Hamarøy: Glad for femteplass - men bekymret for nedlagt helsefagutdanning

Ordfører Britt Kristoffersen Løksa var svært fornøyd da hun mottok diplom og heder for kommunens heltidsarbeider av 2. nestleder i Delta Ola Yttre.
Ordfører Britt Kristoffersen Løksa var svært fornøyd da hun mottok diplom og heder for kommunens heltidsarbeider av 2. nestleder i Delta Ola Yttre. Foto: Per Tandberg

- Det er veldig fint å få anerkjennelse for at vi jobber bra med heltid. Samtidig er jeg svært bekymret for at Nordland fylkeskommune har lagt ned helsefagarbeiderutdanningen i kommunen vår.

På delt femteplass av 357 kommuner!

Ordfører i Hamarøy i Nordland, Britt Kristoffersen Løksa (Sp), satt stor pris på oppmerksomheten Delta ga henne og kommunen for heltidsarbeidet. 

- Dette er en bekreftelse for at vi gjør mye riktig, og selvsagt har vi lyst til å strekke oss enda lenger for å lyse ut flere heltidsstillinger for helsefagarbeidere.

Artikkelen fortsetter under videoen

Kåring for tredje året

I helse og omsorg er heltidsstillinger avgjørende for gode tjenester til innbyggerne, og en trygg og sikker arbeidsplass for de ansatte. Derfor kårer Delta for tredje året på rad Norges beste kommune på utlysing av heltidsstillinger for helsefagarbeidere.

Helsefagarbeidere er en av de største yrkesgruppene innenfor helse- og omsorg, og ei yrkesgruppe vi trenger stor rekruttering til i åra som kommer.

SJEKK DIN KOMMUNE: Prøv Deltas heltidsmonitor

Artikkelen fortsetter under faktaboksen

Slik er kåringen gjennomført

Følgende kommuner er med i finalefeltet, i alfabetisk rekkefølge: Arendal, Bodø, Gran, Hadsel, Hamarøy, Karmøy, Ringerike, Sogndal, Sola, Stad og Sunnfjord.

Plassering (prosent heltidsstillinger lyst ut i 2024 i parentes)

1.  ?
2.  ?
3.  ?
4.  Arendal
5.  Hamarøy (50 %) Hadsel (50%) 
6.  Sunnfjord (48 %)
7.  Sogndal (48 %)
8.  Stad (48 %)
9.  Bodø (46 %)
10. Sola (46 %)

Tallene viser hvor stor andel av de totalt utlyste helsefagarbeiderstillingene i 2024 som var heltidsstillinger. Gjennomsnittet for norske kommuner var 30 prosent.

Slik har vi kommet fram til kandidatene:

Vi har tatt utgangspunkt i Deltas heltidsmonitor, som er levert til oss av Retriever. Der blir alle utlysninger i kommuner innenfor flere yrkesgrupper registrert. Vi har valgt å konsentrere oss om helsefagarbeidere, og har satt som kriterium at den enkelte kommune har lyst ut minst 50 helsefagarbeiderstillinger i løpet av 2024.

- Vi i Delta har i mange år jobbet aktivt for å skape en heltidskultur og redusere omfanget av deltidsarbeid. Og særlig da i den sektoren hvor det er mest deltid og innleie, nemlig i helse og omsorg, sa Deltas 2. nestleder Ola Yttre, da han besøkte Hamarøy kommune.   

Han var ikke minst opptatt av at unge mennesker som har lyst til å jobbe med omsorg ser at det finnes heltidsstillinger og dermed en inntekt det er mulig å leve av.

- Det kan øke rekrutteringen til tjenestene. Det er vinn–vinn for alle, sier han. 

Hamarøy på rett vei

DJI_20250226_101532_687.JPEG
Det var god stemning på kommuneshuset på Oppeid i Hamarøy kommune da Deltas 2. nestleder, Ola Yttre, delte ut diplom for delt femteplass i årets heltidsturné. Noe både ordfører Britt Kristoffersen Løksa, Deltas hovedtillitsvalgt Helene Eriksen og kommunalleder for helse og velfer, Jorunn Ervik satte pris på. (Foto: Per Tandberg)

Ola Yttre understreket at det også er andre ting som betyr noe for en god heltidskultur – men det begynner med rekrutteringen av hele stillinger. 

- Da vi startet med denne turneen for tre år siden var under 20 prosent av helsefagarbeiderstillingen som ble utlyst heltid. Nå er landsresultatet oppe i 30 prosent. Det går riktig vei, men det går langsomt. 

Deltas bidrag for å få fart på dette, er blant annet å trekke fram kommunene som er på riktig vei. 

- Og blant de kommunene er Hamarøy. Her viser tallene at 50 prosent av de helsefagarbeiderstilingene som ble lyst ut i 2024 var heltid. Med det er Hamarøy på en delt 5. plass blant landets 357 kommuner, sier Yttre, som likevel er rask med å legge til. 

- Men husk at 50 prosent bare er halvparten av de utlyste stillingene. Dere har masse å gå på. 

Kritisk til fylkeskommunen

Ordfører Britt Kristoffersen Løksa var takknemlig for oppmerksomheten, og roste de ansatte i kommunen som har jobbet hardt med heltid over lengre tid. 

Likevel oppfordrer hun både Delta og andre parter i arbeidslivet til å legge press på fylkeskommunene for å opprettholde lokale studietilbud. 

- Nordland fylkeskommune har lagt ned helsefagarbeiderutdanningen ved den videregående skolen her i Hamarøy. Så mens vi lyster ut stillinger, og ønsker å ansette helsefagarbeiere på heltid, så faller en del av rekrutteringsgrunnlaget bort når ikke disse folkene blir utdannet lokalt. Det er veldig uheldig, sier ordføreren.

Derfor er heltid viktig

  • Heltid gir økt kvalitet i tjenestene ved at de ansatte er mer på jobb og blir bedre kjent med tjenestemottakerne, og disse får færre å forholde seg til.
  • Heltid bidrar til bedre arbeidsmiljø, sterkere fagmiljø og lavere sykefravær.
  • Heltid gir økonomisk og kvalitetsmessig gevinst, ved mindre bruk av overtid, vikarer og innleie.
  • Heltid gir de ansatte en lønn det er mulig å leve av. Utstrakt bruk av deltidsstillinger har store konsekvenser for den enkeltes levestandard og livskvalitet.
  • Heltid er bra for å beholde og rekruttere ansatte. Heltid fremmer likestilling. Heltid er bra for å øke kompetansen og dermed kvaliteten i tjenesten.