Lettere å få lønnstillegg for videreutdanning for fagarbeidere

Nå kan fagarbeidere med ett års videreutdanning få tillegg i lønnen og plasseres i en egen stillingsgruppe for «Stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning». Ordningen gjelder fra 1. juli 2017.
Nå kan fagarbeidere med ett års videreutdanning få tillegg i lønnen og plasseres i en egen stillingsgruppe for «Stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning». Ordningen gjelder fra 1. juli 2017. Foto: Frank May / NTB scanpix

Er du fagarbeider og har tatt videreutdanning ved fagskole? Nå er det større sjanse for at det gir lønnstillegg.

I ti år har Delta jobbet for at fagarbeidere skal få ekstra lønn for å ta videreutdanning. I lønnsoppgjøret i 2016 fikk Delta endelig gjennomslag. Nå kan fagarbeidere med ett års videreutdanning få tillegg i lønnen og plasseres i en egen stillingsgruppe for «Stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning». Ordningen gjelder fra 1. juli 2017.    

For å bli plassert i denne stillingsgruppa, må du oppfylle disse kravene:

  • Du må ha fagbrev og tatt minst ett års fagskoleutdanning (minimum 60 fagskolepoeng) fra en godkjent fagskole.
  • Fagarbeidere med tilleggsutdanning eller fordypning på minst 60 studiepoeng kan også plasseres i den nye stillingsgruppa.
  • Videreutdanningen må være relevant for stillingen din og gi fordypning på ditt fagfelt.
  • Du må tilhøre tariffområde KS

Andre tariffområder kan ha lignende bestemmelser. Dette kan du sjekke i din tariffavtale eller du kan kontakte din tillitsvalgt, Deltas regionkontor eller Delta Direkte. Spekter og Oslo kommune har ikke denne bestemmelsen.

Hvor stort er tillegget?

Størrelsen på tillegget kommer an på hvor mye du tjener i dag. Hvis du som fagarbeider tjener mer enn garantilønnen etter din ansiennitet, er det ikke sikkert du har krav på noe.

I hovedtariffavtalen for KS, viser tabellen «Garantilønn og lønnstillegg for ansiennitet  pr. 1.7. 2017», hvor mye du minst skal tjene. Hvis du for eksempel er fagarbeider med 16 års ansiennitet, skal du tjene minst 401.200 kroner (garantilønn).

Oppfyller du kravene til gruppa for «stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning», øker årslønnen din med 20.000 kroner til 421.200 kroner. Er årslønnen din som fagarbeider for eksempel 415.000 og du blir «flyttet» over til stillingsgruppen for fagarbeider med 1-årig fagskole, blir din nye lønn 421 200 kroner (16 års ansiennitet). Det vil si at ditt lønnstillegg fra 1.7.2017 blir 6.200 kroner.

Har du allerede 421.200 kroner i lønn, blir du kun flyttet inn i den nye stillingsgruppa.

Hvordan får du tillegget?

Du blir ikke automatisk plassert i den nye stillingsgruppa. Dette skal gjøres lokalt i den enkelte kommune.

– Ta kontakt med din tillitsvalgte eller arbeidsgiver for å si fra om din videreutdanning. Tillitsvalgte bør ta kontakt med arbeidsgiver for å diskutere hvordan de skal innføre den nye stillingsgruppa. De må for eksempel kartlegge hvem dette gjelder og lage et system for å få vurdert omfanget og hvem som skal innplasseres, sier Kai Tangen og Torhild S. Johannessen, seniorrådgivere i arbeidslivsavdelingen i Delta.

Får du tillegg for kortere videreutdanning?

For å bli plassert i den nye stillingsgruppa, holder det ikke med for eksempel seks måneders videreutdanning fra fagskole eller høyskole. Du kan likevel få uttelling for relevant etter- eller videreutdanning etter andre bestemmelser i Hovedtariffavtalen i KS.  Eksempel: Bestemmelsen om særskilte forhandlinger  (kap. 4, pkt. 4.2.2) og kompetanse (kap. 4., pkt. 4.2.4).

Delta Direkte svarer på dine spørsmål

Fordel for Delta-medlemmer: Har du spørsmål om lønns- og arbeidsvilkår? Da kan du kontakte Delta Direkte. Delta Direkte har åpent alle hverdager, kl. 08-20. Ta kontakt på tlf. 02125, på chat eller send en e-post til [email protected].

Økt lønn er god motivasjon

Fagskoleutdanning Kirsti Fjelde-privat

Hjelpepleier Kirsti Fjelde (bildet) er snart halvveis i videreutdanningen «Helse, aldring og aktiv omsorg» på fagskole. Å vite at årslønnen kan stige når hun er ferdig, øker motivasjonen.

Hun begynte på videreutdanningen for å få faglig påfyll i jobben som hjelpepleier på Stadiontunet sykehjem i Bodø.

– Det er godt at utdanningen er knyttet til arbeidshverdagen min. Å få tid til å studere i tillegg til barn og full jobb, er ganske tøft. Det hjelper at jeg kan ta i bruk det jeg lærer med en gang og at mine erfaringer fra jobb er relevante for studiene.

Fagskolestudiet er lagt opp som et deltidsstudium over to år. Det tilsvarer ett år med fulltidsstudier og gir 60 studiepoeng. Fra før har Fjelde fagbrev. Hun kan bli plassert i den nye stillingsgruppen for ansatte i stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning.

«Det er godt at utdanningen er knyttet til arbeidshverdagen min»

Kirsti Fjelde

Hun får permisjon med lønn for å delta på studiesamlingene. En uke om høsten og på våren er det skole, i tillegg til en dag hver måned. Stipend fra Delta dekker utgiftene til skolebøker. Det er ingen studieavgift.

– At selve studiet ikke skulle føre med seg ekstra utgifter, var en forutsetning for meg. Jeg har kjøpt meg ny PC, men ellers har det ikke kostet meg noe – bortsett fra tid og krefter.

Fjelde bruker formiddagene når hun skal på kveldsvakt, til å studere.

– Du må være bra strukturert for å klare dette. Det er tøft, men det gir meg mye. Jeg vil anbefale fagskolestudier for andre også, sier Fjelde.