Slik forholder kulturansatte seg til korona-krisen

KODE kunstmuseer og komponisthjem i Bergen har avlyst all virksomhet fram til 14. april, blant annet forestillinger som skulle vært her i Troldsalen ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen.
KODE kunstmuseer og komponisthjem i Bergen har avlyst all virksomhet fram til 14. april, blant annet forestillinger som skulle vært her i Troldsalen ved Edvard Grieg Museum Troldhaugen. Foto: Dag Fosse

To av Kulturforbundets medlemmer forteller hvordan korona-krisen snudde arbeidshverdagen deres på hodet i løpet av én dag.

Mette Nikoline Bolkan er formidler og tillitsvalgt ved KODE kunstmuseer og komponisthjem i Bergen.

- Foreløpig har vi avlyst alle omvisninger, alle undervisningstilbud og alle konsert-arrangementer. Alle som ikke jobber i førstelinjen vil nok ha hjemmekontor fra nå av, sa  Bolkan, da vi første gang snakket med henne torsdag 12. mars.

Torsdag kveld hadde ledelsen ved KODE-museene et møte der de måtte ta stilling til hvorvidt museene skulle stenge helt ned. I løpet av kvelden ble det bestemt at de måtte gjøre nettopp det.

- Dette påvirker arbeidssituasjonen min kraftig. Ikke bare Norge, men hele verden er i endring fra dag til dag på grunn av dette. Bare siden mandag har det skjedd store endringer her hos oss. Bergen kommune iverksatte strenge tiltak veldig tidlig. Jeg har kommet seint på jobb i dag for å unngå å reise samtidig med altfor mange andre på bybanen, hvor det kun tillates så mange passasjerer, som det er sitteplasser. Jeg vet ikke når jeg kommer meg hjem i ettermiddag, sa hun.

På et langt formiddagsmøte torsdag 12. mars ble arbeidsoppgaver som er langsiktige fordelt på de ansatte, nå når museene ved KODE Bergen er stengt.

- Tenker ute av boksen

Det er frykt blant de ansatte over at arbeidsgiveren nå taper veldig mye egen inntekt.

- Vi er veldig bekymret for hvordan det vil påvirke oss ansatte at kanskje en tredjedel av KODEs inntekter faller bort. Men vi er også optimister, og tenker ute av boksen. Hvordan kan vi formidle kunst på andre måter enn fysisk? Ved å bruke digitale flater for eksempel. Vi har en kunstner som underviser barn: Hvordan kan man lage kreative ting av slikt du har hjemme? Nå når alle skoler og barnehager stenger ned kan det være fint å ha noe skapende å holde på med hjemme, sier formidleren ved KODE.

- Dette jobber vi med nå. Vi tror folk trenger kunst og kultur også når vi er i en unntakstilstand som den verden er i nå. Kanskje vi trenger det mer enn noen gang? Mette Nikoline Bolkan, formidler ved KODE Bergen

Koronakrisen har snudd opp ned på arbeidslivet, endringer skjer fra dag til dag, fra time til time. Vi tok en ny prat med Bolkan fredag 13. mars.

- Nå er museet stengt. Det ble besluttet av ledelsen i går. Det gjør situasjonen enda mer dramatisk for oss ansatte. Vi er sterkt underfinansiert av staten og helt avhengig av egne inntekter. Det er klart at vi ansatte er bekymret for museets situasjon, sier Bolkan, som også er tillitsvalgt ved KODE.

- I går tror jeg at jeg satt i telefonen i 12 timer til sammen. Jeg ble helt svett i ørene, sier Bolkan. 

I likhet med så mange andre andre har hun fått hjemmekarantene.

- Det er spesielt med alle familiemedlemmene hjemme i en leilighet på 60 kvadratmeter. Her har vi åpent landskap med free seating rundt et kjøkkenbord, sier hun. 

- Dagen har gått til å rydde opp etter avlysninger

Susanne Viste Bie er produsent i Regional Arena for Samtidsdans (RAS), turnékoordinator i Dansenett Norge (DNN) og har Sandnes kunst og kulturhus som sin arbeidsplass.

Dagen hennes i dag, fredag 13. mars, har gått med til å rydde opp etter avlyst DNN vestlandsturné med barneforestillingen Tumble in the Jungle av Inger Cecilie Bertran de-Lis.

- Dette har jeg tatt meg av hjemmefra. Ellers er det en del e-postkorrespondanse med kompanier som vil ha Skype-møter angående status på planlagte gjestespill hos oss på RAS denne våren. Det gjelder fire forestillinger fram til midten av mai. For kunstnerne oppstår det selvsagt bekymring rundt avlysninger og økonomiske konsekvenser av dette, sier Viste Bie.

På hennes arbeidsplass har de lagt vekt på å å forsøke å skape en forutsigbarhet, og å trygge kunstnerne som nå får inntekstgrunnlaget sitt revet bort for store deler av denne våren.

- Situasjonen vi er i nå er helt unik, og ligner ikke på noe vi har erfart før. Min oppgave er å være et stabilt kontaktpunkt for alle våre samarbeidspartnere. Det underlige i min arbeidssituasjon nå er å fortsette med business as usual, selv om alt annet rundt oss har stoppet opp, uten å vite hvor lenge denne unntakstilstanden vil vare, sier hun. 

Hun forsøker å tenke positivt oppi det hele.

- I en situasjon som dette føler jeg meg veldig heldig som bor i et land som Norge, men jeg er bekymret for alle de skapende kulturarbeiderne som nå står i fare for miste mye av sitt økonomiske inntektsgrunnlag, sier Viste Bie. 

Forbundslederen om korona-situasjonen

- Kulturforbundet, sammen med Delta, jobber på spreng for å sikre medlemmenes rettigheter i denne situasjonen, sier forbundsleder i Kulturforbundet, Benedicte Marie Bjerke.

Flere medlemmer i Kulturforbundet risikrerer å miste næringsinntekt som selvstendig næringsdrivende ved avlysning av kulturarrangement og -tilbud.

Regjeringen la fredag 13. mars fram en omfattende økonomisk krisepakke.

- Dersom også faste ansatte risikerer å bli permittert vil vil gjøre alt som står i vår makt for å sikre medlemmenes rettigheter, sier hun.

- Jeg vil framfor alt takke våre medlemmer for deres arbeid, tilpasningvilje og store innsats i denne vanskelige situasjonen, sier Bjerke.