Advarer mot ukritisk hylling av lange vakter

EFFEKTER AV LANGVAKTER: Forskning utført av Statens arbeidsmiljøinstitutt - STAMI viser at sjansen for å gjøre feil øker etter åtte timer på jobb.
EFFEKTER AV LANGVAKTER: Forskning utført av Statens arbeidsmiljøinstitutt - STAMI viser at sjansen for å gjøre feil øker etter åtte timer på jobb. Foto: Colourbox

- Jeg tror man kan snu spørsmålet og spørre om det er de lange friperiodene som er attraktive, ikke vaktene, sier stipendiat ved STAMI, Elisabeth Goffeng, som studerer effekten på helse og sikkerhet ved å jobbe lange vakter.

logo-tadel

Elisabeth Goffeng utfører et forskningsprosjekt ved Statens arbeidsmiljøinstitutt – STAMI. Hun har utført tester på de ansatte ved Vea sykehjem, som jobber fire 14-timers vakter på rad etterfulgt av sju fridager.

Forsker Elisabeth Goffeng foto Stami
Elisabeth Goffeng utfører et forskningsprosjekt ved Statens arbeidsmiljøinstitutt – STAMI, hvor de undersøker effekter på helse og sikkerhet knyttet til å jobbe lange vakter.

Les også: Her går alle lange vakter

Generelt erfarer Goffeng at de ansatte som velger langturnus først og fremst ønsker å gå i heltidsstillinger. De ønsker sammenhengende fritid med familien slik at kabalen på hjemmebane går opp.

Øker sjansen for feil

På Vea sykehjem var det en forutsetning å gå i lange vakter for å få fast stilling da det sto nybygd i 2013.

-  Jeg tror det er viktig å snu spørsmålsstillingen på hodet og ikke bare spørre hva som er fordelene med lange vakter. Det er nyttig for pasientene at de har én person å forholde seg til. Men forskning viser at sjansen for å gjøre feil øker etter åtte timer, sier Goffeng.

Les også: Helgearbeidet er utfordringen

Stressymptomer første dagen

Gjennom målinger av hjerteratevariabilitet observerte forskeren høyere kardiovaskulært stress første dag på jobb enn de påfølgende dagene. Når det gjaldt kognitive funksjoner fant hun ingen økt risiko for feilhandlinger i løpet av den spesifikke arbeidsperioden første dagen på jobb.

- Alt i alt finner vi mindre enn ventet ved Vea sykehjem. De er egentlig ikke et godt eksempel å bruke. De skiller seg ut ved å være relativt godt bemannet og de har relativt friske pasienter. De har godt med pauser, 30 min tidlig på dagen, 15 min senere og en time alene der de kan hvile uforstyrret eller forlate arbeidsplassen. De ansatte på Vea har heller ikke mer enn gjennomsnittlig 15 minutter reisevei, noe som også bidrar til å redusere belastningen, sier Goffeng.

Les også: Ansatte vil dele gode erfaringer med lange vakter

- Evalueringene på Vea ble gjort da det var relativt nytt. Da ser man ikke så mye til slitasje, den kommer gjerne over tid, sier stipendiat ved STAMI, hun.

14 timers vakter med 10 timers hvile er en utfordring med tanke på søvn. Det er forsket på korte hviletider (mindre enn 11 timer), og da fant man økt forekomst av søvnforstyrrelser.

- Å gå så mye som 14 timer med 10 timer hvile tror jeg ikke er lurt, sier forskeren.

Statens arbeidsmiljøinstitutt - STAMI

Statens arbeidsmiljøinstitutt - STAMI har en rolle i trepartssamarbeidet mellom myndighetene, arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden ved å være et kunnskapssenter. STAMI forsker på og formidler kunnskap om ulike eksponeringer i arbeidslivet. Alt fra kjemisk eksponering til eksponering av mer organisatorisk art som arbeidstid, arbeidstidsordninger, skift-/turnus ordninger og utfall knyttet til helse og sikkerhet både for arbeidstaker og for tredje part (for eksempel pasienter).