Helsesekretær: - Et førstelinjeyrke med stort ansvar

Helsesekretæren er ofte den første fagpersonen du møter når du trenger legehjelp. Yrkesgruppen er uunnværlige på legekontoret, ved sykehus og i laboratorier.
De fleste av Helsesekretærforbundets medlemmer er autoriserte helsesekretærer. Blant medlemmene finner du også helsesekretærelever og ansatte som jobber innen medisinsk kontorfag.
(Artikkelen fortsetter etter videoen)
SE VIDEO: Fredagsprat med leder i Helsesekretærforbundet
- Fortjener mer respekt og anerkjennelse
Helsesekretærene er ikke den yrkesgruppen som skyter brystkassen fram. Medlemmene i Helsesekretærforbundet er beskjedne på egne vegne.
- Helsesekretæryrket fortjener mer respekt og anerkjennelse. Det er tydeliggjort under pandemien, sier forbundsleder Gro Bengtson.
Det er en gryende erkjennelse innad i yrkesgruppen av at helsesekretærene kan stå mer fram på egne vegne.
På fastlegekontoret er de mange medarbeidere rundt legen.
- Når vi snakker om "fastlegen" er jo det alle oss på kontoret, sier Bengtson.
Nylig gikk forbundslederen ut og oppfordret medlemmene til å heve stemmen og stå fram med sine meninger om hva yrkesgruppen betyr for artbeidsplassen.
Da tikket det inn en e-post som etter avtale med avsenderen ble publisert. Deretter spredte den seg i rekordfart på Facebook. Det var tydelig at mange kjente seg igjen i det som ble skrevet.
Les e-posten her: - Desiree sendte e-post i frustrasjon: Helsesekretærer er en glemt yrkesgruppe
Nå håper Gro Bengtson mange flere av medlemmene vil stå fram og snakke om hvorfor helsesekretærer er viktige i helsevesenet.
- Jeg vil at medlemmene skal heve stemmen oftere, og si "jeg betyr noe her på denne arbeidsplassen". Leder i Helsesekretærforbundet, Gro Bengtson
(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Et mangfoldig helseyrke i utvikling
Helsekretærjobben involverer kontoradministrasjon, laboratoriefag, medisinsk sekretærarbeid og ikke minst den viktige kontakten med pasientene. Hvordan du blir møtt som pasient kan ha mye å si for hvordan det går videre med undersøkelsen.
- Det er ikke lett å si det kort, innrømmer forbundsleder Gro Bengtson, på spørsmål om hvorfor arbeidsoppgavene til en helsesekretær er viktige.
Jobben er så mangfoldig.
Yrket har vært i stor endring. Arbeidsoppgavene har blitt flere med økt digitalisering. Det er høyere tempo og mange arbeidsoppgaver er flyttet, uten at de har blitt færre av dem.
At lønna ikke har endret seg tilsvarende er en kilde til misnøye blant medlemmene, selv om de ikke er blant yrkesgruppene som snakker så høyt om det.
- Både grunnlønn og begynnerlønn ligger for lavt. Du klarer deg ikke på den lønna, sier Bengtson.
Å jobbe for høyere lønn er høyt prioritert for Helsesekretærforbundet i Delta.
Tariffavtale for private legekontorer
For medlemmene som jobber på privat legekontor har Helsesekretærforbundet i Delta forhandlet fram en rammeavtale med Legeforeningen. Å få til flere tariffavtaler ved private legekontor er en prioritert oppgave for Helsesekretærforbundet.
- Rammeavtalen kan tas mer i bruk. Å ha tariffavtale på plass er et godt skritt i retning av mer ordnede arbeidsforhold, både med tanke på lønn og pensjonsordning, sier Bengtson.
- Yrke i framgang
Helsesekretæryrket er i framgang og det er pågang fra folk som vil utdanne seg til dette yrket. For å bli helsesekretær kan du gå et treårig løp på videregående.
- Helsesekretær er en jobb med stort ansvar, unge vokser på dette yrket, sier Bengtson.
I Helsesekretærforbundet har de merket en økt interesse for å søke om autorisasjon. Tittelen helsesekretær ble beskyttet i 2003. Med autorisasjon følger et selvstendig og personlig ansvar for å utføre forsvarlig arbeid.
Helsesekretærforbundet registrerer økt pågang av voksne som søker seg til videreutdanning som autorisert helsesekretær.
Flere helsesekretærer blir lærere
Etterspørselen etter å kvalifisere seg som lærer på helsesekretærutdanningen, gjennom å ta lærerkurs, er også på vei oppover.
Tidligere var flesteparten av lærerne på helsesekretærutdanningen sykepleiere.
- At det nå er langt flere helseskretærer som underviser kan ha betydning for interessen for å forbli i yrket, tror Bengtson.
Utviklingsmuligheter
Mulighetene innenfor yrket også flere. Helsesekretær har tidligere vært et yrke mange unge videreutdanner seg ut av.
- Dette kan ses i sammenheng med at det er flere videreutdanningsmuligheter som helsesekretær, opplyser Bengtson.
Helsesekretærer kan ta høyere yrkesfaglig utdanning innen helseadministrasjon eller som helseskorordinator.
Helsesekretærforbundet spiller en viktig rolle for økningen i tilbud innen høyere yrkesfaglig utdanning for helsesekretærer.
- Vi har blant annet vært med å utvikle videreutdanningstilbud innen smittevern og samarbeid, opplyser Bengtson.
- Bruk helsesekretær, frigjør ressurser
På mange områder kan helsesekretærer avlaste personell med høgskole- og universitetsutdanning. Dette kan frigjøre ressurser og øke behandlingsmulighetene, som igjen vil komme den enkelte pasient og samfunnet til gode.
Delta har lenge vært opptatt av å bruke rett person på rett plass. Satsningen på en mer hensiktsmessig organisering i arbeidslivet er høyt prioritert i Delta. Helsesekretær en en av yrkesgruppene i Delta der det fortsatt er mye ugjort når det gjelder å bedre utnytte kompetansen til yrkesgruppen.
- Ved å delegere bedre på oppgavene og bygge et bredere lag, vil vi få bedre mestring og trivsel i arbeidsdagen for den enkelte, og bedre og mer effektivte helsetjenester, sier forbundslederen.

Helsesekretærforbundet i Delta
Dette er yrkesorganisasjonen for deg som er autorisert helsesekretær, er helsesekretærelev eller jobber innenfor medisinsk kontorfag.
Er du ikke medlem i Helsesekretærforbundet?
Bli med og få alle fordelene du også.Helsesekretærens arbeidsoppgaver
Arbeidsoppgavene til en helsesekretær kan være:
- Å ta imot timebestillinger
- Telefonservice og pasientinformasjon
- Blodprøvetaking og analyse av prøver
- Journalføring
- Innsending og mottak av prøver
- Regnskap og
- Tilrettelegging
En helsesekretær på legekontor arbeider også med annet pasientrettet praktisk arbeid, ofte i nært samarbeid med legen.
Det kan være:
- Sårskift og førstehjelp i forbindelse med skader
- Oppdekking og assistanse ved inngrep
- EKG-taking
- Måling av blodtrykk
- Øreskylling
- Helsesekretæren kan også sette vaksiner, noe som har vært en viktig oppgave i forbindelse med koronapandemien.