Dette ser arbeidsgivere etter hos deg

Illustrasjonsfoto: Annie Spratt/Unsplash
Illustrasjonsfoto: Annie Spratt/Unsplash

Er det kun CV-en arbeidsgivere ser på når de skal ansette unge medarbeidere? Jobbkonsulent Benedicte Lysnes mener personlighet og holdning har vel så mye å si.

Benedicte Lysnes er jobbkonsulent i iFokus, og vet hva arbeidsgivere legger vekt på. 

- Hva en arbeisdgiver er på jakt etter kommer an på stillingen, blant annet om den krever spesiell utdanning eller erfaring. Unge jobbsøkere har ofte lite erfaring, og da får personilghet og holdning stor betydning, sier Lysnes. 

- Vis initiativ!

For å vurdere om du passer inn i stillingen prøver arbeidsgiveren å danne seg et bilde av holdningene dine. Det er spesielt fem ting de vil se etter: 

  1. Om du kommer presis, for eksempel til jobbintervjuet. 
  2. Om du er samarbeidsvillig. 
  3. Om du er lærevillig. 
  4. Om du er fleksibel. 
  5. Om du tar initiativ. 

- Arbeidsgivere setter pris på at medarbeidere tar initiativ. Ta initiativ til opplæring, spør om hjelp, og vær gjerne litt frampå. Hvis det er praksis eller sommerjobber der du har vist initiativ tidligere, er det fint å få fram det, forklarer Benedicte Lysnes. 

CV og søknad leses sammen

For unge som har en kort CV, er det viktig å huske på at CV-en alltid leses sammen med søknaden. Du bør derfor bruke søknaden til å vise fram holdninger og egenskaper som ikke kommer fram på CV-en, men som gjør at du vil passe godt inn i jobben. 

- I valget mellom en søker med god utdanning, men mindre gode holdninger, og en søker med mindre relevant bakgrunn, men riktige holdninger, ville jeg valgt søkeren med de riktige holdningene. Du kan få opplæring i jobben, men holdninger er det vanskelig å endre, sier Lysnes. 

- Kjenn styrkene dine!

Som ung arbeidssøker er det viktig å vise frem egenskapene dine i søknaden. Du kan beskrive verv eller interesser, for å "dokumentere" holdningene og egenskapene dine. 

- For unge kan det være nyttig å ta Jobbveiviseren eller et annet anerkjent kartleggingsverktøy. Da får du vite mer om de sterke sidene dine, og kan framheve disse i søknaden, sier jobbkonsulenten.