Fornøyde med fleksitid

Mange ansatte i administrative stillinger har fleksitid.
Mange ansatte i administrative stillinger har fleksitid. Foto: Lise Åserud / Scanpix

Hvordan er det mulig å komme på jobb klokka ni og gå klokka to og fortsatt jobbe full stilling? Med fleksitid kan du selv bestemme når du vil jobbe litt lange eller korte dager.

logo-tadel

Artikkelen er publisert i Ta del 4/2017 med tema "Arbeidstid"

Mange ansatte i administrative stillinger har fleksitid. De har da en kjernetid hvor de forventes å være tilstede, og et tidsrom utenom der de kan «flekse» ved enten å komme og gå tidlig eller komme og gå senere enn den vanlige arbeidstida. Dette er mulig så lenge de jobber så mange timer som de skal jobbe i løpet av en periode.

- Arbeidstakere verdsetter fleksitid fordi det gir dem mulighet til å styre tida si selv, sier direktør Arild H. Steen på Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
En følge av fleksitid er at arbeidstakerne kan innarbeide ekstra arbeidstid som de så kan avspasere på et senere tidspunkt, i samråd med arbeidsgiver.

Regler for fleksitid

For å ha fleksitid, må det være en skriftlig avtale på arbeidsplassen og med den enkelte ansatte om dette. Fleksitidsavtaler bør si noe om

  • Normaldagens lengde. Mange har avtalt kortere arbeidsdager om sommeren enn om vinteren, så det trenger ikke være 7,5 time hver dag.
  • Kjernetid og ytre arbeidstid. Kjernetiden er den perioden i løpet av dagen den ansatte skal være tilgjengelig, for eksempel fra kl. 09.00 til kl. 14.30.Ytre arbeidstid er de grensene partene avtaler at ansatte selv kan velge å utføre arbeidet innenfor. For eksempel fra kl. 07.00 - 09.00 og fra kl. 14.30 - 20.00.
  • Regler for hva som skal skje med opparbeidet fleksitid.

Husk også

  • Arbeidsmiljølovens grenser for daglig og ukentlig arbeidstid gjelder også om du har en fleksitidsordning
  • Det er ikke tillatt med søn- eller helgedagsarbeid, med mindre “arbeidets art gjør det nødvendig”.
  • Selv om det er gjort avtale om fleksitid, må arbeidstaker forholde seg til lovens maksimalgrenser for overtid.

Har du spørsmål om fleksitid?

Ta kontakt med våre rådgivere i Delta Direkte, mandag til fredag, kl. 08-20. Delta Direkte er et tilbud til deg som er medlem eller tillitsvalgt i Delta.

Hva synes du om fleksitid?

Henning Ag 

Henning-Ag breddebilde
Personalkonsulent i Hadsel kommune i Vesterålen og styremedlem i Administrasjon og ledelse

- Fleksitid opplever vi som jobber dagtid som positivt, men det krever et reglement som alle oppfatter likt og rettferdig.

Rune Hanssen

Rune-Hanssen breddebilde
Konsulent i kultur og idrett, Tromsø kommune

- Fleksitid er nydelig. Det ønsker jeg alltid å ha.  Kjernetida er fra 9 og 14, og vi kan flekse fra 7 til 9 og 14 til 20.

Det går stort sett greit å få avspassert, vanskelig hvis det er store mengder. 

Annveig Stene  

Annveig-Stene breddebilde
Innkjøpsrådgiver i Halden kommune

- Mange jobber veldig mye i forbindelse med årsoppgjøret og andre adhoc arbeidsoppgaver uten å få overtid. Vi kom fram til at fleksitidsordningen vår er veldig fleksibel. Vi har kjernetid fra 9 - 14, fleksitid fra 7.30 til 17. Hvis vi pirker for mye borti fleksibiliteten og fleksitiden, vil arbeidsgiver også svare på samme måte. Vi vil ha gjensidighet, slik at det er fleksibelt for ansatte.  Vi ønsker å beholde fleksibiliteten, men at det er lovlig innenfor de rammene som er satt. Vi opplever en gjensidig forståelse, der arbeidsgiver i perioder kan kreve at det jobbes noe mer enn i andre perioder. Det må ikke da være på kant med lov og avtaleverk.

- Vi har også løftet opp den ekstra belastningen for ansatte i perioder inn i lønnsforhandlinger.

Bjørn Engelin  

Bjørn-Engelin breddebilde
Fagleder i personal- og organisasjonsenheten i Innherred samkommune (Levanger og Verdal)

- Jeg har gode erfaringer med fleksitid. Alle plasser som har mulighet til det, kan få fleksitidsordning.   En tydelig avtale og klare rutiner er viktig for at fleksitid skal fungere.

- Hvis ansatte har voldsomt mange timer i pluss, kan det være  et tegn på at det er noe feil med organisering av arbeidsdagen og oppgavene, eller at leder har dårlig kontroll med styring og avvikling av plusstiden. Det bør være en grense for hvor mye du kan jobbe inn. Vi har gode rutiner for dette.

Roy Ove Kvernenes

Roy-Ove-Kvernenes breddebilde
Økonomisjef i Sauda kommune

- I perioder jobber jeg veldig mye. Når budsjettperioden og årsoppgjøret er over og vi kommer til våren, kan jeg ha en mer normal arbeidsdag . Da har en muligheter for å avspasere i de perioder der det ikke er fullt så hektisk. Denne fleksibiliteten setter jeg veldig stor pris.

Kari Askeland 

Kari-Askeland breddebilde
Os kommune, saksbehandler for sosiale tjenester i NAV

- Jeg har fleksitid og opplever at det er en stor fordel. I perioder har vi mye å gjøre, da kan jeg komme tidlig og gå seint, i andre perioder kan jeg  komme senere. Stort sett går det greit å få avspassert.

Vil du lese mer fra Ta del 4/2017? Bla her