Lønnsoppgjøret for helseforetakene: Krever økt kjøpekraft og uttelling for kompetanse

FORHANDLINGSSTART FOR DELTAS MEDLEMMER I SYKEHUSENE: Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder i Delta og forhandingsleder presenterte i dag YS-forbundenes krav i lønnsoppgjøret for helseforetakene.
FORHANDLINGSSTART FOR DELTAS MEDLEMMER I SYKEHUSENE: Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder i Delta og forhandingsleder presenterte i dag YS-forbundenes krav i lønnsoppgjøret for helseforetakene.

- Delta krever at våre medlemmer i helseforetakene skal ha en lønnsvekst på minst samme nivå som offentlig sektor for øvrig. Vi er videre opptatt av at kompetanse skal lønne seg og at heltidsstillinger skal være hovedregelen, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder i Delta og Deltas forhandlingsleder.

Forhandlingene mellom Delta og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter startet mandag 14. mai kl. 14. 00. Etter planen skal forhandlingene avsluttes i løpet av dagen.

Dette er hovedkravene:

  • Deltas medlemmer i helseforetakene skal sikres økt kjøpekraft i 2018.
  • Kompetanse og ansvar skal gi lønnsmessig uttelling.
  • Det må stimuleres til, og tilrettelegges for kompetanseutvikling på alle nivå.
  • Heltidsstillinger skal være hovedregelen og det må være reell mulighet for økt stilling.

Forhandlingene om overenskomsten for spesialisthelsetjenesten (Spekter område 10 Helseforetak og område 13 Lovisenberg ) gjennomføres forbundsvist. YS-forbundene Delta og Parat forhandler samlet gjennom forhandlingssammenslutningen YS Spekter Helse, med Lizzie Ruud Thorkildsen som forhandlingsleder.

 

Dette sa Lizzie Ruud Thorkildsen i sin innledning til Spekter:

Sykehussektoren er en bærebjelke i det norske velferdssystemet. Demografiske endringer fremover gir flere eldre, økt etterspørsel etter helsetjenester, samtidig som en mindre andel av befolkningen vil være i yrkesaktiv alder. Ifølge SSB vil det bli stor mangel på helsepersonell på alle nivåer fremover, og lønns- og arbeidsforhold som bidrar til å rekruttere og beholde viktig arbeidskraft er avgjørende for å sikre gode helsetjenester.

YS forbundene er opptatt av et velfungerende arbeidsliv med trygge og gode arbeidsforhold for alle. Digitalisering og ny teknologi vil i stor grad prege utviklingen av helsetjenestene framover. Tradisjonelle oppgaver skal løses på nye måter samtidig som nye oppgaver også må løses. Dette krever en økt tydeliggjøring av kompetansebehov og kompetansegap både kort og lang sikt. Arbeidstakere i helseforetakene må sikres kompetanseutvikling som gjør dem i stand til å mestre nye arbeidsoppgaver/arbeidsmåter.

YS forbundene er opptatt av at alle skal ha mulighet til å kunne leve av egen inntekt. Helsesektoren er dessverre fortsatt preget av altfor mye deltid. Andelen deltidsansatte må reduseres og sannsynligheten for heltidsstillinger må være reell. Det må være et mål at ansatte som ønsker å arbeide heltid, får muligheten til det.

Målsetning for YS-forbundene i tariffoppgjøret i Spekter Helse 2018 er å:

  • Sikre at våre medlemmer får økt kjøpekraft i 2018.
  • Kompetanse og ansvar på skal gi lønnsmessig uttelling.
  • Det må stimuleres til, og tilrettelegges for kompetanseutvikling på alle nivå.
  • Heltidsstillinger skal være hovedregelen og det må være reell mulighet for økt stilling.

YS Spekter Helse mener frontfaget er viktig for en sunn utvikling i norsk økonomi, men vi er opptatt av at dette ikke må være en tvangstrøye som hindrer omstilling og rekruttering av rett kompetanse til samfunnsoppgaver vi vet vil øke i omfang fremover. Partene på A2-overenskomsten har praksis for å legge til grunn en økonomisk ramme på omtrent samme nivå som resultatet i KS.

Begrunnelsen for dette er viktigheten av at helsesektoren minimum ikke blir hengende etter den lønnsmessige utvikling i andre sektorer, og da spesielt kommunesektoren. Vi forutsetter derfor at praksisen med å minimum legge KS-rammen til grunn fortsetter. Den økonomiske rammen i KS er på i overkant av 2.8 for 2018. 

Når det gjelder vårt krav:

Med overheng og glidning på ca. 0.8%, har vi en relativt romslig økonomisk ramme i år. Vi mener dette vil gi rom for både gode generelle tillegg og betydelige minstelønnshevinger i 2018.

  • YS forbundene krever et generelt prosenttillegg på 3.5% med et minimums kronetillegg på kr. 14 000 til gruppe 1, og kr. 15.000 til gruppe 2 og 3*.
  • I tillegg krever vi differensierte tillegg på minstelønnstabellen.
  • I vårt krav prioriteres fagarbeidernivået både når det gjelder minstelønn og generelle tillegg.

I Spekter helse har YS forbundene mange medlemmer som er i fagarbeidersjiktet og vi er selvfølgelig opptatt av at disse får uttelling for sin fagkompetanse. Etter vårt syn er det fremdeles en vei å gå før fagarbeidernes kompetanse verdsettes godt nok i Spekter- helse. Dette gjelder også fagarbeidere med tilleggsutdanning.

Vi mener det er viktig å prioritere å gi høyere lønn for det ansvar som følger med autorisasjonen til fagarbeidere og arbeidstakere med 3 års videregående utdanning. Med å innføre et lønnsmessig skille mellom gruppe 2 og 3 synliggjør partene en prioritering av viktige personellgrupper med personlig ansvar og autorisasjon etter helsepersonelloven. Et slik tiltak vil også treffe store kvinnedominerte grupper.

  • Vi krever et lønnsmessig skille mellom gruppe 2 og 3 - for å få et høyere minstelønnsnivå til fagarbeidere med autorisasjon.
  • Et tillegg for fagarbeidere som har gjennomført videreutdanning i form av fagskole eller høgskole.

Gjennom det partssammensatte arbeidet som ble gjennomført i perioden ble det avdekket store forskjeller i helseforetakene når det gjaldt lønn for gjennomført fagskole, og mange steder var det liten forutsigbarhet knyttet til dette. Gjennom et sentralt avtalt minimumstillegg for relevant videreutdanning vil det kunne bidra til at flere fagarbeidere velger utdanning i tråd med foretakenes behov for spesialkompetanse.

  • Vi krever samtidig at ambulansearbeidere med videreutdanning i Paramedics eller bachelorutdanning innen Paramedisin overføres til gruppe 4 og lønnes tilsvarende. Disse innehar en kompetanse som vil være viktig i i utviklingen av de prehospitale tjenester fremover.
  • For å kunne tilby konkurransedyktig lønn til våre medlemmer i høyskolegruppene krever vi i tillegg videreført praksisen med å legge til grunn de avtalte minstelønnsgarantiene for stillingsgruppe 4 og 5 fra NSF oppgjøret
  • Økt lørdags- og søndagstillegg – her konstaterer vi at dagens tillegg ikke kompenserer for den belastningen det utgjør å jobbe på disse tidspunktene, og det stimulerer heller ikke til at flere ønsker å bidra til å dekke helgebehovet. Her kommer vi tilbake med krav.
  • Tillitsvalgtes funksjon må anerkjennes og verdsettes. Dette er viktig for å opprettholde den norske samarbeidsmodellen. Vi krever derfor økning i minstelønn for tillitsvalgt, samt at disse slår inn fra første frikjøpsdag.
  • Ut over dette har vi noen tekstkrav som vil bidra til å sikre alle grupper mulighet for videreutdanning i tråd med virksomhetens behov, samt tiltak som skal bidra til heltidskultur.

Lokale forhandlinger

YS forbundene ser at det i utgangspunktet ikke er økonomisk ramme til å gjennomføre B-dels forhandlinger i år. Samtidig ser vi at enkelte foretak har noen uheldige skjevheter i B-delene sine, og det er viktig at det er mulig å få gjort noe med dette. Vi krever derfor at det åpnes for B-dels forhandlinger der en av partene ønsker dette. 

Oppsummering

Totalt sett skal vårt krav være med på å sikre våre medlemmer i helseforetakene økt kjøpekraft, verdsette kompetanse og ansvar og være et skritt i riktig retning for å rekruttere og beholde viktig kompetanse på alle nivå til sykehusene.

Ellers er vi klar for gode forhandlinger og forhåpentligvis komme til løsning og som vanlig påberoper vi oss retten til å komme tilbake med eventuelt endrede eller nye krav.

* Dette er minstelønnsnivåene i helseforetakene:

1. Stillinger hvor det ikke kreves særskilt utdanning
2. Fagarbeiderstillinger / 3 års videregående utdanning
3. Fagarbeiderstillinger/3 års videregående utdanning og autorisasjon etter lov om helsepersonell
4. Stillinger hvor det kreves høyskoleutdanning
5. Stillinger det kreves høyskoleutdanning med spesialutdanning

FORHANDLINGSSTART: Sylvia Brustad, direktør og forhandlingsleder i Spekter, og Lizzie Ruud Thorkildsen, forhandlingsleder for Delta.
FORHANDLINGSSTART: Sylvia Brustad, direktør og forhandlingsleder i Spekter, og Lizzie Ruud Thorkildsen, forhandlingsleder for Delta. Foto: Malin Lindström
KLARE TIL FORHANDLINGER MED SPEKTER: Merete Norheim Morken, assisterende forhandlingssjef, Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder og forhandlingsleder i Delta, Sveinung Berger og Mette Skaare, begge spesialrådgivere i forhandlingsavdelingen.
KLARE TIL FORHANDLINGER MED SPEKTER: Merete Norheim Morken, assisterende forhandlingssjef, Lizzie Ruud Thorkildsen, 1. nestleder og forhandlingsleder i Delta, Sveinung Berger og Mette Skaare, begge spesialrådgivere i forhandlingsavdelingen. Foto: Malin Lindström