Viktige frister i saker om ulovlig midlertidig ansettelse
Når en arbeidstaker er midlertidig ansatt og vil kreve fast ansettelse, begynner viktige frister å løpe straks arbeidsgiver slutter å bruke arbeidstakeren.
Fristene er korte. Konsekvensen dersom man går over fristene kan være at medlemmet mister sin rett til å kreve fast stilling. Dette er det viktig at både arbeidstakerne og tillitsvalgte er oppmerksomme på, så det gjøres gode vurderinger i saken så tidlig som mulig.
Nylig har Delta dessverre sett et oppsving i saker der arbeidstakeren har vært ulovlig midlertidig ansatt, der saken kommer inn til regionkontorene eller Deltas advokater på tampen av fristen. Denne artikkelen går gjennom hvilke frister som gjelder, slik at de viktige fristene holdes.
Er medlemmet i arbeid eller ikke?
Det viktigste spørsmålet som må stilles i saker hvor det er fremmet krav om fast ansettelse, er om medlemmet fortsatt er i arbeid eller ikke. Er medlemmet i arbeid hos arbeidsgiver, og arbeidsgiver ikke har varslet avslutning, gjelder det ingen frister. I disse tilfellene er det tid til å jobbe for at medlemmet skal bli fast ansatt.
Dersom arbeidsgiver gir beskjed om at de kommer til å slutte å bruke medlemmet, eller slutter å bruke medlemmet, begynner det imidlertid å løpe frister.
Delta erfarer at flere arbeidsgivere slutter å bruke arbeidstakere så fort de fremmer krav om fast ansettelse etter flere års sammenhengende midlertidig ansettelsesforhold hos arbeidsgiver. Deretter blir kravet avvist av arbeidsgiver etter noe tid. I slike saker begynner åtteukersfristen for å ta ut søksmål å løpe når medlemmet slutter å bli brukt. Det er viktig å være klare over at tidspunktet for avslaget ikke har betydning for når fristen begynner å løpe. En ellers god sak tapes dersom fristene oversittes. Derfor er det viktig ikke å vente til et eventuelt avslag fra arbeidsgiver før regionkontoret kontaktes for bistand.
Krev forhandlinger!
I likhet med saker om oppsigelse, avskjed, suspensjon eller brudd på fortrinnsrett, kan arbeidstaker som hevder at det har skjedd en ulovlig midlertidig ansettelse, kreve forhandlinger med arbeidsgiver.
Dersom medlemmet ikke lenger får fornyet arbeidsavtalen sin, eller ikke lenger får vakter som tilkallingsvikar, løper fristen for å kreve forhandlinger fra det tidspunktet arbeidstaker «fratrådte», jf. arbeidsmiljøloven § 17-3 andre ledd bokstav c. Fratredelsen er arbeidstakerens siste dag på jobb.
Dersom medlemmet tildeles vakter, eller arbeidsforholdet til medlemmet består uendret etter at krav om fast ansettelse er fremsatt, er det også mulig å fremme krav om forhandlinger etter arbeidsmiljøloven § 17-3 andre ledd andre avsnitt. I disse tilfellene løper det ingen frist for å kreve forhandlinger.
Når krav om forhandlinger fremsettes, er det viktig at dette skjer skriftlig. Slik dokumenterer man at kravet er fremsatt, i tilfelle det oppstår uenighet om dette i ettertid. Arbeidsgiver har en plikt til å sørge for at forhandlingsmøte blir avholdt snarest mulig og senest innen to uker etter at kravet er mottatt, jf. arbeidsmiljøloven § 17-3 tredje ledd. Sørg for at det utarbeides en protokoll fra forhandlingsmøtet i etterkant, slik at partenes synspunkter fra møtet kommer frem. Ta kontakt med regionkontoret dersom kravet om forhandlinger ikke er besvart etter to uker.
Kontakt regionkontoret eller Delta Direkte hvis du trenger råd og hjelp.
Hvor lang er søksmålsfristen?
Fristen for å reise søksmål er 8 uker fra det tidspunktet det midlertidige arbeidsforholdet opphørte. Opphørstidspunktet blir i denne forbindelse den første dagen medlemmet ikke lenger får være i arbeid og derfor fratrådte. Dersom et medlem som vanligvis blir tildelt tilkallingsvakter tilsvarende en 100 prosent stilling, kun får sporadiske vakter etter å ha fremmet et krav, er rådet straks å kontakte regionkontoret. Dersom forhandlinger er avholdt, begynner søksmålsfristen å løpe fra det tidspunktet forhandlingene er avsluttet. Her er det viktig å understreke at fristen løper fra dagen forhandlingsmøtet ble fysisk avholdt, og ikke fra dagen da protokollen for forhandlingsmøtet er signert av begge parter.
Dersom dialogen mellom partene er konstruktiv, er det en fordel å få til en avtale om at forhandlingene pågår selv om forhandlingsmøtet er avholdt. Dette utsetter søksmålsfristen inntil en av partene bestemmer seg for å avslutte forhandlingene. At forhandlinger er avholdt er en fordel, ettersom det gir noe mer tid til å jobbe med saken dersom den kun kan løses gjennom søksmål.
Når medlemmet fortsatt er i arbeid og forhandlingene ikke har ført frem, løper det ingen søksmålsfrist. Dersom forhandlinger er avholdt mens arbeidsforholdet bestod, og arbeidsforholdet opphører i etterkant av forhandlingene, er søksmålsfristen 8 uker.
Arbeidsgiver skal varsle om at arbeidsforholdet utløper
Når et midlertidige arbeidsforholdt har vart i mer enn ett år, skal arbeidsgiver gi et skriftlig varsel til medlemmet om at arbeidsforholdet utløper. Varslet skal gis senest én måned før fratredelsestidspunktet. Dersom arbeidsgiver ikke overholder fristen, kan arbeidsgiver ikke kreve at arbeidstakeren fratrer før én måned etter at varsel er gitt. Dette gjelder selv om det er bestemt en sluttdato for det midlertidige arbeidsforholdet. I de tilfellene hvor arbeidsgiver har glemt å gi et slikt varsel, er det opp til medlemmet å avgjøre om hen vil jobbe en ekstra måned eller om hen ønsker å slutte på det fastsatte tidspunktet.
Er du i tvil? Kontakt regionkontoret!
Det kan oppleves som krevende og teknisk å holde styr på alle frister. Ettersom medlemmene kan miste rettighetene sine ved en glipp på fristene, er det bedre å kontakte regionkontoret én gang for mye med spørsmål om frister, enn én gang for lite.