Debatthefte Tariff 2018: Pensjon

Debatthefte Tariff 2018: Pensjon
Foto: Colourbox

I forbindelse med pensjonsreformen i folketrygden ble det gjennomført tilpasninger i offentlig tjenestepensjon i tariffoppgjøret i 2009, med endringer som levealdersjustering og endret regulering av løpende pensjoner.

Nå ventes reforhandling av hele den offentlige tjenestepensjonsordningen. Dette kan skje i forbindelse med hovedoppgjøret 2018.

Mulige temaer i forhandlinger om ny, offentlig tjenestepensjon, er:

  • Endring av garantien om 66 prosent i samlet pensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon slik at tjenestepensjonen blir et påslag til folketrygdpensjonen.

  • Alle år i ordningen med opptjening regnes med i stedet for full opptjening ved 30 år.

  • Gjennomsnittet av alle års inntekt i offentlig sektor avløser sluttlønnsprinsippet.

  • Endret avtalefestet pensjon (AFP) fra en tidligpensjonsordning fra 62/65 år til et påslag til alderspensjonen slik som i privat sektor.

  • Nye regler for samordning av offentlig tjenestepensjon og folketrygd.

Endringer ventes å være i samsvar med Deltas vedtatte føringer om at pensjoner skal være livsvarige og kjønnsnøytrale. Det kan imidlertid bli spørsmål om pensjonene blir gode nok til å dekke behovene livet ut for alle.

Samordningsregler mellom folketrygd og offentlig tjenestepensjon for årskullene 1954–1958 er ennå ikke utarbeidet. De som er født t.o.m. 1958, har i dag en individuell garanti på 66 prosent av sluttlønnen ved full opptjening, men manglende samordningsregler innebærer at eksakt pensjon ennå ikke er mulig å fastslå. Det haster med å få på plass slike regler.

Det er viktig å ivareta opptjente rettigheter i offentlig tjenestepensjon – også for personer født etter 1958. For årgangene 1959–1962, som delvis omfattes av gamle opptjeningsregler i folketrygden, kan dette gjøres i form av gode overgangsregler som sikrer at nivået på pensjonen ikke avviker for mye fra én årgang til den neste.

Alle som er født i 1963 og senere, følger de nye opptjeningsreglene i folketrygden. På grunn av levealdersjusteringen vil mange være tjent med nye regler i offentlig tjenestepensjon som også ivaretar muligheten til å jobbe ved siden av at de mottar pensjon, uten at pensjonen blir avkortet.

Et problem med offentlig tjenestepensjon har vært at garantien på 66 prosent har vært svært god for dem med midlere og høyere lønn.

Lavtlønte derimot, har fått det meste av sin pensjon fra folketrygden. Disse vil med en påslagsordning alltid være sikret pensjon fra tjenestepensjonsordningen i tillegg til folketrygden.

Innføringen av levealdersjustering fører til at pensjonsnivåene fra 67 års alder gradvis vil reduseres for yngre årskull. Samtidig er det med dagens ordning vanskelig å kompensere for lavere pensjon med å jobbe lenger.

Innføringen av levealdersjustering fører til at pensjonsnivåene fra 67 års alder gradvis vil reduseres for yngre årskull.

Utenfor offentlig sektor registrerer vi at presset på etablerte pensjonsordninger har økt. I noen tariffområder har Delta vært med på en endring av bestående pensjonsordning når endringene gjøres på en måte som ivaretar våre medlemmer. Delta har i disse prosessene lagt avgjørende vekt på at nye ordninger så vidt mulig må være forutsigbare, livsvarige og kjønnsnøytrale.

Spørsmål:

  • Hva bør være Deltas viktigste prioriteringer i arbeidet med pensjon?

Les mer om

Debatthefte Tariff 2018

Denne siden inngår i Deltas debatthefte i forbindelse med forberedelsene til hovedtariffoppgjørene 2018.

Alle medlemmer og tillitsvalgte inviteres til å sende sin innspill. Samtlige medlemmer med epostadresse har mottatt invitasjon til å delta i en spørreundersøkelse.