Endelig fast jobb etter tre år som vikar
År etter år som vikar er over for 10 Delta-medlemmer i Grue kommune. Med Deltas hjelp har de endelig fått fast jobb.
Helsefagarbeider Ann-Christin Engelstad går med raske skritt bort til de splitter nye bilene til hjemmetjenesten i Grue kommune. Hun jobber natt og håper de nye bilene er trygge på glatte veier i mørket.
I tre år har hun jobbet som vikar i hjemmetjenesten i Hedmarkskommunen. Vikariatene hennes har vart i tre eller seks måneder om gangen. I vår la Delta inn krav til kommunen om faste stillinger for Engelstad og ni andre medlemmer innen pleie og omsorg. Nå har de fått svaret de har ventet på: Endelig fast stilling. Det betyr mye.
- Fast stilling gir meg større trygghet, sier Engelstad.
Stillingen hun har fått er en 46 prosent fast nattestilling. De siste årene har hun jobbet tilsvarende 75 prosent stilling, men hun ble bare tilbudt 46 prosent på den arbeidsplassen hun helst vil være. Det valgte hun å takke ja til. Hun håper på større stilling etter hvert. Engelstad er uansett sikker på at hun kommer til å få flere vakter i tillegg.
Saken fortsetter under bildet.
Krever at kommunen rydder opp
Grue kommune i en årrekke brukt mye vikarer innenfor pleie og omsorg. Sommervikarer har blitt til ringevikarer, uten at kommunen grundig har vurdert om de skal ha flere vikarer eller øke faste stillinger, mener hovedtillitsvalgt for Delta i Grue, Nina Woll.
Delta har krevd at Grue kommune rydder opp i bruken av deltid og vikariater. 21 av medlemmene har med Deltas hjelp krevd fast eller større stilling.
- 10 har krevd og fått fast stilling etter treårsregelen (arbeidsmiljøloven §14-9). Midlertidig ansatte kan ha krav på fast stilling etter 3 eller 4 års sammenhengende tjeneste.
- 11 har krevd større fast stilling fordi de har rett til stillingsstørrelse som tilsvarer faktisk arbeidstid det siste året (arbeidsmiljøloven §14-4a). 6 av dem har fått det de krevde. Kommunen er ikke ferdig med å behandle resten av kravene.
En lovendring som trådte i kraft ved nyttår i fjor gir deltidsansatte rett til å kreve fast ansettelse i den stillingsprosenten de faktisk har jobbet de siste 12 månedene.
- Hva kan du gjøre for å få større stilling?
- Hva kan du gjøre for å få fast jobb når du har vært midlertidig ansatt i tre eller fire år?
Veldig fornøyd
Hovedtillitsvalgt for Delta i Grue, Nina Woll, er glad for at kommunen nå tar tak. Hun synes også det er bra at alle som har sagt seg villige til å jobbe flere steder i kommunen, har fått forholdsvis store stillinger.
- Medlemmene som har fått innfridd sine krav, er veldig fornøyde. Kommunen har brukt flere måneder på å behandle kravene, og mange har ventet lenge på svar. Personalsjefen har gjort en solid jobb, selv om det har tatt lang tid, sier Woll.
- For Grue kommune betyr dette at flere ansatte får en mer forutsigbar hverdag. Det kan ha noe å si for arbeidsmiljøet, når flere ansatte føler mer tilhørighet til arbeidsgiver og arbeidsplassen sin, sier personalsjef Ellinor Bjerke i Grue kommune.
Grue kommune har behandlet kravene slik at de først regnet på dem som har fagbrev eller høgskoleutdanning.
- Det var fordi vi vi hadde ledige stillinger med krav til utdanning, og måtte få avklart om det var noen av de med utdanning som tilfredsstilte kravene til fast stilling. Etter det har vi regnet på kravene i den rekkefølgen de er levert inn, sier personalsjefen.
Ta fagbrev!
Delta i Grue legger mye arbeid i å få alle som krever fast eller større stilling, til å ta fagbrev. Nå er nesten alle i gang med fagbrev.
- Målet vårt er at alle ufaglærte som er i fast jobb, skal gå på skole, sier Woll.
Grue kommune er opptatt av utdanning og gir støtte til dem som velger å utdanne seg. Flere av Deltas medlemmer i Grue har også søkt stipend fra Delta.
- Vi vet at det vil komme flere nedskjæringer i kommunen. Som faglært står du sterkere, sier Woll og Engelstad.