Ansatte vil dele gode erfaringer med lange vakter

VIL FRAMHEVE FORDELENE: Fagarbeiderne Tove Engvall, May Anita Kristiansen og Astrid Bjørndal-Solland framhever fordelene med å jobbe langvakter. - Jeg jobber 35 prosent mer, men opplever at jeg har mer fri, sier May Anita. Til venstre virksomhetsleder Jarle Halvorsen. Foto: Siv M. Bjelland
VIL FRAMHEVE FORDELENE: Fagarbeiderne Tove Engvall, May Anita Kristiansen og Astrid Bjørndal-Solland framhever fordelene med å jobbe langvakter. - Jeg jobber 35 prosent mer, men opplever at jeg har mer fri, sier May Anita. Til venstre virksomhetsleder Jarle Halvorsen. Foto: Siv M. Bjelland

Innføring av lange vakter har gitt en rekke fordeler for både ansatte og beboere ved Kopervik bu- og behandlingsheim.

logo-tadel

- Dette er positivt for arbeidsplassen. Vi er svært fornøyde og vil gjerne framheve fordelene med å jobbe langvakter, sier fagarbeiderne Tove Engvall, May Anita Kristiansen og Astrid Bjørndal-Solland.

Ta del møter Delta-medlemmene på arbeidsplassen ved Kopervik bu- og behandligsheim (KBBH) i Karmøy kommune. Lengre sammenhengende arbeidstid og fritid kommer raskt opp som det viktigste argumentet for si ja til å gå lange vakter.

Det første jeg gjorde da jeg begynte i denne turnusen var å gå i banken og søke lån til bolig.

- Det første jeg gjorde da jeg begynte i denne turnusen var å gå i banken og søke lån til bolig, sier May Anita, hjelpepleier med to års videreutdanning i kroniske sykdommer.

Les også: Her går alle lange vakter

Slipper å jakte på vakter

Langvaktene førte til at de gikk opp i stillingsprosent. Nå slipper de å jage etter ekstravakter. Tove er hjelpepleier med to års videreutdanning i kroniske sykdommer og videreutanning geriatri. Hun gikk fra 75 prosent til 85 prosent stilling.

Astrid er helsefagarbeider, også hun med to års videreutdanning i kroniske sykdommer.

Å takke ja til stilling i langturnus ga henne mulighet til å forlate vikartilværelsen og få fast stilling i 85 prosent. Nylig gikk hun opp til 91 prosent. Hun må tenke på pensjonen også.

Stabilt og godt arbeidsmiljø

Tove har jobbet på arbeidsplassen i 29 år. May Anita startet i en helgestilling for 13 år siden. Astrid kom fra en jobb som flyvertinne for 8 år siden. Det er et stabilt og godt miljø.

- Det er kjekt å være her og sjelden ledige stillinger, sier de.

De som går langturnus er fordelt på tre grupper med tre personer på hvert lag: To fagarbeidere og en sykepleier.

Les også: Advarer mot ukritisk hylling av lange vakter

Kabalen mellom jobb og fritid

De har alle ulik livssituasjon. Tove er alene med to større barn. Hun hadde familieråd og de ble enige. De dagene hun er på jobb er hun på jobb.

- Når jeg er hjemme er jeg tilgjengelig for leksehjelp og annet, sier Tove.

Jeg føler at jeg har fått mye mer fri.

Da May Anita gikk korte vakter i 50 prosent stilling tilbragte hun det samme antall dager på jobb som nå. I tillegg måtte hun ringe etter ekstravakter.

- Jeg føler at jeg har fått mye mer fri, sier hun.

Mer ro på avdelingen

En ny arbeidsperiode starter med å lese rapporten fra forrige uke i stillhet.  

Det er ikke bare rapporteringen som foregår i det stille.

- Det skal være rolig på en demensavdeling, sier May Anita.

- Beboerne blir lett påvirket av de ansattes stress, forklarer Astrid.

Ved at det er det samme personalet hele dagen og ikke noe vaktskifte på dagtid, blir det  mer ro på avdelingen.

Gode tilbakemeldinger fra beboere og pårørende

Mer fornøyde beboere og økt trygghet for pårørende er en helt klar gevinst ved å ha innført lange vakter. Når Ta del er på besøk på opplever vi et nært og godt forhold mellom beboerne og fagarbeiderne.

Vi får mange positive tilbakemeldinger fra både pasientene og de pårørende.

- Vi får mange positive tilbakemeldinger fra både pasientene og de pårørende på at det er rolig her, og at det er fint at det er det samme personalet over tid, sier Tove.

Hensyn til personkjemi og hviletid

Å sette sammen gode lag som jobber sammen er et suksesskriterium for langturnusen i Kopervik. Det har de lykkes med, mener de.

Når du skal jobbe så mye er det viktig å ha kontroll over tiden og å få nok hvile.

Når du skal jobbe så mye er det viktig å ha kontroll over tiden og å få nok hvile.

En klokketime per vakt er satt av til uforstyrret hvile.  De har eget hvilerom med seng.

Fagarbeider = deltid?

Hele stillinger er sjeldne for fagarbeidere som i eldreomsorgen.

Alle tre foretrekker å jobbe tilnærmet heltid.

- Jeg vil heller gå en lang vakt, enn flere korte, sier Astrid.

Å jobbe fem vakter i uka deltid kan være like krevende som å gå langturnus.

- Å jobbe fem vakter i uka deltid kan være like krevende som å gå langturnus, sier Tove.

- Burde deltidsstilling være noe du må søke deg ned til, at alle søker full stilling i utgangspunktet?

- Ja, mener de.

- Må være frivillig

Tove, May Anita og Astrid synes det er en stor fordel at de de ansatte kan velge mellom ordinær turnus og langturnus.

- Det ville ikke fungert like godt om det var pålagt, tror Tove.

- Tett oppfølging og godkjenning av fagforeningene hvert år er viktig, sier May Anita.

- Hvis du ikke klarer å gå langturnus, kan du gå tilbake til den vanlige, sier May Anita.

Sjefen vår er positiv. Han gjør en god jobb for å beholde ordningen. Det ville vært forferdelig trist om vi ikke fikk beholde den.

Alle tre ønsker å fortsette med lange vakter.

- Sjefen vår er positiv. Han gjør en god jobb for å beholde ordningen. Det ville vært forferdelig trist om vi ikke fikk beholde den, sier de.

Les også: Helgearbeidet er utfordringen

Ansatte tas med i planlegging

Hovedtillitsvalgt Wendy Kværnøy Nilsen er den som godkjenner turnusen på vegne av Deltas medlemmer i Karmøy kommune; hun samarbeider både med de ansatte ved Kopervik bu og behandlingsheim og på Vea sykehjem.

Kværnøy Nilsen understreker at denne arbeidstidsordningen nok ikke passer for alle, men for de som trives i denne fungerer dette veldig bra.

Hovedtillitsvalgt Karmøy Wendy Kværnøy Nilsen_foto_Siv_M_Bjelland
Hovedtillitsvalgt Wendy Kværnøy Nilsen godkjenner turnusen på vegne av Deltas medlemmer i Karmøy kommune. Kværnøy Nilsen understreker at denne arbeidstidsordningen ikke passer for alle, men for dem det passer for fungerer dette veldig bra. Foto: Siv M. Bjelland

- Dette er jo et et unntak fra arbeidsmiljøloven. Derfor er det viktig med gode prosesser før en går i gang. Ordningen godkjennes årlig. Da samles virksomhetsleder, vernetjenesten og tillitsvalgte for å gå gjennom evalueringene de ansatte har svart på. Vi legger stor vekt på tilbakemeldingene, eksempelvis om de får avviklet pausen og dermed nok hvile.

En suksessfaktor er tett samarbeid og tillit mellom partene. Ansatte blir tatt med i planlegging og utarbeiding av turnus. Leder må være tett på for å tidlig fange opp utfordringer. Disse tas opp med oss tillitsvalgte, og vi søker løsninger i fellesskap, sier Kværnøy Nilsen.

Delta: Må være frivillig

Fagforeningene i Norge har vært tilbakeholdne med å omfavne lange vakter. Dette er unntaksbestemmelser fra arbeidsmiljøloven og potensielt helseskadelige og uforsvarlige arbeidstider, hvis det ikke følges tett opp. Turnuser som den ved Kopervik bu- og behandlingsheim og Vea sykehjem i Karmøy må godkjennes av tillitsvalgte. Delta har vært noe mer åpen for å prøve ut langvakter, enn for eksempel Fagforbundet.

Lizzie Ruud Thorkilden Foto Kim Holthe 3
ADVARER MOT ØKT RISIKO: - Lange arbeidsdager er forbundet med høyere risiko for helsefare og for å gjøre feil i arbeidet, så her må vi være spesielt årvåkne før vi inngår avtaler, sier første nestleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen. Foto: Kim Holthe

- Delta ser at langvakter kan fungere veldig godt på enkelte arbeidsplasser og for noen medlemsgrupper. Samtidig må vi ta med oss at dette ikke passer alle. Lange arbeidsdager er forbundet med høyere risiko for helseproblemer og for å gjøre feil i arbeidet, så her må vi være spesielt årvåkne før vi inngår avtaler. Delta har vedtatt at det skal gjøres en grundig forsvarlighetsvurdering og at ordningen skal evalueres jevnlig. Vi stiller også krav om frivillighet fra det enkelte medlem, slik at ingen ufrivillig må gå i arbeidstidsordninger de opplever som belastende, sier Deltas første nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen.

Større stillinger kan rekruttere flere unge

- Når vernekriteriene er oppfylt er vi positive til langvakter, sier leder for Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes.

- For å få flere unge, dyktige folk til å søke seg til helsefagarbeideryrket må det være større stillinger og tilrettelegges for ulike livsfaser. Men når du har småbarn eller gamle og pleietrengende foreldre er det ikke sikkert at det passer like godt å være borte på jobb i 13 timer, sier Jette Dyrnes.

Når vernekriteriene er oppfylt er vi positive til langvakter, sier leder for Helsefagarbeidere i Delta.

Derfor er det avgjørende at det er frivillig å gå lange vakter og at vernebestemmelsene følges nøye opp.

Jette Dyrnes_foto anne c eriksen
- Jeg setter pris på å høre at arbeidsgiver i Karmøy kommune er opptatt av vernebestemmelsene og at man kan trekke seg tilbake og hvile ved behov, sier leder for Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes.

- Jeg setter pris på å høre at arbeidsgiver i Karmøy kommune er opptatt av vernebestemmelsene og at man kan trekke seg tilbake og hvile ved behov. Min erfaring er at når du står alene overfor en krevende pasient med demens kan du noen ganger trenge mer hvile enn én time. Behovet for hviletid er avhengig av den totale belastingen, påpeker Dyrnes.

 

Langvakter ved Kopervik bu- og behandlingsheim

  • På avdelingen for personer med demens ble det i april 2013 innført en forsøksordning med langturnus. To fagarbeidere og en sykepleier jobber sammen i team. Vaktene varer fra 13-14 timer i tre og fire dager med en uke fri. De jobber hver tredje helg. Jul og påske skal være fri vekselvis annethvert år.
  • Halvparten av de ansatte går i langturnus, resten går i ordinær turnus. Felles for den som går i langturnus er at de alle gikk opp i tilnærmet hel stilling.​