Gjenåpning av skoler og barnehager: Ansattes trygghet avgjørende for å mestre en ny jobbhverdag

GJENÅPNING AV BARNEHAGER OG SKOLER krever opplæring i rutiner for smittevern og avklaring av bemanningsspørsmål.
GJENÅPNING AV BARNEHAGER OG SKOLER krever opplæring i rutiner for smittevern og avklaring av bemanningsspørsmål. Foto: NTB scanpix

Barnehager skal gjenåpnes fra 20 april, og skoler for 1.-4. klasse fra 27. april. Myndighetene utarbeider nå en veileder i hvordan smittevernet skal ivaretas, og har bedt om innspill.

Jill Hellem
Jill Hellem, leder i Delta Oppvekst.

Delta og yrkesorganisasjonene Delta Oppvekst og Lærernes Yrkesforbund sendte i påskehelgen sine innspill til veilederen.  Innspillene er basert på tilbakemeldinger fra medlemmer og tillitsvalgte.

– Det er umulig å jobbe med barn uten noen grad av fysisk kontakt. Jeg er derfor glad for at det skal utarbeides en veileder og at det er tydelig kommunisert at ansatte skal få opplæring i smittevern i forkant av at barnehager og skoler nå gradvis gjenåpnes. Alle ansatte må føle trygghet i jobbhverdagen for å mestre den situasjonen vi nå er i, understreker Jill Hellem, leder i yrkesorganisasjonen Delta Oppvekst.   

– Mange ansatte og foresatte er bekymret og redde for konsekvensene av gjenåpningen. Derfor er det svært viktig at både ansatte, foresatte og barn får informasjon som trygger alle, sier Hellem.

– Med de erfaringene vi har fra åpne barnehager og skoletilbud de siste ukene kan ikke det understrekes nok. Mange ansatte i barnehager og skoler har vært og er redde for å gå på jobb. Ansatte har opplevd at det blir opp til dem selv å finne ut hvordan de kan verne barn og ansatte mot smitte. Vi trenger godt lederskap og at smittevernet for ansatte og barn i barnehager og på skoler blir tatt på alvor, sier Hellem.

Les også: Ansatte i barnehager og barneskoler jobber i kritiske samfunnsfunksjoner

Videregående skoler skal gjenåpnes for yrkesfagelever som skal ut i lære til høsten, fra 27. april.

Janne Maria Øksnes
Janne Maria Øksnes, leder i Lærernes Yrkesforbund, LY.

– Situasjonen i forbindelse med koronaviruset krever omstillingsevne og løsningsorienterte holdninger. Det har de siste ukene vist at våre medlemmer har. I forbindelse med gjenåpning av skolene er det avgjørende at vi også tar vare på både egen og andres helse, sier Janne Maria Øksnes, forbundsleder i Lærernes Yrkesforbund som organiserer lærere og annet pedagogisk personale i grunn- og videregående skole. 

Les også:

Involver tillitsvalgte og verneombud

I sitt innspill til myndighetene peker Delta på viktigheten av tett og god dialog mellom ledelse og tillitsvalgte i arbeidet. Der det er et etablert lokalt partssamarbeid, fungerer også både det systematiske arbeidet med helse, miljø og sikkerhet og tilrettelegging for og oppfølging av ansatte bedre. Tillitsvalgte og verneombud må derfor involveres aktivt i arbeidet med å sikre en tryggest mulig oppstart.

LES OGSÅ: Råd til tillitsvalgte som involveres i arbeidsgivers arbeid og planlegging av tiltak som følge av spredning av korona-virus

Hovedpunkter i Deltas innspill til gjenåpning av barnehager og skoler

  • Alle ansatte må få tid og mulighet til å gjennomgå tilstrekkelig opplæring i forkant av oppstart. Dette må også inkludere renholdspersonellet.
  • Veilederen må være tydelig, uten for mye rom for tolkning. Samtidig må veilederen ta høyde for både at ingen skoler eller barnehager er like, og at både barn og voksne har ulike behov.
  • Veilederen må gi klare anvisninger for hvordan smittevernet skal ivaretas med tanke på rutiner, bruk av utstyr og ulike situasjoner inkludert levering og henting av barn.
  • Veilederen må videre avklare forhold rundt bemanningsnorm og bemanningstetthet i forbindelse med mulig økt fravær, samt hensyn til medarbeidere i risikogrupper eller i familie med personer i risikogrupper.
  • Ansatte i barnehager og skoler som smittes av covid-19 på jobb må omfattes av yrkesskadeforsikringen (jf. den utvidelse av forsikringsdekningen som er vedtatt for helsetjenesten)
  • Delta peker også på behovet for finansiering, for å sikre at barnehageeiere og skoleeiere kan prioritere kostnader for smitteverntiltak i form av både utstyr, tekniske løsninger, økt renhold og bemanning.

Alle innspill: Krav til smittevern, bemanning og finansiering

Smittevern

  • Hva som er gode rutiner for håndvask og annen hygiene både for barn/elever og for ansatte. Avsetting av tid til rutinemessig håndvask.
  • Hva som er egnet og riktig smittevernsutstyr, omfang og bruk.
  • Behovet for rutinemessig renhold av utstyr og ulike kontaktpunkter inne og ute.
  • Nærhet og avstand mellom barn og medarbeidere og mellom barn i ulike sitasjoner. Her bør det vises til ulike situasjoner, for eksempel inne og ute, trøst og omsorg, bleieskift, mat og bespisning, veiledning i skolesituasjon, garderobeplass og overgang mellom skole/SFO og skoleskyss. Hvordan man løser situasjonen når det er liten plass bør også omtales.
  • Foresattes tilgang til lokalene, særlig i levere- og hentesituasjoner og oppfølging overfor foresatte generelt.
  • Håndtering av syke barn/elever, både knyttet til annen sykdom og særlig ved mulig korona- smitte.
  • Hvilke barn og elever som defineres inn under særs utsatte grupper, og hvordan disse skal forholde seg til oppmøte i hhv barnehage og skole. Det bør også beskrives hvilke tilbud som skal gis til barn og elever som av ulike grunner ikke kan være på skole/barnehage.
  • Regler og rutiner for nedstengning/lukking ved evt påvist eller mistanke om smitte i barnehagen eller skolen.

Bemanning

  • Hvordan medarbeidere med særlig utsatt helse enten personlig eller i nær familie skal forholde seg. Det er viktig at medarbeidere som selv er spesielt for sykdom, ikke utsettes for ekstra risiko.
  • Hvordan man løser man ressurssituasjonen dersom fraværet hos ansatte øker på grunn av sykefravær eller karantene. Det kan gi situasjoner med for lite bemanning.
  • Bemanningsnorm og bemanningstetthet. Her er det ulike regler i barnehage, skole og SFO. Er det behov for økt voksentetthet og evt hvilke oppgaver kommer i tillegg og må prioriteres.
  • Bemanningstettheten bør dessuten knyttes til de som faktisk er på jobb, ikke medarbeidere som av ulike grunner er plassert med hjemmekontor og dermed ikke tilstede for barna.
  • Behov for ekstra rengjøringspersonell som kan være tilstede i løpet av dagen, slik at de som skal ta seg av barna har tilstrekkelig tid og rom for det.
  • Vern gjennom yrkesskadeforsikring for ansatte som smittes på jobb.

Finansiering

  • Mange forhold i tiden som kommer vil kreve ekstra ressurser. Det kan være smittevernsutstyr, nye tekniske løsninger, ekstra renhold, eller endringer i bemanning. Både for barnehageeiere og skoleeiere er det avgjørende at finansiering er sikret for at ikke økonomien skal gå foran hensynet til forsvarlig smittevernshåndtering.