Brannkonstabler jobber 63-timers skift i strekk

I fire år har Trøndelag brann- og redningstjeneste hatt en skiftordning som gir tre helger fri i måneden. Det er de ansatte fornøyde med, og går gladelig på en helgevakt i måneden som innebærer 63-timers skift. Fordelene mener de er mange.
- Skiftordningen vi har innført i Trondheim gir bedre trivsel på jobb og mindre sykefravær. Samtidig produserer og leverer vi bedre beredskap til samfunnet, vår hovedoppgave. Det er viktige argument for å kunne gå lengre skift, sier Stig Sjåland, hovedtillitsvalgt for Brannforbundet i Delta i Trøndelag brann- og redningstjeneste.
Skiftordningen gir tre frihelger i måneden, noe som er familievennlig. Derfor ønsket brann- og redningstjenesten å forsøke denne ordningen.
Det begynte som et toårig prøveprosjekt som skulle videreføres i en ny avtale. Da Fagforbundet meldte at de ikke ønsket å reforhandle dagens avtale med 63 timer sammenhengende vakt i helg tok utrykningsleder Olav Noteng i Trøndelag brann- og redningstjeneste kontakt med Brannforbundet i Delta og Maskinistforbundet. han stilte spørsmål om hva de mente om en utvidelse av en helgevakt til 63 timer for å kunne beholde den populære ordningen. Fagforbundet ble også invitert. Leder Trond Busterud i Brannforbundet i Delta var glad for at han også ble invitert til Trondheim.
Følger regelverket
Siden 63-timers vakten var inndelt i aktiv og passiv tid, mente Delta at vakten var forsvarlig. Fagforbundet mente at arbeidstiden ikke skulle overstige 48 timer i noen aktuelle uker. Dette på grunn av påstått helserisiko. Samme mening hadde også Maskinistforbundet.
Seniorrådgiver i Delta, Torhild S. Johannessen forklarte hvordan ordningen kunne opprettholdes innenfor gjeldende regelverk. Hun viste til at § 4-6 i Hovedavtalen åpner opp for lokale forsøksordninger som kan benyttes lokalt dersom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiver blir enige om det. Med vaktbytte fredag klokken 17.00 til mandag klokken 08.00, og ukeskifte søndag, blir samlet arbeidstid hver fjerde helg 63 timer.
Ønsket å fortsette
- Så lenge vi følger hviletiden og får tilstrekkelig hvile på langskiftet, er det innenfor. Når vi kommer på jobb til langskiftet klokken 17.00 fredag, på det vi internt kaller «gullvakta», så har vi tid til å planlegge helgas gjøremål ut over akutte utrykninger. Vi har for eksempel trening og øvelser på lørdag. Får vi en utrykning eller hendelse, utfører vi denne og fortsetter der vi slapp hvis ikke arbeidsøkten har vært for lang, eller det er tid for å gå til ro og sove på stasjonen, sier Noteng.
- Er det ingen innvendinger mot disse lange vaktene?
- Noen synes kanskje det er lenge å være vekk fra familien. Det kan løses ved at familien kommer nedenom stasjonen. Slik jeg ser det, og nær 100 prosent av de som har forsøkt ordningen ser det, er ordningen en fordel fordi det gir en ekstra frihelg hjemme sammen med familien. Dette er et gode, sier Noteng.
- Ved kortere vakter, er det ikke sikkert at mannskapet er like opplagt som når man sover på stasjonen. Noen kan for eksempel ha hatt våkenetter med barn, så å jobbe kortere helg gir ingen garanti for nok hvile, poengterer Noteng.
Teksten fortsetter under bildet.
Utrykningsleder Olav Noteng og hovedtillitsvalgt Stig Sjåland i Trøndelag brann- og redningstjeneste ønsker å fortsette med lange vakter i helgene. (Foto: Hege Heløe)
Passer for Trondheim
- Når det gjelder skiftordning er det bare Trondheim som har personell på vakt på brannstasjonen, altså kasernert mannskap. De andre brannvesen i «vårt» interkommunale selskap har deltidsmannskap, informerer Sjåland. Trondheim har fire stasjoner som ved behov kan avlaste hverandre.
- Da vi ikke gikk 63 timer helg, hadde vi vaktbytte søndag klokken 17.00 og gikk til mandag klokken 17.00. Dette medførte at vi måtte planlegge "familiesøndagen" med oppbrudd alt etter hva vi gjorde og hvor vi var. Var folk på hytta, måtte de bryte opp tidlig på søndag for å komme seg på vakt til klokken 17.00. Dette er utgangspunktet for hvorfor vi ønsket å jobbe med skiftordningen. På en arbeidsplass med ubekvem arbeidstid, ønsker man å tilpasse skiftplanen så hensiktsmessig som mulig med tanke på familiesituasjonen, og slik at både arbeidsgiver og ansatte får en så effektiv arbeidssituasjon som mulig, sier Stig Sjåland.
- Jeg meldte meg inn i Delta etter at de tok saken og er fornøyd med det. Olav Noteng, utrykningsleder
Innsats ga medlemsvekst
Mange har meldt seg inn i Brannforbundet i Delta på grunn av denne saken.
- Vi håper at flere ser at Brannforbundet i Delta er en organisasjon for brannfolk! De jobber for oss og søker å finne løsninger. Jeg meldte meg inn i Delta etter at de tok tak i saken og er fornøyd med det, sier Noteng.
Ledermøte i Trøndelag brann- og redningstjeneste sier i løpet av november ja til forsøksordningen som betyr at partene lokalt er enige om den nye arbeidstiden. Ifølge avtaleverket skal avtalen sendes til KS, Delta og andre berørte arbeidstakerorganisasjoner sentralt til informasjon, informerer Stig Sjåland.
63-timersskift:
63-timersskift betyr både aktiv og passiv beredskapstid fra fredag 17:00 til mandag 08:00. Foruten sjekk og kontroll av utstyr, planlegges og gjennomføres et større øvelsesesprogram. Fysisk trening, mat og sosialt samvær er også viktige faktorer.

Hovedavtalen § 4-6, lokal forsøksordning:
"Forhandlinger skjer mellom den enkelte kommune/fylkeskommune/bedrift og den enkelte arbeidstakerorganisasjon eller forhandlingssammenslutnings lokale ledd.
Det kan inngås forsøksordninger lokalt som avviker fra sentral tariffavtale der alle de berørte parter er enige om dette. Slike forsøksordninger inngås i form av lokal særavtale. Særavtalen faller bort ved særavtaleperiodens utløp, med mindre partene blir enige om ny avtale innen utløpstidspunktet.
De sentrale parter skal informeres om inngåtte lokale forsøksordninger".