Trond er Delta-kongen i Jugendbyen
Trond Ellefsen var 17 år gammel da han ble sendt til sjøs og så ikke land på tre måneder. Det lærte ham at hardt arbeid ikke skader noen.
Artikkelen er publisert i Ta del 3/2017 med tema "Det organiserte arbeidslivet".
- Jeg var ekstremt skolelei og gadd ikke begynne på andre året på videregående, minnes Deltas 2. nestleder Trond Ellefsen.
Beskjeden fra faren var krystallklar:
- Ingen jobb? Ingen skole? Da må du dra til sjøs.
1. januar 1981 mønstret Trond på fabrikktråleren Havstrand som skulle til Barentshavet. Han var messegutt, en av 30 mann om bord og skulle ikke ha fast grunn under føttene før til påske. Han hatet det.
Selvsagt ble han sjøsyk. Han tilbrakte tre døgn på dekk med en pakke flatbrød.
- Da lengtet jeg hjem. Jeg trodde jeg skulle dø, nesten grøsser Trond når han forteller om debuten til sjøs.
Verdens vakreste by
Da våren kom gikk han på land i Ålesund, og siden har han holdt seg i hjembyen så mye han kan. Også nå når han er Deltas 2. nestleder og har arbeidsplass på Grønland i Oslo. Halv fem hver mandag morgen står Trond opp for å rekke morgenflyet til Oslo. Hver helg returnerer han til jugendleiligheten i sitt elskede Ålesund.
– Ålesund er verdens vakreste by. En stor internasjonal undersøkelse gjengitt i Time Magazine har konkludert med det. Dette er tung forskning, sier Deltas 2. nestleder med alvorlig røst.
Trond Ellefsen lar aldri en sjanse til å hylle Ålesund gå fra seg. Han elsker byen. Det ser du på hans Instagram- og Facebook-profiler.
– Arkitekturen og naturen betyr veldig mye for meg, smiler han bredt.
Trond er et ekte barn av Ålesund. Der vokste han opp, fant samboeren sin, stiftet familie og fostret tre døtre. Dessuten var han en meget suksessrik hovedtillitsvalgt for Delta i Ålesund kommune gjennom 13 år.
– Tør du ta over etter Marta, spurte folk meg da jeg ble valgt. Jeg tenkte, hva fanken. Hva galt kan jeg gjøre? Vi vokste som bare f.. og doblet antall medlemmer, forteller han stolt.
– Jeg har aldri hatt en så fin jobb.
Som hovedtillitsvalgt fant han fort ut at det ikke var så viktig å være med på mange av møtene i kommunen. Han var opptatt av å være ute blant medlemmene.
Er PR-kåt
– Det fantes ikke en arbeidsplass uten Delta-plakat. Pr-kåt som jeg er, fikk jeg bilde av meg på alle plakater. Jeg tror synlighet betyr veldig mye, argumenterer han.
Trond ble ofte intervjuet i lokale medier. Han mener folk meldte seg inn fordi Deltas mann var synlig og tilstede.
- Du må være kritisk til hvordan du bruker tiden din, er hans råd til tillitsvalgte.
- Hva er viktig og hva er ikke viktig? Det er viktig å gjøre den vurderingen. Skal det lages ny IT-strategi i kommunen? Der er det ikke nødvendig med hovedtillitsvalgt. Det kan plasstillitsvalgt gjøre. Kommunesammenslåing? Da er det viktig å sitte i fellesrådet.
Var opponent
I 2000 ble han valgt inn i Deltas representantskap. Han ble raskt kjent som en av de store opponentene sammen med nåværende forbundsleder Erik Kollerud.
- Da Erik ble valgt inn i ledelsen, ble det helt stille fra ham. Det har de sagt om meg også, sier Trond.
- Hvorfor ble det stille fra dere?
- Det ble vel ikke akkurat stille fra oss, men vi sluttet å opponere. Du har ofte fått det som du vil og er derfor enig i det som blir lagt fram, forklarer 2. nestlederen.
Da han ble valgt gledet han seg aller mest til å delta i de sentrale lønnsforhandlingene. Han elsket forhandlingene lokalt. Han hadde sett de sentrale forhandlingene på TV og klødde i fingrene etter å delta. De ble en gedigen skuffelse.
– De er det kjedeligste jeg har vært med på. I de sentrale forhandlingene i kommunesektoren sitter du bare og venter på folk, sier han og rister litt på hodet.
De sentrale lønnsforhandlingene tok seg først opp da han fikk ansvar for flere av de mindre tariffområder, blant annet for private barnehager og kirken. Da er det ikke så mange med i forhandlingene. Færre aktører gir mer fart over bordet.
Han mener den største utfordringen for fagforeninger i dag er at under halvparten av alle yrkesaktive er organisert. Andelen er høyest i offentlig sektor.
– Det er rart. Der er det tryggest, sier han.
Saken fortsetter under bildet.
Tronds ungdomsopprør besto i å stemme Høyre. Det skal ha irritert faren noe fryktelig, han var sosialdemokrat. Foto: Privat
Internasjonalt engasjement
Trond er også brennende opptatt av rettferdighet og leder styringsgruppen for Deltas internasjonale solidaritetsarbeid.
Som verdens rikeste land og en av verdens mektigste fagforeninger, som Norden har, har vi et stort ansvar for å bidra til å gjøre det bedre i andre land som ikke har det så bra som oss.
I andre land i verden risikerer du å bli trakassert og drept for å bare være medlem eller tillitsvalgt. Der har vi et stort ansvar, sier Trond.
– Som 2. nestleder, blir du tredje hjul på vogna?
– Nei, jeg opplever at vi er en enhet. Vi er ofte uenige. Både Lizzie og jeg tør å si fra til Erik. Han er lydhør for motargumenter og vil gjerne ha det.
Trond mener de tre i ledertroikaen i Delta utfyller hverandre. Den som er på plass på kontoret i Oslo er sjefen når de andre er på reise.
– Har du lyst til å bli leder av Delta?
Hvis jeg måtte, men Delta har en leder. Jeg kommer aldri til å utfordre Erik. Jeg trives veldig godt som 2. nestleder.
Vilter lillebror
Han er godt vant med rollen som nummer to etter en oppvekst som lillebror til en rampete storebror. Far var maskinsjef på Norges første fabrikktråler. Han seilte verden rundt og var borte minst et halvt år av gangen. Storebror fant stadig på nye guttestreker. Moren slet med å holde kontroll på de to viltre sønnene. Hun pleide å true med at de bare kunne vente til far kom hjem, for da skulle det bli straff.
– Han kom hjem til to livredde gutter, minnes Trond.
Faren gikk på land da Trond var syv år gammel. Da fikk de to brødrene et mer normalisert forhold til ham.
Far var streng, mor var snill, forteller Trond og smiler. Han legger raskt til at det aldri var snakk om fysisk straff. Faren var mer autoritær. Det fikk Trond altså oppleve til fulle da han droppet ut av videregående skole og faren sendte ham resolutt til sjøs.
– Livet på sjøen var ekstremt hierarkisk. Jobben som messegutt, som er nederst på rangstigen, innebar blant annet å servere kaffe til kapteinen og vekke mannskapet.
- Jeg lærte at det var lurt å begynne på skole igjen og at hardt arbeid ikke skader noen. Trond Ellefsen
Trond fant veien tilbake til skolepulten og gikk på fagskole i fiskeoppdrett. Etter noen år som driftsleder på et stort anlegg tok Trond internasjonal markedsføring på Møre og Romsdal fiskeriteknisk høgskole. Han drev for seg selv en stund i et tøft marked. Da det ble ledig jobb i kommunen søkte han og fikk ansvar for prosjektet «arbeid for trygd» i Ålesund kommune. Etter hvert gikk veien videre til jobb som sysselsettingskonsulent i en kommunal virksomhet for yrkeshemmede.
En dag dukket en søt ung dame opp på kontoret. Like etter kom enda en søt ung dame. De inviterte på fest i KFO, som Delta het den gangen. Inngangsbilletten var medlemskap i fagforeningen.
- Jeg meldte meg inn fordi det var fest. Jeg var helt blåst den gangen. Hadde noen andre kommet først hadde det sikkert blitt dem, ler han.
Teksten fortsetter under plakaten.
- Tok en Pippi
Det gikk ikke mange årene før han ble valgt til hovedtillitsvalgt.
- Jeg tok en Pippi, innrømmer han i dag.
Vervet hadde den gang 70 prosent frikjøp. Trond fikk doblet medlemsmassen. 12 år etter valget ble han kåret til årets tillitsvalgt i Delta.
- Det var helt fantastisk, men jeg var kanskje litt frekk i takketalen da jeg sa «Dette har jeg ventet på jævlig lenge», flirer han i dag.
Trond er høyreist og kjapp i kjeften.
- Jeg har alltid vært en humorist, innrømmer han, men mener samtidig at han ikke er den som prater mest.
Trond sitter sjelden stille i sofaen i pendlerleiligheten i Oslo. Han går gjerne tur til Ekebergparken og Sognsvann eller sykler ut til Bygdøy.
Hjemme er i den store jugendleiligheten i sentrum av Ålesund. Dit flyttet han og samboeren Anne Mette Liavaag da døtrene flyttet ut av rekkehuset. De stortrives.
Trond møtte Anne Mette på byen en kveld i 1989. Hun er fra de duvende åsene i Lier utenfor Drammen og var egentlig på besøk hos tanten. Trond fikk henne til å flytte til Jugendbyen. Siden har de holdt sammen og har tre døtre.
Anne Mette har også et bankende hjerte for organisasjonslivet og var i seks år leder av Norges Diabetesforbund.
- Hun har samme genet som meg. Jeg vil heller jobbe for noe som betyr noe for andre mennesker, enn bare en bunnlinje, sier han.
Hva skal han gjøre etter toppvervet i Delta? Det aner han ikke.
- Jeg skjønner ikke hva jeg kan gjøre i Ålesund som er så spennende og utfordrende som dette, sier han og svinger armen ut møterommet i Deltas hovedkontor i Oslo.
- Kanskje jeg skal selge pølser fra en pølsevogn? Eller selge hummer fra hytta på kaia i Ålesund? Jeg tenker mer og mer på det, men det er sikkert bare romantiske tanker, smiler Trond.
Les flere saker i Ta del 3/2017
Trond Ellefsen
- 54 år
- Samboer med Anne Mette Liavaag
- Tre døtre: Mari (33) Ane (24) Thea (22). To barnebarn på 4 og 2 år
- Fagskoleutdanning i akvakultur og høyskoleutdanning i internasjonal markedsføring og human resources (HR)
- Tillitsvalgt på fulltid siden 1.1.1999
- Hovedtillitsvalgt i Ålesund 1999 til 2012
- Hovedstyremedlem i Delta fra 2012
- Styremedlem i YS- Kommune, i YS-Privat og i YS-Stat. Vara i Utenriksdepartementets gruppe for tidlig varsling av initiativ som tas av EU og som kan få viktige konsekvenser for Norge.
- Leder av styringsgruppa for Deltas internasjonale solidaritetsarbeid.
- Valgt til 2. nestleder i Delta i 2012. Gjenvalgt i 2016.