite har skjedd.
–Vikarbruken har vært uoversiktlig. Det har vært uklart hvem som har vært vikar for hvem og flere vikarstillinger har vært ulovlige. I fjor tilsvarte vikarbruken 33 årsverk, sier Sola.
Da arbeidsmiljøloven fra nyttår ble endret slik at deltidsansatte har fortrinnsrett til ledige stillinger, nå også del av stilling, bestemte Sola seg for at det var på tide å gjøre noe med vikarbruken i tjenesten. Samtidig varslet ledelsen at de ville gjøre noe med null prosent-stillingene innenfor ambulanse. Sola visste at det ikke ville løse hele problemet med vikarbruk.
Brukte grunnbemanningslæren
Sola tok ut fraværstall for de siste tre årene og oppdaget at bruken av ekstravakter, forskyvning av arbeidstid og overtid økte år for år. Han fant også ut at:
- Det totale fraværet lå jevnt på 20 prosent. Da er sykdom, ferier og lønnede permisjoner inkludert.
- Alt fravær ble dekket opp av vikarer.
Sola mente at grunnbemanningen måtte økes slik at fast ansatte kunne dekke opp mesteparten av fraværet.
Sola fant fram til rettspraksis som har slått fast at et stabilt og varig vikarbehov ikke kan dekkes opp med midlertidige ansatte. Dette omtales som grunnbemanningslæren. For at grunnbemanningslæren skal gjelde, viser rettspraksis at det må være en større virksomhet med minst 25 årsverk innenfor den gruppen medlemmet har vikariert for og et stabilt fravær på minst 10 prosent innenfor samme gruppe. I tillegg er det et krav om at det ikke må være en vesentlig ulempe å øke grunnbemanningen med vedkommendes kompetanse. Oftest vil det ikke være en vesentlig ulempe å ansette fast dersom dette har vært problemfritt når vedkommende har vært vikar.
Grunnbemanningslæren fastsetter at arbeidsgiver har plikt til å ansette fast når disse vilkårene er oppfylt. Dersom en arbeidstaker er ansatt midlertidig for å dekke opp for et stabilt og forventet fravær, skal arbeidstakeren ansettes fast.
Siden ambulansetjenesten i Helse Stavanger har 160 årsverk og en stabil fraværsprosent på rundt 20 prosent, gjelder grunnbemanningslæren i dette tilfellet, argumenterte Sola.
– Argumentet om for lav grunnbemanning har vært viktig for å få gjennomslag for kravene, påpeker Sola og Deltas rådgiver i region Sør Vest, Kristine Knudsen.
Sørg for god dokumentasjon
Sola kartla ansettelsene til alle medlemmene i ambulanse og kontaktet dem som hadde krav på faste eller større stillinger.
Det enkelte medlemmet fant fram arbeidsavtaler og endringsmeldinger, ellers sto Sola for all dokumentasjonen.
Denne dokumentasjonen la Sola ved kravene:
- Oversikt over ledige stillinger
- Fraværsstatistikk
- Antall timer vikarer har jobbet siden 2015
Tallene tok Gunde ut fra GAT-systemet. Han spurte også arbeidsgiver underveis om dette var riktige tall og fikk dem bekreftet.
I februar-mars la han på vegne av 18 medlemmer inn krav. Siden har flere kommet til, og 22 krav er levert. Resultatet: I september er alle 22 krav innvilget. Alle har fått fast, 100 prosent stilling.
> Les intervju med to av medlemmene som har fått 100 prosent, fast stiling: – Dette er et nytt liv! Endelig har jeg forutsigbarhet og trygghet. Nå vet jeg når jeg skal jobbe og kan planlegge hverdagslivet etter det. Som trebarnsmor er det viktig, sier ambulansefagarbeider Alet Thornes (41).
Brukte både arbeidsmiljøloven og grunnbemanningslæren
De 22 kravene om økt eller fast stilling ble begrunnet i
- Manglende grunnlag for lovlig midlertidig ansettelse (Arbeidsmiljøloven paragraf 14-9 (1))
- Fortrinnsrett for deltidsansatte (Arbeidsmiljøloven § 14-3)
- Rett til stilling for deltidsansatte tilsvarende faktisk arbeidstid (Arbeidsmiljøloven § 14-4 a)
- Treårsregelen (Arbeidsmiljøloven § 14-9-7)
- Grunnbemanningslæren. Ifølge denne læren skal et stort og varig behov for arbeidskraft ikke dekkes av vikarer, men gjennom faste ansettelser. Grunnbemanningslæren bygger ikke direkte på lovverket, men på flere dommer fra rettsapparatet. Det kalles rettspraksis.
– Det er like lett å bruke grunnbemanningslæren som de andre lovene, mener Sola.
Tvisteløsningsnemnda og søksmål
Ikke alle kravene ble innvilget i første runde. Fem av sakene ble sendt til Tvisteløsningsnemnda, og i tre av sakene varslet Delta søksmål. Sakene ble påbegynt i nemnda, men arbeidsgiver innvilget kravene uten behandling i nemnda og før sakene kom til retten.
Deltas advokat Gina-Agnetha Andersen har bistått Gunde Sola i tre av sakene.
– Sola har gjort en fantastisk jobb med å kartlegge situasjonen for vikarene og innhente nødvendig dokumentasjon på alt av fravær og vikarbruk.
Andersen understreker at det kan være lurt å sjekke om det er flere grunnlag for å kreve større/hel stilling før man kontakter arbeidsgiver. Ofte kan det være lurt å bruke grunnbemanningslæren framfor arbeidsmiljøloven paragraf 14-4a. Et annet eksempel er de tilfeller hvor medlemmer har jobbet lenge som vikar, men ikke lenge nok til å benytte tre-årsregelen i kravet om større stiling – da bør grunnbemanningslæren vurderes som grunnlag for større stilling.
Sola har også hatt god nytte av å diskutere saken underveis med rådgiver Kristine Knudsen på regionkontoret i Stavanger.
- Jeg håper at flere tillitsvalgte tar tak i dette og legger inn krav for sine medlemmer.
Gunde Sola
Teksten fortsetter under bildet.
Fornøyde medlemmer
Delta har fått mange nye medlemmer i Helse Stavanger etter at kravene om fast eller større stilling er blitt kjent.
– Jeg er glad for at vi til slutt fikk ja på alle kravene. Det har vært motiverende og interessant å jobbe med dette, sier Sola.
Sola ville gjort jobben på nytt, selv om det var tøft å stå i dette.
– Det har vært nødvendig å gjøre dette. Forsvarlig bemanning er viktig. Jeg håper at flere tillitsvalgte tar tak i dette og legger inn krav for sine medlemmer, sier han.
Slik kommenterer Ambulansetjenesten i Helse Stavanger HF saken:
"Ambulansetjenesten i Helse Stavanger er glad for at vi har fått på plass en overtallsbemanning/vikarpool i tjenesten. Helse Stavanger startet allerede i januar en gjennomgang av bemanningen. Arbeidet har ført til at 41 medarbeidere i ambulansetjenesten har fått tilbud om økt eller fast stilling. Vi har tro på at dette vil øke den faglige kvaliteten samt gjøre det mer forutsigbart ved planlagt aktivitet."