Aktivitør Keddy ikke lenger ønsket
OSLO: Aktivitør Keddy Nytrøen (60) er overtallig. Kommunen legger om eldreomsorgen og har fjernet stillingskoden aktivitør.
- Hei, jenta mi, lyder det blidt fra Keddy Nytrøen idet vi passerer en smilende, eldre hvithåret kvinne i rullestol. Keddy viser vei til aktivitetsstuen på Solvang Helsehus hvor hun enn så lenge fortsatt har sin arbeidsplass.

40 år i tjeneste og ikke lenger ønsket
Etter nærmere 40 år som aktivitør ved det tidligere sykehjemmet Solvang i Oslo forsvant jobben til Keddy Nytrøen, like før hun fylte 60 i januar i år. Sykehjemmet er omgjort til helsehus. Der skal pasientene ha kortere opphold, og da trengs ikke hennes aktiviteter lenger, mener kommunen. I stedet skal det være flere sykepleiere på jobb.
«Det er riktig at det er slutt på strikking og hekling. Men hva med å få komme seg ut og kjenne sola og lukten av blomster?»
Aktivitør prioriteres ikke. Keddy forteller at begrunnelsen hun har fått er at pasientene godt kan kjede seg, siden de skal raskt hjem. Dét har hun vondt for å godta.
- Realiteten er en annen, argumenterer Keddy.
Kjenner seg nyttig
Hun opplever hver dag at det er bruk for henne, også ved det nye helsehuset.
Dagene starter med frokostservering. Alle beboerne skal aktiviseres til å smøre seg sin egen mat. Bord må dekkes, kaffe og te skjenkes og det må legges til rette.
- Det er en fin måte å jobbe på. Jeg blir kjent med pasientene før jeg velger aktivitet, sier hun.
Helsehuset har en stor og fin hage.
- Jeg har brukt den i sommerhalvåret. Vi har stekt vafler og sveler i lysthuset, servert kaffe og saft. Så prøver vi å få pasientene ut så de kan få litt sol, kjenne lukten av blomster og høre fuglene synge, forteller hun.

Slutt på felles arrangement
I fjor inviterte hun et lokalt musikkorps til nasjonaldagsfeiring og det ble servert hvitvin. I forbindelse med 100-års jubileet for grunnloven vartet Keddy opp med en tre-rettes meny fra 1814. Selv var hun iført sin Østerdalsbunad.
Grilling og ølservering fra egen tappekran sto lenge på plakaten. Men nå er tappekranen satt ned i kjelleren.
Nylig stengte også kantinen på Solvang, som er en av Oslos største pleieinstitusjoner. Kun en kaffeautomat står igjen.
Nytt konsept, ny stilling: Miljøterapeut
Like etter vedtaket om overtallighet som fjerner aktivitørstilling fra Solvang helsehus, bestemte kommunen at de ikke lenger ønsker rene aktivitør-stillinger i sykehjemsetaten. Stillingskoden aktivitør fjernes. De har innført et nytt konsept kalt «bedre hverdagsliv».
-I løpet av 2017 har vi som mål at «Bedre hverdagsliv» skal være lett gjenkjennbart på alle langtidshjem i Oslo, både kommunale og private. Aktivitører er en del av dette arbeidet, sammen med andre faggrupper som eksempelvis er relatert til kultur, idrett og mosjon. En felles stillingstittel blir miljøterapeut, skriver direktør for strategi og HR i Sykehjemsetaten, Randi Mogård, i en en epost til Ta Del
De arbeider med en ny stillingsbeskrivelse for stillingstittelen miljøterapeut. En tillitsvalgt fra Delta deltar i arbeidet.De arbeider med en ny stillingsbeskrivelse for stillingstittelen miljøterapeut. En tillitsvalgt fra Delta deltar i arbeidet.

«Tøft at det ikke er bruk for meg mer»
Det jobber fortsatt aktivitører ved de fleste sykehjem i Oslo. De fleste har en lange yrkeskarrierer bak seg.
- Jeg har fått beskjed om ikke å bruke tid til å prate. Jeg mener det er viktig å ha tiden til å småsnakke, sier Keddy.
Hun synes det er brutalt å miste jobben når hun kun har få år igjen som aktiv yrkesutøver. Det er ikke enkelt å omskolere seg.
- Det er tøft at det ikke er bruk for meg mer. Jeg er åpen for annet arbeid, men hva skal de bruke meg til?
Tid til pasientene
Berit (71) er en av pasientene som har vært lengst på Solvang. Hun venter fortsatt på omsorgsbolig etter operasjon av et komplisert benbrudd i januar. Leiligheten hennes i Oslo er ikke egnet for rullestol og bruk av hjelpemidler.
- Det blir veldig kjedelig hvis det ikke blir noen aktivitør mer. Det går ikke an! Det må være aktivitør på et så stort sted som dette, sier Berit.
Prioriterer bort aktivitøren
Målet med helsehusene er å utrede og rehabilitere pasientene raskt slik at de kan flytte hjem til egen bolig.

Institusjonssjef ved Solvang helsehus, Kristine Lund, er sjefen til Keddy Nytrøen. Hun skriver følgende i en e-post til Ta Del:
- Helsehusdrift krever andre yrkesgrupper enn langtidssykehjem, og våre medarbeidere må ha kompetanse til å jobbe i et krevende og dynamisk miljø. Helsehusene har høyere fagdekning enn langtidshjemmene med flere ergo- og fysioterapeuter, flere leger og større andel sykepleiere. Vi ser at det er behov for å satse ytterligere på helsefaglig kompetanse i tiden som kommer for å møte pasientenes behov. Dette er bakgrunnen for at vi ser vi oss nødt til å prioritere bort funksjoner som var en naturlig og viktig del av Solvang helsehus, da det var et langtidssykehjem.
Har krav på ny jobb
Oslo kommune har en god overtallighetsavtale, og Keddy har krav på nytt og egnet arbeid i kommunen.
Hovedtillitsvalgt for Delta i Oslo kommune, Elisabeth Rasmussen, representerer Keddy og andre aktivitører i kommunen.
- Jeg regner med at alle kommer i nye jobber, sier Elisabeth.
Hun synes ikke Oslo kommune har vært flinke til å se på alternative måter å gi de overtallige aktivitørene en verdig avslutning på arbeidslivet. De raslet med sabelen overfor fysioterapeutene og ergoterapeutene også, men trakk tilbake forslaget. Dermed beholdes disse stillingene i sykehjemsetaten.
Delta har protestert mot at kommunen omgjør aktivitørstillingene til miljøterapeut med 1-årig utdanning.

Har elsket jobben
Aktivitørjobben har endret seg mye gjennom årene. Keddy har arbeidet som veileder for lærlinger, sittet i Y-nemnda som setter opp fagprøver og vært tillitsvalgt.
- Jeg har lært meg det som trengs opp gjennom årene. Jeg synes det er spennende med den digitale verdenen vi lever i, sier hun.
- Før jul ville jeg bestille en sykkel som du kan sitte på med VR-briller og sykle i omgivelser som du kjenner. Men den kom aldri på budsjettet til meg.
- Det er riktig at det er slutt på strikking og hekling. Men hva med å få komme seg ut og kjenne sola og lukten av blomster?
- Jeg har elsket å organisere for de gamle! Å se at de blomstrer den perioden de er her, sende dem lykkelige ut. Det bør stå aktivitør på gravstøtten min, så tittelen ikke forsvinner, sier Keddy.

- Tror på aktivitøryrket
- Behovet for aktivitet og tilrettelegging er større enn noensinne, sier lederen for Aktivitørforbundet i Delta, Karina Sandnes.
- Men dagens aktivitører må regne med å omstille seg og jobbe på nye måter, sier hun.
Aktivitørforbundet i Delta har de siste tiårene jobbet mye for å redde yrket og gjøre utdanningen mer relevant for arbeidsmarkedet.
Etter initiativ fra Delta kan elever søke seg til aktivitørfaget både fra VK1 helse og oppvekst og fra VK1 design og håndverk. Nå er faget foreslått flyttet over til helse og oppvekst.
- Dette vil vi. Faget blir mer spisset inn mot dagens arbeidsmarked, sier Sandnes.
Halvparten av aktivitørene jobber ikke med eldre. De jobber innen psykiatri, for mennesker med psykisk utviklingshemming, folk med spesielle behov og med flyktninger.
- Alle trenger aktivitet. Når sykdom og nød gjør det vanskelig å fungere normalt, kan aktivitøren hjelpe, sier Sandnes.
Aktivitet omhandler alt vi gjør i våken tilstand og hører hjemme blant annet i tverrfaglige team som driver med rehabilitering og forebygging.