Delta-seier i retten: Tilkallingsvikar krevde fast ansettelse - ble nektet flere vakter
Etter dommen i Borgarting lagmannsrett er den 56 år gamle tilkallingsvikaren nå sikret fast jobb.
Delta har vunnet en knusende seier over Fredrikstad kommune i en sak om ulovlig midlertidig ansettelse.
Tilkallingsvikaren, en 56 år gammel kvinne som er medlem i Delta, fikk fastsatt at hun har fast jobb i 55 prosent stilling og fikk derfor tilkjent oppreisningserstatning, samt erstatning for tapt inntekt. Dommen i Borgarting lagmannsrett ble avsagt 2. januar i år, og er ikke rettskraftig.
Delta tapte først saken i tingretten, og valgte å anke til lagmannsretten.
- En god, grundig og riktig dom
- Mitt inntrykk er at saken ble grundigere behandlet i lagmannsretten enn i tingretten, sier Vidar Nilsen.
- Tilkallingsvikarene stiller opp for kommunen til alle døgnets tider, på kort varsel. Når du har holdt på sånn i flere år skulle det bare mangle at du ikke får fast ansettelse, sier Nilsen.
Han påpeker at de som jobber som tilkallingsvikarer lett faller utenfor det sosiale arbeidsmiljøet.
Det er rett og slett bruk og kast av arbeidstakere.
- Du blir ikke en del av det etablerte arbeidsmiljøet. De følges ikke opp hvis de er syke. Det er rett og slett bruk og kast av arbeidstakere. Mange av disse går bare fra vakt til vakt, og har ingen fast tilknytning til arbeidsmiljøet, sier han.
Ønsket fast ansettelse
Det var i april 2016 at hovedtillitsvalgt i Delta, Vidar Nilsen ble kontaktet av kvinnen som lurte på om hun hadde mulighet for å be om fast ansettelse. Etter å ha gått gjennom lønnsslipper og timelister vurderte Nilsen, som har bred erfaring med lignende saker, at kvinnen hadde et godt grunnlag for kreve fast ansettelse. Hun hadde jobbet jevnlig som tilkallingsvikar i stilling som ufaglært assistent i en periode på over 3,5 år gjennomsnittlig i 55 prosent stilling.
Viste til behov for større grunnbemanning
- Saken lignet mange av de andre sakene der vi har krevd fast ansettelse, og fått det godkjent. Jeg hadde hatt en lignende sak to måneder tidligere, da gikk den rett gjennom, sier Nilsen.
Han sendte inn kravet på vegne av medlemmet, viste til grunnbemanningslæren og ba rutinemessig om et forhandlingsmøte dersom kravet ikke skulle bli innfridd.
Grunnbemanningslæren er rettspraksis som legger til grunn at et stort og varig behov for arbeidskraft ikke skal dekkes av vikarer, men gjennom faste ansettelser.
Aksepterte kravet - men trakk det brått tilbake
Nilsen fikk i første omgang lite gehør hos kommunen for sitt krav. Saken gikk fram og tilbake i flere runder. Så kom en telefon i september 2016 med beskjed om at de aksepterte kravet. Tillitsvalgt Vidar Nilsen kontaktet umiddelbart medlemmet med beskjed om at kravet var innfridd - til stor glede og lettelse for kvinnen.
Så skjedde det utenkelige. I en e-post noe senere samme dag skriver kommunen at de trekker tilbudet tilbake. De vil gjøre enda en vurdering.
Begrunnelsen var at de ikke har behov for flere ufaglærte assistenter, at grunnbemanningen er god nok etter at kommunen har opprettet en vikarpool med faste ansatte.
Nilsen bestrider at vikarpoolen løser problemet med for lav grunnbemanning, som han har dokumentert etter nitid arbeid og gjennomgang av dokumenter og tidligere rettspraksis som gjelder saken.
Han tok da kontakt med regionskontoret, sendte saken dit og den gikk raskt videre til Delta-advokat Gina-Agnetha Andersen.
- Kraftig kritikk av kommunen
- Kommunen får i dommen sterk kritikk for sin lave grunnbemanning, manglende oversikt over antall ansatte og bruken av vikarer, sier advokat i Delta, Gina-Agnetha Andersen.
Vi antar at dette gjelder mange Delta-medlemmer som er i samme situasjon.
- Vi forventer at kommunen tar en gjennomgang av alle midlertidige ansettelsene de har og har hatt i kommunen. Det kan være at flere har rett til fast stilling eller økt stillingsstørrelse. Vi antar at dette gjelder mange Delta-medlemmer som er i samme situasjon, sier hun.
Hun gir hovedtillitsvalgt Vidar Nilsen honnør for det omfattende arbeidet han har utført for å forsøke å dokumentere at kommunen har for lav grunnbemanning.
- Det har vært en enorm bruk av vikarer i stedet for å ansette folk fast, sier Andersen.
- God nok som vikar
Både hovedtillitsvalgt Vidar Nilsen og advokat i Delta, Gina-Agnetha Andersen, understreker at den omfattende vikarbruken er uholdbar, og ifølge dommen ikke i tråd med det reelle grunnbemanningsbehovet.
Ansatte som har rammeavtaler som gir rett til å ta ekstravakter må gå å vente på å få vakter, mange er fast ansatt i små deltidsstillinger.
- Dommen viser at kommunens ønske om å ha 40 prosent sykepleiere og 60 prosent helsefagarbeidere ikke var noe mer enn en målsetting, som var og er helt urealistisk. De klarer ikke nå den bemanningsnormen fordi det ikke finnes nok sykepleiere og helsefagarbeidere. Kommunen mente vårt medlem var god nok som vikar for sykepleiere og helsefagarbeidere, men da hun krevde fast ansettelse fikk hun beskjed om at hun ikke ville få flere vakter og ble nektet fast ansettelse, sier Andersen.
- Dommen er prinsipiell og kan også få betydning for andre av Deltas medlemmer som er ansatt andre steder, understreker Deltas advokat.
Dette er en viktig dom som understreker at selv om du har vært vikar for noen med høyere utdanning enn du selv har, kan du likevel være kvalifisert til å få fast ansettelse.
- Dette er en viktig dom som understreker at selv om du har vært vikar for noen med høyere utdanning enn du selv har, kan du likevel være kvalifisert til å få fast ansettelse, sier Andersen.
Tips ved krav om fast ansettelse
For å få gjennomslag i ansettelsessaker som argumenterer med at grunnbemanningen er for lav, må du se på alt som er av fravær og vikarbruk på arbeidsplassen.
- Se om det må ansettes noen fast for å dekke opp alt av fravær, sier Vidar Nilsen.
Han har vært hovedtillitsvalgt siden 2006, og har lært seg at det er nyttig å sette seg inn i rettspraksis. Han har vunnet fram i flere viktige prinsippsaker, blant annet en sak som går inn i likelønnshistorien. Saken gjaldt en kvinnelig styrer i en barnehage som takket være Vidar Nilsen ble sikret samme lønn som mannlige kolleger i kommunen.
- Jeg tror dette var den første saken jeg fikk på bordet som hovedtillitsvalgt, sier Nilsen.
Les mer om det historiske likelønnsvedtaket i Fredrikstad
Ifølge arbeidsmiljøloven er hovedregelen at ansettelser skal være faste. Permanente behov for arbeidskraft skal løses ved bruk av faste ansettelser.
- Når jeg har sendt over dokumenter og lagt ved rettspraksis har vi blitt enige, sier han.
Hovedtillitsvalgt Vidar Nilsen har hatt mange forhandlingsmøter med kommunen i lignende saker, men aldri tidligere vært i retten med en slik sak.
For han har det vært en lærerik erfaring å møte i retten, men for arbeidstaker er det en stor påkjenning å måtte gå gjennom en rettssak, med mye usikkerhet over tid.
- Jeg har hatt god tro på at vi skulle vinne fram, sier Nilsen.
Han ble litt bekymret da de tapte i tingretten, men mistet ikke troen.
Jeg kaller det en knusende dom
- Jeg kaller det en knusende dom, sier han.
Personalsjef Liv Kubberød i Fredrikstad kommune sier til Fredrikstad blad at hun beklager måten kommunen har håndtert denne saken på.
Les saken i Fedrikstad blad (bak betalingsmur): Krevde fast jobb i kommunen - vant retten
- Det som skjedde var veldig uheldig fra kommunens side. Vi tar dommen til etterretning og vil iverksette det vi er dømt til å gjøre, sier hun til Fredrikstad blad.
Kommunen må betale kvinnen 160 653 kroner fore økonomisk tap og 20 000 kroner i erstatning, samt dekke saksomkostninger fra tingretten og lagmannsretten på 232 364 kroner.
Må legge om ansettelsespraksisen
Dommen pålegger kommunen å legge om ansettelsespraksisen.
- Hvis du leser dommen ser du at kommunen fra nå av må se på grunnbemanningen ved hver eneste ansettelse, sier Nilsen.
Nilsen peker på flere elementer i dommen som får betydning for videre praksis.
Den vil kunne få betydning også for saker etter ettårsregelen i arbeidsmiljøloven paragraf 14-4a; at du har krav på fast ansettelse tilsvarende den arbeidsmengden du har jobbet det siste året. Men også etter treårsregelen; der du kan ha krav på fast ansettelse ved sammenhengende vikarjobbing i tre år.
- Dommen lemper på kravet om sammenhengende arbeid utover 14 dagers avbrekk. Den presiserer at det må gjøres en konkret vurdering av hele ansettelsesforholdet, spesielt i forhold til den som jobber som tilkallingsvikar, sier Nilsen.
Dommen lemper på kravet om sammenhengende arbeid utover 14 dagers avbrekk.
Han mener saken aldri skulle havnet i retten, det burde vært mulig å finne en løsning gjennom forhandlinger.
- Jeg tror noe av lærdommen er at vi må bli flinkere til å snakke sammen og finne løsninger.
Kvinnen som nå går fra å være tilkallingsvikar til å bli fast ansatt ønsket ikke å stå fram, eller å ha navnet sitt på trykk.
- Hun er naturligvis svært glad for resultatet og at vi endelig er ferdig med saken, sier Nilsen.
- Jeg håper vi vil bruke denne dommen for alt den er verdt i Delta, sier han.
LES OGSÅ: Fikk tilbake fagarbeiderlønn etter at Delta tok saken
- Viktig med folk på barrikadene
At det i 2017 var første gang på svært lenge at organisasjonsgraden i Norge sank til under 50 prosent er et tankekors som også Vidar Nilsen har bitt seg merke i.
- Jeg synes det er forferdelig trist at færre organiserer seg. Jeg tror ikke folk forstår hvor viktig det er at vi har noen som står på barrikadene og kjemper, både lokalt og sentralt. Hvis ikke noen gjør denne jobben, vet jeg ikke hvordan det skal gå. Jeg synes det blir et hardere klima på arbeidsplassen, sier Nilsen.
Jeg synes det er forferdelig trist at færre organiserer seg.
- Det er utrolig viktig at vi har fagforeningene og at vi har trepartssamarbeidet mellom arbeidstakerorganisasjonene, arbeidsgiverorganisasjonene og politikerne, sier han.
LES OGSÅ: Endelig fast jobb etter tre år som vikar