Nye regler for midlertidige ansettelser i staten

Midlertidig ansatte i staten skal få rett til fast stilling etter tre år, ikke fire år som i dag. YS Stat er glad for endringen.
– Staten har i en årrekke vært en versting i bruk av midlertidige ansettelser, spesielt innenfor universitets- og høyskolesektoren. Nå ser vi en løsning på dette som har vært et klart problemområde for mange ansatte, sier leder i YS Stat, Pål N. Arnesen.
I 2015 ble arbeidsmiljøloven endret slik at ansatte har krav på fast ansettelse hvis de har vært midlertidig ansatt sammenhengende i tre år. Denne regelen gjelder både i privat og offentlig sektor, men ikke for staten. Der gjelder Tjenestemannsloven. Nå skal Tjenestemannsloven erstattes av den nye loven «Lov om statens ansatte». Det nye lovforslaget sendes til Stortinget før påske.
Flere begrensninger i loven
I den nye loven skal blant annet midlertidig ansatte i staten få rett til fast stilling etter tre år, ikke etter fire år som i dag.
Ifølge Dagbladet skal midlertidige ansettelser begrenses til tilfeller der arbeidet er av midlertidig karakter som i vikariater, utdanningsstillinger som stipendiater og post.doc-stillinger, og for ansettelse inntil seks måneder ved uforutsette behov, ifølge det nye lovforslaget.
Tillitsvalgtes rolle
I tillegg innføres det en lovbestemt plikt til at arbeidsgivere og de ansattes representanter skal drøfte midlertidig ansettelse i virksomheten.
Målet er å begrense omfanget midlertidig ansatte i staten. På høyskoler og universitet er 18 prosent midlertidig ansatt, mot syv prosent i privat sektor.
Ny lov «Lov om statens ansatte»
- Tjenestemannsloven regulerer ansettelsesforhold i statsforvaltningen og omfatter i dag omlag 160 000 ansatte i statlig sektor. Dagens lov er fra 1983.
- Tjenestemannslovutvalget overle-verte sin rapport om modernisering av tjenestemannsloven i desember 2015. Utvalget bestod blant annet av representanter for arbeidstakerorganisasjonene.
- Forslaget til den nye Lov om statens ansatte bygger i hovedsak på enigheten som ligger i tjenestemannslovutvalgets anbefaling.