Her er 10 av de mest typiske spørsmålene Delta Direkte får

Hver dag får Delta Direkte mer enn 160 henvendelser. Vi har plukket ut noen som viser bredden. Kjenner du deg igjen i noen av spørsmålene?
Delta Direkte er et unikt tilbud. Ingen andre fagforeninger tilbyr i så stor utstrekning rådgivning til tillitsvalgte og medlemmer innen arbeids- og yrkesrelaterte spørsmål. Hver eneste hverdag fra klokken 08:00 til 20:00 sitter rådgivere klare til å hjelpe deg.
Via telefon (02125), epost og chat er det mulig å stille spørsmål om alt du måtte lure på i forbindelse med jobben din.
Kommer du på noe du vil spørre om etter å ha lest denne artikkelen, så nøl ikke med å ta kontakt.
Beordring på arbeidsplassen
Hei, Delta!
Jeg er tillitsvalgt, og et av mine medlemmer er blitt «beordret» til å komme på jobb ved flere tilfeller. Medlemmet opplever dette som veldig inngripende, iallfall når vedkommende har fri fra jobb når arbeidsgiver ringer. Kan arbeidsgiver beordre arbeidstakere til å komme på jobb slik?
Hilsen tillitsvalgt i Lillevik kommune.
Delta Direkte svarer:
Svaret på spørsmålet ditt er både ja og nei. Arbeidsgiver har anledning til å pålegge overtid dersom det foreligger et «særlig og tidsavgrenset» behov for dette. Et slikt behov kan vare over en periode, men det er mest vanlig at behovet viser seg nødvendig fra tilfelle til tilfelle. Det er viktig her å påpeke at arbeidsgiver ikke kan eller skal basere den jevne driften på overtidsarbeid. En slik planlegging av overtid vil ikke være et behov som verken er «særlig» eller «tidsavgrenset». Det skal mye til for å kalle inn en arbeidstaker som har fri, på jobb, og jeg vil råde deg til å gå i dialog med arbeidsgiver vedrørende grunnlaget for slik innkalling og kanskje foreslå rutiner på arbeidsplassen for pålegging og innkalling til overtidsarbeid.
Rastafari og arbeidsgivers styringsrett
Jeg har over mange år spart og bygget meg opp dreadlocks som jeg er veldig stolt av. Jeg jobber som helsefagarbeider på en privat klinikk, og arbeidsgiveren min har bedt meg om å klippe lokkene. Er dette noe jeg må etterkomme sånn uten videre?
Hilsen fortvilet helsefagarbeider
Delta Direkte svarer:
Huff, jeg forstår at dette oppleves som fortvilende for deg. Spørsmålet ditt reguleres av det man kaller «arbeidsgivers styringsrett». Kort fortalt er dette arbeidsgivers rett til å lede, fordele og organisere arbeidet. For at arbeidsgiver skal kunne kreve at du klipper dreadlocks'ene, må det være saklig og nødvendig i forhold til den jobben du utfører, og helst forankret i et personalreglement eller lignende. Skulle det være saklig og nødvendig, bør det likevel ses etter muligheter for å tilrettelegge slik at du kan beholde håret ditt. Det skal en del til for at du skal måtte være nødt til å klippe håret for å kunne utføre arbeidet. Jeg anbefaler at du tar kontakt med din tillitsvalgte og ber om et møte med arbeidsgiver vedrørende dette. Lykke til!
Syk på avspaseringsdag
Jeg avtalte med arbeidsgiveren min å ta ut en hel dag med avspasering for noen uker siden. Jeg kontaktet lederen min samme dag jeg skulle avspasere, og informerte om at jeg var blitt syk. Jeg ser nå noen uker etter at jeg likevel har blitt registrert med denne avspaseringsdagen selv om jeg ringte og sa jeg var syk. Er dette riktig? Burde jeg ikke få igjen avspaseringsdagen?
Hilsen helsesekretær på privat legesenter
Delta Direkte svarer:
Hei! Retningslinjer for bruk av avspasering er ikke nærmere regulert i verken lov, forskrift eller tariffavtale annet enn at det i arbeidsmiljølovens § 10-6 (12) er gitt anledning til at «overtidstimer kan helt eller delvis tas ut i form av arbeidsfri på et avtalt tidspunkt». Dette innebærer at bruk av avspasering bygger på avtale mellom deg og arbeidsgiver. Med mindre dere har avtalt helt konkret at du skal få denne dagen tilbake ved sykdom, så har du ikke krav på å få den erstattet. Om det ikke finnes retningslinjer på arbeidsplassen din vedrørende bruk av avspasering, så anbefaler jeg at dere bruker litt tid på å utarbeide en slik. Det vil gjøre det lettere for begge parter å forholde seg til praktiseringen og sikre likebehandling.
Kommunesammenslåing, overtallighet og oppsigelse
Vi går igjennom en kommunesammenslåingsprosess på arbeidsplassen min, og vår tillitsvalgte gjør en fantastisk jobb i den forbindelse. Jeg er imidlertid livredd for å miste jobben. Vi skal jo slå sammen to store arbeidsplasser, så det kan umulig være rom for oss alle, og noen må vel bli overtallig – må de ikke?
Hilsen prosjektkoordinator i kommunen
Delta direkte svarer:
Hei! En virksomhetsoverdragelse er ikke i seg selv grunn for oppsigelse fra tidligere eller ny arbeidsgiver. Dette innebærer at det må foreligge en såkalt «saklig grunn» til oppsigelse om du skal sies opp, og som ikke alene kan begrunnes i selve sammenslåingen. En slik saklig grunn skal være begrunnet i enten virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Nedbemanning som du er inne på, kan være en saklig grunn til oppsigelse og være begrunnet i virksomhetens forhold. Men det skal en del til før oppsigelser med denne begrunnelsen er saklige. Om du er bekymret og trenger råd og veiledning i forbindelse med dette, så ta kontakt med oss på telefon – så kan vi snakke oss igjennom en slik eventuell prosess.
Permisjon for å prøve annet arbeid
Hei Delta! Jeg har fått tilbud om en helt fantastisk prosjektstilling som etter planen skal gå over ett år. Jeg trives veldig godt i den jobben jeg har en fast stilling i, men jeg har skikkelig lyst til å få prøve ut denne prosjektstillingen. Har jeg noe rett eller krav på å få permisjon fra jobben for å prøve ut den andre stillingen? Jeg våger ikke å si opp den faste jobben min for å gå over i noe midlertidig.
Hilsen vernepleier med videreutdanning
Delta Direkte svarer:
Det finnes ingen hjemmel for deg til å kreve å få permisjon fra din faste stilling, og en slik innvilgelse vil være avhengig av en avtale mellom deg og din arbeidsgiver. Jeg vil råde deg til å forsøke å fremheve de positive sidene ved denne arbeidserfaringen som nåværende arbeidsgiver forhåpentligvis kan ha nytte av når du etter en stund kommer tilbake til arbeidet. Det oppfordres til kompetansehevende tiltak i tariffavtalen, og om dette kan klassifiseres som det, vil jeg anbefale deg å bruke det som et argument i dialog med arbeidsgiveren din. Lykke til!
(Flere spørsmål og svar under faktaboksen)
Delta Direkte klokken 08:00 til 20:00
Gratis rådgivning alle hverdager 08–20. Delta Direkte er et tilbud til deg som er medlem eller tillitsvalgt i Delta.
Her får du svar på spørsmål om:
- Lønn, arbeidstid, ferie, permisjonsrettigheter, ansettelse, oppsigelse m.v.
- Yrkesvalg, studier, jobbutvikling, karriere, etter- og videreutdanning
- Medlemskap, medlemsfordeler og medlemsoppfølging
Overtid, utvelgelse
Jeg har ved et par anledninger nå blitt valgt ut til å jobbe overtid på arbeidsplassen min. Det er helt greit å jobbe overtid innimellom, men jeg føler jeg blir valgt ut ofte og på en veldig tilfeldig måte. Jeg har ved flere anledninger måtte avlyse middagsselskap og andre avtaler som jeg da ikke rekker. Kan arbeidsgiver bare velge ut hvem som skal jobbe overtid uten å ta hensyn til hvilke planer de har?
Hilsen ansatt i energibransjen
Delta Direkte svarer:
Arbeidsgiver har anledning til å pålegge overtid, men er pliktet både i avtale og etter alminnelig praksis å ta hensyn til arbeidstakers privatliv ved utvelgelsen. Etter loven skal arbeidsgiver før det pålegges overtid, drøfte dette med tillitsvalgte så langt det lar seg gjøre, og ta hensyn til helsemessige eller vektige, sosiale grunner når arbeidstaker opplyser om dette. Det er videre vanlig at arbeidsgiver kartlegger behovet og vurderer alle de ansatte med samme kompetanse når det er behov for å pålegge overtid, slik at ikke den samme arbeidstakeren til stadighet blir pålagt dette. Håper dette var til hjelp for deg!
Det psykososiale arbeidsmiljøet
Den siste tiden har det oppstått en del små- og store konflikter mellom noen arbeidstakere på arbeidsplassen min. Jeg er ikke selv en del av konfliktene, men de påvirker arbeidet mitt i stor grad. Vår tillitsvalgte har forsøkt å ta dette opp med ledelsen, men kommer ingen vei. Hva mer kan vi gjøre? Jeg blir så sliten av å være på jobb.
Hilsen brannkonstabel
Delta Direkte svarer:
Det er arbeidsgiver som har ansvar for det psykososiale arbeidsmiljøet og må sammen med verneombud finne løsninger og tiltak for å bedre miljøet på arbeidsplassen. Nå vet jeg ikke hvor lenge denne konflikten har pågått, men jeg vil råde deg til å foreslå å koble inn bedriftshelsetjenesten for oppfølging og dialog. Det er utfordrende å ha slike konflikter gående på arbeidsplassen, og det er kjempeviktig at arbeidsgiver tar tak i dette tidlig. Håper det løser seg for dere på en god måte!
Pauser i løpet av arbeidsdagen
Jeg lurer på hva jeg egentlig har krav på av pauser og fri i løpet arbeidsdagen? Jeg har et stort behov for et par fem minutters pauser til å samle tanker og krefter i en hektisk arbeidshverdag, men opplever at leder setter begrensninger for å ta pause og siden bruker det mot meg om jeg gjør det. Hva bør jeg gjøre?
Hilsen jernbaneansatt
Delta Direkte svarer:
Spørsmålet ditt reguleres i arbeidsmiljøloven hvor det står at du skal ha minst én pause dersom den daglige arbeidstiden din overstiger fem og en halv time. Det er ikke sagt noe konkret om hvor lang denne pausen bør være, men man antar at alt mellom 10 og 20 minutter er godkjent. Denne pausen er inkludert i arbeidstiden. Dersom den daglige arbeidstiden din overstiger minst åtte timer, har du krav på pauser som til sammen skal være på minst en halv time, vanligvis 2x15 minutter. Dersom du ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen, eller det ikke finnes tilfredsstillende pauserom hvor du får ro og fred, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Pausen kan forskyves om det oppstår helt konkrete og nødvendige årsaker til dette. Du har krav på ytterligere pauser dersom du jobber overtid.
Lønn, tarifflønn
Jeg jobber i privat sektor hvor min arbeidsgiver sier vi følger det sentrale lønnsoppgjøret innen KS. Hva betyr dette, og hvilken lønn har jeg da krav på? Jeg er ansatt som fagarbeider og har ti års ansiennitet.
Hilsen helsesekretær
Delta Direkte svarer:
Dersom arbeidsgiveren din gir deg denne informasjonen, er det fordi arbeidsgiveren ikke faktisk er part i en tariffavtale, men kun på eget initiativ har valgt å følge det sentrale oppgjøret innen kommunesektoren (KS). Det sentrale oppgjøret gjennomføres som et tariffoppgjør, og det er i denne tariffavtalen beskrevet hvilken garantilønn du har krav på, gitt din utdanning og ansiennitet. Delta forhandler om lønn sentralt hvert år på vegne av medlemmene i denne sektoren, og vi fikk vi blant annet gjennomslag for et generelt tillegg på minimum 5.000 kroner med virkning fra 1. mai og ytterligere tillegg for fagarbeidere med full ansiennitet, yrkesutdanning og dem med høyskoleutdanning. Ut fra din stillingskategori og ansiennitet, ser det ut til at du som et minimum har krav en årslønn tilsvarende 402.300 kroner. Du finner informasjon om oppgjøret og tilgang til tariffavtalen innenfor KS på delta.no under «lønn og avtaler».
Ufrivillig deltid
Jeg jobber ufrivillig deltid og har sagt dette til min arbeidsgiver. Jeg tar hele tiden ekstravakter for å fylle på deltidsstillingen min som er på 35 %. Hvilke muligheter har jeg til å få en fulltidsstilling?
Hilsen vernepleier
Delta Direkte svarer:
Arbeidsmiljøloven har en egen bestemmelse som regulerer deltidsansattes rett til stilling tilsvarende faktisk arbeidstid. Du må ha en fast stilling i bunn for å kunne gjøre rett på denne stillingsøkningen. Dersom du de siste 12 månedene har arbeidet jevnlig utover avtalt arbeidstid (altså din 35 % faste stilling), så har du rett på stilling tilsvarende din faktiske arbeidstid i denne perioden. Unntaket for slik rett er dersom arbeidsgiver kan dokumentere at behovet for merarbeid ikke lenger foreligger, for eksempel at det i mellomtiden har vært behov for nedbemanning eller lignende. Beregningen skal ta utgangspunkt i det tidspunktet du fremmer ditt krav om utvidet stilling. Jeg ser det ikke er registrert tillitsvalgt på din arbeidsplass og anbefaler deg derfor å ta kontakt med ditt lokale Delta-regionkontor for hjelp til å fremme kravet. Lykke til!