Helgearbeidet er utfordringen

NÆRT OG GODT: Når Ta del er på besøk opplever vi en nær og god tone mellom beboerne og de ansatte. Fra venstre: Jarle Halvorsen, Wilhelmine Larsen, Lillemor Finne, Tove Engvall, Elisabeth Stava, May Anita Kristiansen og Astrid Bjørndal-Solland. Foto: Siv M. Bjelland
NÆRT OG GODT: Når Ta del er på besøk opplever vi en nær og god tone mellom beboerne og de ansatte. Fra venstre: Jarle Halvorsen, Wilhelmine Larsen, Lillemor Finne, Tove Engvall, Elisabeth Stava, May Anita Kristiansen og Astrid Bjørndal-Solland. Foto: Siv M. Bjelland

Arbeidsgiver ser nesten bare fordeler med langturnus, blant annet at pasientene får det bedre og at de ansatte får større stillinger.

logo-tadel

Virksomhetsleder ved Kopervik bu og behandlingsheim, Jarle Halvorsen, smiler.  På spørsmål om hvor fornøyd han er med resultatene av langturnus-prosjektet de ble med på i 2013 svarer han uten å nøle:

- Veldig fornøyd!

I praksis er langturnus blitt en fast ordning.

- Det er hele tiden nye folk som ønsker ordningen, bekrefter han.

Les også: Her går alle lange vakter

Det beste for pasientene

- Pasientperspektivet er det viktigste. Store stillinger gir mer kvalitet og ro. Små helgestillinger har ikke den kontinuiteten som er ønskelig. Helgearbeidet er utfordringen. Hvis du vil ha full stilling, må du regne med å jobbe hver tredje helg, og da må du gå lange vakter, sier Halvorsen.

Helgeutfordringen

I en såkalt vanlig turnus er det normale her å jobbe to av fem helger. Av og til må det tillegg ansettes folk i små helgestillinger for å få det til å gå opp.

Helgebemanningen er stridens kjerne. Du trenger stort sett like mange folk i helgen.

- Kan man ikke bare vedta at stillingene skal lyses ut som heltid?

- Helgebemanningen er stridens kjerne. Du trenger stort sett like mange folk i helgen. Utdanningen av helsefagarbeidere burde kanskje rette undervisningen noe mer mot det faktum at du utdanner deg til en jobb som innebærer helgearbeid, slik at de nyutdannede er forberedt på hva yrket innebærer, sier Halvorsen.

Olje-familier

På Karmøy er det mange som jobber ”i oljå” og tjener godt. Hvis den ene partneren tjener mye, ser kanskje den andre partneren ikke behovet for å jobbe så mye?

Før har noen kanskje sett på jobben som en sosial arena og har ikke hatt behov for å jobbe så mye fordi partneren tjener så godt.

- Før har noen kanskje sett på jobben som en sosial arena og har ikke hatt behov for å jobbe så mye fordi partneren tjener så godt, sier Halvorsen. Men vi ser at tiden har endret seg, spesielt blant unge som er avhengig av en lønn å leve av for å få huslån og opptjene pensjon.

Les også: Ansatte vil dele gode erfaringer med lange vakter

Deltidsansatte en uutnyttet ressurs

Men når eldrebølgen kommer, trengs det flere hender i eldreomsorgen.

- Vi vet at det kommer flere eldre. Helsefagarbeidere i deltid er en uutnyttet ressurs. Det må være et mål å få flest mulig i 100 prosent stilling. Vi må kanskje ha tiltak for å flere opp i stillingsprosent.

Vi vet at det kommer flere eldre. Helsefagarbeidere i deltid er en uutnyttet ressurs.

- Løser langturnus framtidas arbeidskraftbehov?

- Dette er vanskelig. Men jeg tror vi må tenke nye arbeidstidsordninger for å løse behovet for arbeidskraft i framtiden. Å ha fokus på nok folk og hele stillinger.

Du må ha de ansatte med deg for å få folk til å gå vakter på 12,5-13 timer.

- Du må ha de ansatte med deg for å få folk til å gå vakter på 12,5-13 timer. Det er viktig å ha et godt samarbeid med fagforeningene.

- Vil dere fortsette med lange vakter?

- Ja, det er realistisk og framtidsrettet at vi fortsetter med det. Det krever et bra samarbeid med de tillitsvalgte og oppfølging fra leder, sier han.

 Les også: Advarer mot ukritisk hylling av lange vakter