Delta vedtok ny demokratimodell
Representantskapet i Delta har konkludert i organisasjonsutviklingsarbeidet som startet i 2014. Slik skal Delta møte framtiden som breddeorganisasjon for ansatte i offentlig tjenesteyting.
Deltas medlemmer har tradisjonelt jobbet i kommunene, fylkene og sykehusene.
Gradvis har det også kommet medlemmer fra staten, fra det private næringslivet, fra ideelle organisasjoner, fra interkommunale bedrifter og andre deler av arbeidslivet. Felles for de fleste medlemmer er at dere jobber med tjenester som er regulert og helt eller delvis finansiert av det offentlige. Det vi kaller offentlig tjenesteyting.
Sikrer rettferdig sammensetning
I 2014 ble det vedtatt at Delta skal være en breddeorganisasjon for ansatte i offentlig tjenesteyting.
For å sikre at sammensetning av Deltas styrende organer speiler hvordan medlemsmassen har utviklet seg, vedtok representantskapet 27. november en ny valgmodell - også kalt demokratimodell (se egen faktaboks lenger ned).
LES OGSÅ: Dette vedtok representantskapet 2019
(artikkelen fortsetter under bildet)
- Dette blir veldig bra. Nå er vi endelig der vi vil være. Som en stor partipolitisk uavhengig breddeorganisasjon for offentlig tjenesteyting. Jeg er veldig glad i dag, sier Deltas nestleder Trond Ellefsen.
Ellefsen har ledet arbeidet med OU-prosessen det siste året, og han er opptatt av at Delta må endre seg på samme måte som arbeidslivet og samfunnet gjør.
- Våre tillitsvalgte og medlemmer opplever endringer på sine arbeidsplasser hver eneste dag. Delta må også hele tiden søke å tilpasse seg etter det samfunnet vi er en del av. Jeg føler vi er godt rustet for framtiden, sier Ellefsen.
Ny valgordning i Delta
Medlemmer av Deltas representantskap og hovedstyre skal velges gjennom valgkretser på følgende måte;
- Kommuner, fylkeskommuner og helseforetak: 6 regionale valgkretser
- Privat: 1 nasjonal valgkrets
- Staten: 1 nasjonal valgkrets
- Spekter utenom helseforetak: 1 nasjonal valgkrets
Alle valgkretsene nominerer én kandidat til hovedstyret per 10.000 yrkesaktive medlemmer, og velger ett representantskapsmedlem per 750 medlemmer.
Nytt i denne ordningen er at medlemmer som jobber i privat sektor, staten og Spekter utenom helseforetakene nå er sikret hvert sitt medlem i hovedstyret.
Styret vil i tillegg bestå av leder, to nestledere, én representant for yrkesorganisasjonene, én representant for Delta Ung og to ansattrepresentanter, dersom forslaget til ny valgordning blir vedtat
Delta på din arbeidsplass
- Som hovedregel etablerer Delta et lokalt organisasjonsledd i hver virksomhet der det er Deltamedlemmer.
- Deltas yrkesaktive medlemmer, lærlinger og medlemmer med permisjon fra sitt ansettelsesforhold og fritak fra ordinær kontingent, skal som hovedregel inngå i Deltas lokale ledd.
- De lokale organisasjonsleddene gis en felles betegnelse, lokale ledd, og velger selv sine tillitsvalgte.
- Deltas lokale ledd skal gjennom sine avtaletillitsvalgte ivareta det lokale leddets oppgaver i forhold til det best opplevde medlemstilbudet og leddets oppgaver i forhold til organisasjonsdemokratiet.
- Den øverste avtaletillitsvalgte i virksomheten er leder av det lokale leddet.
- Der det ikke er valgt avtaletillitvalg, velges/utpekes det en leder for det lokale leddet.
- Lokale tillitsvalgte deltar i fylkesvise-, regionale og/eller nasjonale nettverk.