Fortrinnsrett for deltidsansatte til utvidet stilling

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor at arbeidsgiver foretar en ny ansettelse. Fortrinnsretten gjelder både hele og deler av en utlyst stilling.

Aktuell lovbestemmelse

Her kan du lese hvordan du kan gå frem for å fremme krav overfor arbeidsgiver.

Disse tre vilkårene må være oppfylt:

1. Fast ansatt på deltid

Du må være fast ansatt på deltid. Med deltidsansatt menes en arbeidstaker som har avtalt arbeidstid som er lavere enn det som er vanlig i vedkommende yrke eller bransje.

2. Omtrent de samme arbeidsoppgavene

Det du i så fall har rett til er «utvidet stilling». Derfor må arbeidsoppgavene som arbeidstaker krever fortrinnsrett være omtrent de samme.

For eksempel har en fagarbeider i barnehage normalt ikke fortrinnsrett til stilling som fagarbeider i skolefritidsordningen fordi dette er ulike oppgaver.

3. Kvalifisert

Du må være kvalifisert for stillingen som det kreves fortrinnsrett til. 

Mange blir møtt med at de mangler fagbrev/fagkompetanse og derfor ikke kan få en stilling. Derimot anses de som gode nok til å utføre jobben som ekstravakt. Når de faktisk utfører arbeidet bør de anses kvalifisert og ha rett til stillingen. Tidligere ble det kort forklart lagt til grunn at hvis du ikke var kvalifisert, så kunne du ikke fylle arbeidsgivers behov. Nå legges det opp til en mer konkret helhetsvurdering av flere forhold, der man også ser på om arbeidsgiver aktivt har forsøkt å dekke behovet med kvalifisert arbeidskraft. Det må også forventes at arbeidsgiver legger realisme til grunn. Den passive og urealistiske arbeidsgiveren vil ikke bli hørt med at arbeidstakeren ikke er kvalifisert.

Arbeidsgiver har en drøftingsplikt før beslutning om ansettelse fattes

Arbeidsgiveren skal drøfte fortrinnsretten med arbeidstakeren før beslutning om ansettelse fattes. Målet må være å få kartlagt faktum bedre for å avklare om vilkår for fortrinnsrett er oppfylt. Brudd på drøftelsesplikten er likevel ikke ensbetydende med at arbeidstaker får fortrinnsrett. 

Hvis du oppfyller vilkårene for fortrinnsrett: For å avslå må arbeidsgiveren dokumentere at fortrinnsretten vil være en vesentlig ulempe for virksomheten.

Arbeidsgivere vil gjerne konkretisere det de mener er den vesentlige ulempen ved en fortrinnsrett. Da blir oppgaven å konkretisere hvorfor vi mener det IKKE er en ulempe for arbeidsgiver.

Fortrinnsretten kan gjelde en del av utlyst stilling

Fortrinnsretten kan gjelde en del av en utlyst stilling. Dersom en arbeidstaker eksempelvis har en 50 % fast stilling i bunn, og det dukker opp en ledig 100%-stilling, så kan det kreves 50 % av denne stillingen. Da sitter arbeidsgiver igjen med en ledig 50 %-stilling. 

På grunn av lovens ordlyd ga Høyesterett (HR-2016-867-A) avslag til en sykepleier på en slik sakstype i 2016, noe som gjorde at lovgiver la til en setning i § 14-3 (1) om at fortrinnsretten også kan gjelde del av en stilling. 

Merk at det å dele opp en stilling er et eksempel på noe som kan brukes av arbeidsgiver som begrunnelse på en vesentlig ulempe, ettersom den stillingsprosenten som gjenstår vil kunne være en deltidsstilling som vil være vanskelig å fylle. Det er derfor ordlyden i setningen som kom inn i loven etter dommen fra 2016 er «kan». Derfor blir det viktig å konkretisere hvorfor oppdeling av stillingen ikke er en vesentlig ulempe.

Fortrinnsretten gjelder også for ekstravakter

Fra 2023 ble det innført fortrinnsrett også for ledige ekstravakter, for dem som jobber deltid. Slike vakter skal deltidsansatte få i stedet for at virksomheten ansetter nye på deltid eller leier inn arbeidstakere. Utgangspunktet er at fortrinnsretten til ekstravakter gjelder i hele virksomheten,  men det kan lages ordninger som skiller mellom enheter med flere enn 30 ansatte. Denne fortrinnsretten er betinget av at arbeidstaker er kvalifisert og at utøvelse av fortrinnsretten ikke vil innebære vesentlige ulemper for virksomheten.

Slik går du frem: Krav om utvidet stilling ved bruk av fortrinnsrett for deltidsansatte

Er du medlem i Delta?

Slik går du som tillitsvalgt frem

1. Tillitsvalgte på arbeidsplassen bør ha oversikt over medlemmer som jobber ufrivillig deltid.

2. Tillitsvalgte vil gjennom drøftinger etter hovedavtalene kunne bli kjent med at virksomheten får et arbeidskraftbehov. Da bør den tillitsvalgte vurdere om Delta har medlemmer som kan oppfylle vilkårene for fortrinnsrett. I så fall kan være medlemmer være aktuelle for utvidet stilling, i stedet for at arbeidsgiver ansetter nye. 

3. Hvis den tillitsvalgte har informasjon om at det blir et arbeidskraftbehov, bør medlemmet informeres om dette og det bør avklares med medlemmet om det skal kreves fortrinnsrett. Dette kan enten gjøres av medlemmet selv eller av den tillitsvalgte. Bruk gjerne malen nedenfor når du skal fremme krav.

4. Vilkårene for fortrinnsrett kan være oppfylt, men det kan også våære oppfylt for andre arbeidstakere. Virksomheten må gjøre en saklig utvelgelse blant arbeidstakerne med fortrinnsrett. Ansettelse av den best kvalifiserte er en mulighet, en annen mulighet er å ta utgangspunkt i arbeidstakernes ansiennitet. Det bør kreves av virksomheten at den ikke skifter begrunnelse for utvelgelsen fra gang til gang.

5. Hvis arbeidsgiver aksepterer kravet: Be om ny arbeidsavtale og les gjennom denne. Sjekk ansettelsesdato og at det ikke er inntatt ny prøvetid i avtalen.

6. Hvis arbeidsgiver avslår kravet helt eller delvis: Kravet kan klages inn for Tvisteløsningsnemnda. NB: Frist for å sende saken til nemnda er 4 uker etter at arbeidsgiver avslo kravet skriftlig.

7. Frist for søksmål ved avslag i Tvisteløsningsnemnda er 8 uker fra mottak av vedtak. Hvis dette er noe som du som tillitsvalgt mener bør vurderes for denne saken, bør du straks etter mottatt vedtak ta kontakt med ditt regionkontor for rådgivning.

Kontakt tillitsvalgt eller Delta Direkte

Delta Direkte svarer på dine spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår. Delta Direkte har åpent alle hverdager fra kl. 08–20. 

Illustrasjonsbilde.

Har du fast deltidsstilling og vil ha større stilling?

Er du en av mange som er ansatt i deltidsstilling, men ønsker større stillingsstørrelse?

Illustrasjonsbilde.

Rett til stillingsstørrelse tilsvarende faktisk arbeidstid

Jobber du mer enn den faste stillingen din? Du kan ha rett på større, fast stilling.