Hjemmevakt: Fullt gjennomslag for Ambulanseforbundet i Delta
Fullt gjennomslag for ambulansepersonell i Finnmark: Hjemmevakt skal regnes som full vakt. Hver time skal telles. - Dette er en betydelig seier for Delta og for Ambulanseforbundet i Delta, sier Delta-leder Trond Ellefsen og leder i Ambulanseforbundet i Delta, Ola Yttre.
‑ Dette har vi i Delta kjempet for i mange år. Vi er tilfredse med Arbeidstilsynets klare vedtak. Vi vil fortsette arbeidet for både å styrke beredskapen og å sikre fornuftige arbeidsvilkår som sikrer kvalitet i tjenestene og trygghet for befolkningen, sier Ellefsen.
- Det konkrete vedtaket gjelder ambulansetjenesten i Hammerfest, men det er hevet over tvil at Arbeidstilsynets begrunnelse også gir føringer for hvordan lignende saker bør behandles i andre helseforetak, både i Finnmark og over hele landet, der det praktiseres lignende ordninger, sier Yttre.
Arbeidstilsynet har fattet vedtak om at omregningsfaktoren for beredskapsvakt utenfor arbeidsstedet ved Finnmarksykehuset, ambulansetjenesten, avdeling Hammerfest, fastsettes til 1/1.
Arbeidstilsynets vedtak betyr at alle timene ambulansepersonell i Hammerfest har hjemmevakt, blir regnet som ordinær arbeidstid. Den tidligere ordningen med en omregningsfaktor på 1/5 innebar at bare én av en fem timers vakt ville bli regnet som arbeidstid, med unntak av eventuell utrykningstid.
Følger opp over hele landet
Yttre lover at denne saken skal følges videre. Han mener at andre helseforetak som praktiserer hjemmevakt bør merke seg vedtaket og snarest se på sine egne vaktordninger og endre disse i tråd med Arbeidstilsynets vedtak i den aktuelle saken i Hammerfest.
‑ Nå må alle arbeidsgivere skjønne at hjemmevakt ikke er fritid. Vakt hjemme er en belastning. Med 10 minutter før de må være i kjøretøyet må ambulansepersonellet hele tiden være klare til utrykning, på samme måte som om de hadde vært på vakt på vaktrom på ambulansestasjonen, påpeker Yttre.
Vakt er vakt, ikke fritid
‑ Alle skjønner at du ikke kan praktisere noen særlig form for privatliv når du må ha foten på gasspedalen i løpet av 10 minutter. Da er du i stadig beredskap, sier Yttre.
Utgangspunktet for saken, som Delta tok opp med Arbeidstilsynet, var at Delta mente at en såkalt omregningsfaktor på 1/5 var urimelig for den aktuelle ordningen og at 1/1 ville være riktig. Arbeidsgiver anførte at 1/5 var tilstrekkelig og god kompensasjon.
Arbeidstilsynet skriver i sin redegjørelse at «de legger … til grunn at bevegelsesfriheten til arbeidstakerne i ordningen, på bakgrunn av responstiden, er svært begrenset».
Tilsynet peker på at «ordningen fremstår som tidvis krevende for arbeidstakerne» og de viser til at arbeidet som ambulanseansatt krever stor grad av årvåkenhet og konsentrasjon.
Kort responstid gir høy omregningsbrøk
Arbeidstilsynet skriver at de ved vurderingen i den aktuelle saken legger vekt på responstid, bevegelsesfrihet under vakten, hyppighet av utkalling og belastning og varighet av det aktive arbeidet. Tilsynet skriver at bevegelsesfrihet skal tillegges «særlig vekt».
Arbeidstilsynet skriver i sin oppsummering at: «Slik Arbeidstilsynet ser det, er belastningen ved den aktuelle beredskapsvakten stor som følge av svært kort responstid, som igjen medfører liten grad av bevegelighet under vakten. Arbeidstakerne har tilnærmet ingen mulighet til å planlegge og gjennomføre fritidsaktiviteter under beredskapsvakten. Det at responstiden er så kort som 10 minutter, innebærer at arbeidstakerne må reagere umiddelbart ved oppkall. Umiddelbar responstid vil, i tillegg til å legge betydelige begrensninger på bevegelsesfriheten, også legge begrensninger på arbeidstakernes familieliv. Arbeidstakere vil for eksempel ikke kunne ha aleneansvar for barn så lenge det er behov for umiddelbar respons, og det vil ikke være tid til å tilkalle barnevakt. Når arbeidstakerne må vente at det vil være rundt to utrykninger per beredskapsvakt, og at disse vil vare i 1-1,5 timer, begrenser dette arbeidstakernes frihet i perioden ytterligere. Disse forholdene, og spesielt den korte responstiden, taler for å fastsette en høy omregningsbrøk».
Arbeidstilsynet understreker viktigheten av at arbeidstidsordningene utformes på en slik måte at arbeidstakerne ikke utsettes for uheldige fysiske og psykiske belastninger, og at det er mulig å ivareta sikkerhetshensyn. Dette må være en integrert del av virksomhetens helse, miljø og sikkerhetsarbeid. I denne sammenheng er det også viktig å involvere arbeidstakernes representanter, skriver tilsynet.
Det er en klagefrist på tre uker fra vedtaket er mottatt.
I Delta har seniorrådgiver Eigil Horsdal, Region Nord, hatt et hovedansvar for saken.