Hvor ble det av aktivitørene, og hvor er de i framtiden?

Det er dessverre sånn at aktivitører i dag er en utrydningstruet yrkesgruppe.
Det er i dag så vidt er i overkant av 800 yrkesaktive aktivitører eller andre som jobber aktivitørfaglig, som er organisert i Aktivitørforbundet i Delta, landets eneste fagorganisasjon for aktivitører.
Våre medlemmer jobber i dag primært innenfor eldreomsorg, rus og psykiatri, oppvekst og funksjonshemmede. Noen av disse jobber på skole/sfo/barnehage, noen jobber på sykehus, i omsorgsboliger og på sykehjem, andre på vekstbedrifter, dagsenter, ambulerende tilbud og i fengsler mm.
Se også: Livsglede for eldre i praksis
Hvor blir det av aktivitørene?
Så spørsmålet er da, hvor ble det egentlig av alle aktivitørene? Realiteten er at aktivitet ikke har vært en lovpålagt tjeneste, og dermed også ofte det som har måttet vike i innsparingsprosesser dessverre, samt at andre yrkesgrupper ofte er blitt omplassert til aktivitørstillinger når de ikke lenger har kunnet jobbe i sin egen stilling.
Etter hvert er det også flere som har gått av med pensjon der stillingen da også er blitt fjernet eller omgjort til annet helsepersonell. Dette har igjen resultert i at det har vært svært få jobber som lyses ut, noe som igjen ikke genererer lærlingplasser eller etterspørsel etter utdanningstilbud.
Fra å ha minst en linje i hvert fylke for cirka 15 år siden så er det i dag med stor bekymring vi kan si at det kun gjenstår kun tre skoleklasser i hele landet. Disse tre hører til i Trondheim og Molde, noe som vil si at mesteparten av landet vårt ikke tilbyr denne utdanningen overhodet! Og i Molde truer Fylkesmannen med at det ikke blir oppstart igjen neste år på grunn av økonomi.
Mesteparten av landet vårt tilbyr ikke denne utdanningen overhodet. Og i Molde truer Fylkesmannen med at det ikke blir oppstart igjen neste år på grunn av økonomi.
I forhold til reformen «Leve hele livet» så trenger helsesektoren fagkompetanse som kan tilrettelegge for at de eldre skal oppleve mestring. Det skal også satses mye på frivillighet i eldreomsorgen, noe vi ser er nødvendig for å kunne møte fremtiden utfordringer da andelen eldre øker.
Endrete behov for aktivitet - aktivitøren har en åpenlys rolle
Behovene til dagens eldre og deres ønsker om aktivitet har endret seg og det er av betydning at vi som samfunn følger med i utviklingen. Det er avgjørende at de frivillige får god opplæring og blir fulgt opp av personer som har fagkompetanse på aktivisering for å kvalitetssikre tilbudene de skal yte til våre eldre.
Her har Aktivitøren en åpenlys rolle med sin fagkompetanse! Aktivisering og miljøarbeid I en travel institusjonshverdag kan også være en utfordring, for at vi skal klare å gi gode aktivitetstilbud er det viktig å kartlegge brukernes behov, ønsker og ikke minst ressurser.
Dette er det ofte ikke tid til da det vanlige personale på avdelingen allerede har en del oppgaver de skal gjøre, og da blir ofte aktivitet prioritert bort rett og slett fordi tiden ikke strekker til. Det er veldig viktig at de eldre får en verdig og innholdsrik alderdom der de selv har regien og spiller hovedrollen, med fagpersoner som har kompetanse på aktivitet og aktivisering så kan vi sammen skape mange gylne øyeblikk.
Mange pårørende og bruker undersøkelser på institusjoner har vist at det er ønske og behov for mer aktivitet i hverdagen, samt tilrettelagte aktivitetstilbud i tråd med personsentrert helhetlig omsorgsfilosofi.
Mangler kunnskap om viktigheten av aktivitet
Det er også stor kunnskapsmangel i forhold til den positive effekten aktivitet har å oss mennesker. Her er det viktig å sikre at alle får et fullverdig og tilrettelagt aktivitetstilbud uavhengig av hvor de bor og hvem de er, hva slags kultur eller status de har i samfunnet. I ulike rapporter fremheves det at daglig aktivitet fremmer og vedlikeholder god helse uansett brukergruppe.
Aktivitørene har spisskompetanse til å drifte og tilrettelegge for mange ulike aktivitetstilbud, og med rett fagkompetanse på rett plass kan man bidra til å opprette og vedlikeholde tilbud hvor brukere blir godt ivaretatt og opplever mestring.
Tjenestemottakere svekkes raskt uten aktivitet
Nå i disse koronatider ser vi med tristhet på hvor mange av våre tjenestemottakere som blir raskt dårligere, får nedsatt funksjonsevne i forhold til at de mister sine aktivitetstilbud. Dette må tas på alvor da dette er samfunnsbesparende på sikt. Veldig mange tilbud som er rettet fra frivillige detter og bort i disse tider, og enda viktigere blir det da med basistjenester som inneholder aktivitet. Og da er vi helt sikre på at det å benytte fagutdanna Aktivitører er viktig for å kvalitetssikre tilbudene.
Nå i disse koronatider ser vi med tristhet på hvor mange av våre tjenestemottakere som blir raskt dårligere, får nedsatt funksjonsevne i forhold til at de mister sine aktivitetstilbud.
Aktivitører har et spesialfokus på å bruke målrettede aktiviteter for å vedlikeholde eller bedre brukerens funksjoner, for å skape opplevelse av mestring, trivsel og glede hos de brukergruppene vi jobber med.
Aktivitører trengs i fremtidens helse- og omsorg
Aktivitør er et yrke med en helt spesiell og verdifull kompetanse som svært få andre yrkesgrupper innenfor helse har. Aktivitører ser det friske mennesket og dets muligheter og behov fremfor sykdom og begrensninger.
Aktivitør er et yrke med en helt spesiell og verdifull kompetanse som svært få andre yrkesgrupper innenfor helse har.
Aktivitøryrket har vært i stor utvikling de siste årene for å kunne tilpasse seg det endrede behovet i befolkningen. Fra 2020 har aktivitørfaget fått utgangspunkt fra Helse og oppvekst fremfor Design og håndverk, som det var før nettopp for å kunne møte fremtidens behov bedre rustet.
Aktivitørforbundet har jobbet med å få bevart faget i flyttinga av utdanningsløpet til Helse og oppvekst, og vi forventer at yrket blir mer synlig med å ligge der. Både i forhold til rekruttering og i forhold til yrkesgrupper som skal bidra til å nå mål innenfor god folkehelse og meningsfulle aktivitetstilbud.
Men det trengs både skoler som tilbyr utdanningen og det kreves kunnskap om yrkesgruppen hos de som legger føringene for hvordan tjenestetilbudene skal legges opp.
Etyterlyser nasjonal satsning på aktivitørene
Det trengs nå en nasjonal satsning på aktivitørene som yrkesgruppe. Det må gis midler for opprettelse og ivaretakelse av utdanningstilbud og lærlingplasser.
Yrkesgruppen må settes fokus på slik at tilbud og etterspørsel vil gå hånd i hånd, noe som resulterer i at yrket reddes og brukere vil kunne få gode tilrettelagte og individuelt tilpassede aktivitetstilbud.
Det må gis midler for opprettelse og ivaretakelse av utdanningstilbud og lærlingplasser.
Mange rådgivere og lærere rundt om har lite eller ingen kjennskap til yrket og anbefaler ofte ikke sine elever til å velge denne utdanningen da yrket er utdøende, dette er meget illevarslende.
Hvis dette skal snus må det gjøres noe med, NÅ!
Med hilsen
Tonje N. Tysland
Nestleder i Aktivitørforbundet i Delta.
Silja D. Holhjem
Styremedlem i Aktivitørforbundet i Delta.
Denne artikkelen er basert på innspillsbrevet som er sendt Stortingets helse- og sosialkomite i forbindelse med statsbudsjettet for 2021.