Grensene mellom arbeid og hjem viskes ut

Selv om de fleste fortsatt kun arbeider på jobben, er det klare tegn på at jobben spiser seg inn i privatlivet.
Selv om de fleste fortsatt kun arbeider på jobben, er det klare tegn på at jobben spiser seg inn i privatlivet. Foto: Foto: Berit Roald / SCANPIX Modellklarert

Flere blir oppringt, sjekker og svarer på e-post før og etter jobb. Grensene mellom jobb og fritid er ikke like tydelige som før.

logo-tadel

Artikkelen er publisert i Ta del 4/2017 med tema "Arbeidstid"

Mobilen følger oss overalt – og dermed følger også enkelte jobboppgaver med oss hjem. Teknologien gjør det lett å holde seg oppdatert på jobben i fritida og for kolleger å kontakte oss når vi er gått fra jobb. Hvor vanlig er det å bli kontaktet og holde seg oppdatert om jobb utenom arbeidstid? Er det forventet av oss?

En av fire jobber daglig utenom arbeidstid, viser Levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå.

  • Flere menn enn kvinner gjør det, og særlig dem som aldersmessig er midt i karrieren.
  • Sjansen for at du jobber på fritida, øker hvis du bor på et større sted eller har høyere utdanning. Over halvparten av lederne jobber daglig utenom arbeidstid.
  • De som har barn jobber mer utenom arbeidstid enn dem som er uten barn.
  • Over halvparten av arbeidstakerne jobber sjelden eller aldri utenom normal arbeidstid.

Styrt av klokka

Av de som har klokkestyrt arbeid, jobber få hjemmefra. Du har en klokkestyrt jobb hvis du er forpliktet til å komme på jobb på et gitt tidspunkt og være der og gjøre jobben til et gitt avslutningstidspunkt. Jobber du i en butikk eller har vakt på et sykehjem, har du en klokkestyrt jobb. Andre har oppgaver de skal få gjort i løpet av en gitt periode, men oppgavene kan i prinsippet gjøres når som helst på døgnet. Disse har en oppgavestyrt arbeidstid.

- Dette er et viktig skille. Utviklingen går sakte, men sikkert, i retning av mer oppgavestyrt arbeidstid, sier direktør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Oppgavestyrt arbeidstid er mer utbredt for dem med høy utdanning og høy inntekt, mens klokkestyrt arbeidstid er mer utbredt hvis du har lav utdanning og lav inntekt.

Skillet viskes ut

Selv om de aller fleste fortsatt kun arbeider på jobben, er det klare tegn på at jobben spiser seg inn i privatlivet:

  • 21 prosent leser og svarer daglig på arbeidsrelatert e-post på fritida, viser tall fra Levekårsundersøkelsen for 2016. I 2013 var tallet 18 prosent.
  • 19 prosent holder seg oppdatert på arbeidsrelatert elektronisk informasjon utenom arbeidstid. I 2013  var tallet 16 prosent.

Lina Stensbekk leder yrkesorganisasjonen for administrativt ansatte, Administrasjon og ledelse. Hun erfarer at det er blitt vanligere å følge med på e-post og holde seg oppdatert på fritida.

Hva gjør det med hjemmelivet?

For mange er det positivt  at arbeidstakeren friere kan styre når og hvor hun jobber. Mer negativ er uttalte eller uuttalte forventninger om tilgjengelighet, nærmest døgnet rundt.

Flertallet av dem som tar med seg jobben hjem, sier at de nokså sjelden eller aldri opplever at hjemmelivet forstyrres av det. En av fire av dem som tar med seg jobben hjem, opplever at det går det utover hjemme- og familielivet, ifølge tall fra SSB.

- Noen opplever det som positivt og andre som negativt når grensen mellom jobb og fritid viskes litt ut. Hvordan du opplever det, kommer an på jobben din, forholdet ditt til den og forholdet til lederen din, sier direktør Arild H. Steen i Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Arbeidsforskningsinstituttet lager hvert år YS Arbeidslivsbarometer. Dette er en av de viktigste spørreundersøkelsene om arbeidslivet.

Steen tror at fagforeningene og de ansatte ikke bør stå på den gamle linja om absolutt skille mellom arbeid og fritid.

- Til arbeidsgiverne vil jeg si: Hvis dere er kjipe og kontrollerende, blir også arbeidstakerne absolutte og vanskelige. Vis folk tillit, sier han.

Er det blitt mer vanlig å jobbe på fritida? 

Leser og svarer du på jobbrelatert e-post eller gjør du andre arbeidsoppgaver på fritida? Medlemmer i yrkesorganisasjonen Administrasjon og ledelse svarer:

Mona Daldorff

Mona-Daldorff bredde

Systemkonsulent ved St. Olav hospital Nidaros DPS

- Jeg har mobiltelefon via jobb og svarer på telefoner og leser jobb-e-post uavhengig av om jeg har fri eller ikke.  Det er både fordeler og ulemper med dette.
- Det er ikke stilt krav om jeg skal gjøre det, men det blir satt pris på at jeg følger med.

Astrid Merethe Ronesen

Astrid-Ronesen breddebilde

Avdelingsleder og hotellsjef for pasienthotellene ved Universitetssykehuset Nord-Norge HF

- Jeg liker å følge den vanlige kjernetida, men det er vanlig å svare på epost utenfor arbeidstid. Som leder er det ikke uvanlig å utføre arbeidsoppgaver i fritida. Hos oss har vi hatt fokus på å ikke sitte og jobbe utover arbeidstida. Vi mener at balansen mellom fritid og jobb er viktig, hvis ikke kan det gå utover jobben din. Det forventes ikke at vi skal være tilgjengelig hele tida.

Andrea Hunger

Andrea-Hunger breddebilde

Teamleder for hjemmetjeneste i Ålesund kommune

- Om det er nødvendig, jobber jeg utenom min arbeidstid. Så langt det lar seg gjøre blir alt arbeidet unnagjort i løpet av en arbeidsdag. De ansatte har mulighet til å ringe meg utenom arbeidstiden. Men det meste er avklart på dagen eller ettermiddagen. For at dette skal fungere  bra, er det viktig med to ting. For det første trygge ansatte som vet at de har erfaring nok og myndighet til å ta avgjørelser og for det andre gode rutiner.

Lise Michaelsen

lise-michalesen-bredde

Saksbehandler på lønns- og personalavdelingen i Sauda kommune og nestleder i Administrasjon og ledelse

​- Det er mange administrativt ansatte som er tilgjengelig på mail 24/7, selv om det ikke forventes.      

Hilde Ringom Dahle

Hilde-Ringom-Dahle

Førstesekretær ungdomsskole Lillehammer og styremedlem i Administrasjon og ledelse

- Jeg er nødt til å logge meg på via nett for å sjekke e-post, så det er ikke noe jeg gjør daglig. Men jeg benytter meg av det i ferier, fordi jeg følger skoleruta i forhold til arbeidstid og har fri alle skoleferiene gjennom skoleåret og ved enkelte spesielle tilfeller som krever litt oppfølging.

Her kan du bla i Ta del 4/2017: