Treårsregelen: Rett til fast ansettelse etter tre år

Treårsregelen: Rett til fast ansettelse etter tre år
Foto: Colourbox

Har du jobbet midlertidig sammenhengende hos samme arbeidsgiver i over tre år? Du kan ha rett på fast ansettelse.

Viktig! Hovedregelen i arbeidsforhold er faste ansettelser

Merk at hovedregelen i arbeidsforhold er faste ansettelser. Det er likevel tilfeller hvor det er anledning til å ansette i midlertidig stilling.  Hvis det ikke er lovlig grunnlag for midlertidig ansettelse kan du ha rett til fast ansettelse tidligere enn etter tre år. Denne artikkelen handler om retten til fast ansettelse etter tre års sammenhengende ansettelse.

Treårsregelen: Rett til fast ansettelse etter tre år

Den aktuelle bestemmelsen i arbeidsmiljøloven er § 14-9(7) Fast ansettelse etter tre års sammenhengende ansettelse. Her kan du lese hvordan du kan gå frem for å fremme krav overfor arbeidsgiver.

Vilkår for fast ansettelse etter tre år

  • Du har jobbet i et eller flere midlertidige arbeidsforhold for samme arbeidsgiver i mer enn tre år, det vil si minst tre år og en dag.
  • Du har vært sammenhengende ansatt, altså uten lengre opphold enn cirka to uker mellom to arbeidsperioder. Fravær i form av vanlig ferie, sykdom, permisjoner og militærtjeneste, teller ikke som opphold selv om det er på mer enn to uker. Noen ganger er lengre opphold enn to uker uten betydning.

Fyller du vilkårene, er du automatisk fast ansatt ved passering av tre år. Det betyr at arbeidsgiver ikke kan si deg opp uten å følge reglene for oppsigelse i arbeidsmiljøloven.

Hva oppnår du?

  • Du blir fast ansatt og skal få ny, skriftlig arbeidsavtale.
  • I utgangspunktet skal du ansettes på samme arbeidssted og med samme arbeidstid som du har arbeidet de siste tre årene.
  • Fast ansettelse kan gi deg økt økonomisk trygghet og forutsigbarhet, bedre pensjonsrettigheter, rett til utvidet stilling, og sterkere oppsigelsesvern.

Slik går du frem: Gi arbeidsgiver melding om fast ansettelse

Er du medlem i Delta?

Gi arbeidsgiver melding om fast ansettelse

Når brukes melding? 

  1. Når du har vært midlertidig ansatt sammenhengende i år hos samme arbeidsgiver. Etter  år er du automatisk fast ansatt og får oppsigelsesvern som fast ansatt. 

  1. Når du har vært innleid fra bemanningsforetak sammenhengende i mer enn år. 

Hvorfor melding? 

  • Selv om overgangen til fast ansettelse skjer automatisk bør man likevel gi arbeidsgiver en melding om overgangen til fast ansettelse etter tre-årsregelen, for ordens skyld. Med automatisk overgang er det derimot ikke nødvendig å fremme krav om fast ansettelse. 
  • Dersom arbeidsgiver ikke aksepterer fast ansettelse, så er neste skritt å ta saken til retten. Du må kontakte regionkontoret for en vurdering av saken. 

Sørg for god oversikt før melding gis

  • I praksis kan arbeidsgiver være uenig i at kravet til «sammenhengende» midlertidig ansettelse i år er oppfylt. Arbeidsgiver vil da som regel forsøke å vise til avbrudd/opphold i ansettelsene for å begrunne at du ikke er fast ansatt. 
  • Dersom meldingen gis for tidlig, er det også en fare for at arbeidsgiver slutter å bruke den midlertidige ansatte før -årsgrensen er passert, for å unngå automatisk fast ansettelse. 
  • FØR melding om fast ansettelse gis, er det derfor viktig å ha god oversikt over faktum og mulige opphold/avbrudd i ansettelsene, for å være sikker på at kravet til «sammenhengende» midlertidig ansettelse er oppfylt når melding gis. 

Sjekkliste før melding gis 

  • Er kravet om sammenhengende midlertidig ansettelse i år oppfylt? Kravet innebærer at arbeidsforholdet skal være uavbrutt. Dette beror på en helhetsvurdering: 
  • Lovlig fravær skal ikke gå til fradrag. Lovlig sykefravær, ferie og permisjoner teller derfor med og fører ikke til at kravet om sammenheng avbrytes. 
  • Opphold på 14 dager eller mindre mellom to ansettelsesforhold avbryter ikke kravet til sammenheng. 
  • Ved opphold på mer enn 14 dager må det vurderes konkret om kravet til sammenheng er oppfylt.  Først må det gjøres frakk for lovlig fravær. Deretter må det foretas en totalvurdering av arbeidsforholdet og årsaken til oppholdet, for å vurdere om det samlede arbeidet er tilskkelig omfattende og hyppig til å anses som «sammenhengende». 
  • Dersom arbeidsforholdet avhenger av arbeidsgivers vilje og behov (f.eks. tilkallingsvakter) skal det mindre til for at kravet om sammenheng er oppfylt. 
  • Dersom det er en klar forutsetning at du igjen skal ansettes midlertidig innen ganske kort tid, må kravet om sammenheng vurderes i lys av ansettelsesforholdet ellers. F.eks. en lege i vaktordning som arbeider mye i perioder og er borte i perioder om sommeren på 4-6 uker, innenfor normale tidsrammer for ferie. Vaktperiodene og arbeidsbelastningen ellers kan da tilsi at periodene borte ikke avbryter kravet til sammenheng. 
  • Opphold som tilsier at arbeidsgiver forsøker å omgå regelverket, f.eks. ved å legge inn opphold på mer enn 14 dager (såkalt «lufting») når arbeidstaker nærmer seg grensen for fast ansettelse, avbryter ikke kravet om sammenheng. 
  • Er kravet om «sammenhengende» midlertidig ansettelse/innleie ikke oppfylt? Vent med å gi meldingen til kravet klart er oppfylt. 

Virkningen av fast ansettelse

  • Du får rett til fast ansettelse med samme innhold som den midlertidige ansettelsen. 
  • Det nærmere innholdet må fastlegges konkret ut fra hvordan det samlede midlertidige arbeidsforholdet i virksomheten har vært praktisert (stilling, arbeidstid, arbeidssted, oppgaver, stillingsbrøk, mv.). 
  • Du må ikke akseptere dårligere vilkår enn det vedkommende hadde som midlertidig ansatt. 
  • Arbeidsgiveren kan kun pålegge endringer innenfor rammen av styringsretten. 
  • Du får stillingsvern som fast ansatt og kan bare sies opp dersom vilkåret om saklig grunn i § 15-7 er oppfylt. 
  • NB: Dersom du har blitt fast ansatt etter -årsregelen og ikke lenger jobber, eller får beskjed om at vedkommende ikke lenger får jobbe, vil dette kunne anses som en faktisk oppsigelse som ikke følger lovens regler. I så fall løper viktige søksmålsfrister og tiden er definitivt inne for å kontakte Deltas regionkontor. 

Annen nyttig informasjon

  • Hjemmelen for retten til fast ansettelse etter -års midlertidig ansettelse («årsregelen») følger av arbeidsmiljøloven § 14-9 (7). 
  • Det hender at arbeidsgiver avviser krav om fast ansettelse pga. manglende kvalifikasjoner. Det at arbeidstaker f.eks. mangler fagbrev kan iblant være en saklig grunn til å ansette midlertidig. Dersom du har fungert i stillingen over tid, kan det tilsi at vedkommende likevel er kvalifisert og at arbeidsgiver ikke kan avvise krav om fast ansettelse etter -årsregelen pga. manglende kvalifikasjoner. 

Det kan også være at du har rett til fast ansettelse på et tidligere tidspunkt:

  • Fordi det ikke finnes konkret hjemmel for midlertidig ansettelse i § 14-9 (2). Det vil dermed være en ulovlig midlertidig ansettelse, som gir deg rett til fast ansettelse dersom dette kreves. (Det skjer dermed ingen automatisk overgang ved ulovlig midlertidig ansettelse – fast ansettelse må kreves).  
  • Fordi du har en fast ansettelse på deltid i bunn, og får rett til utvidet stilling tilsvarende faktisk arbeid som midlertidig ansatt de siste 12 månedene (f.eks. som tilkallingsvikar), jf. § 14-4a. I så fall vil vedkommende få utvidet sin stilling som fast ansatt på grunn av det midlertidige arbeidet de siste 12 månedene. 
  • Fordi du har en fast ansettelse på deltid i bunn, og gjør gjeldende fortrinnsrett til utvidet stilling etter § 14-3. 

Kontakt tillitsvalgt eller Delta Direkte

Delta Direkte svarer på dine spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår. Delta Direkte har åpent alle hverdager fra kl. 08–20. 

  •