Jobber utendørs hele året

En skogsarbeider står opp grytidlig, jobber ute i all slags vær og tar farlige og tunge jobber. Til gjengjeld styrer du dagen din sjøl.
Klokka 6.30 starter arbeidsdagen for skogsabeiderne Johan Nordstokke, Per Aakre og Knut Ove Pedersen i skogsgruppa i Karmøy kommune.
Et historisk sted
I dag er skogsarbeiderne på Visnes, som er et historisk sted. De skal rydde fram en tomt der det lå et sykehus den gang området hadde gruvedrift.
Teksten fortsetter under bildet

På et tidspunkt var kobbergruvene på Visnes landets største arbeidsplass med 1.000 arbeidere, og en befolkning på nærmere 3.000. I to perioder mellom 1816 – 1972 var det drift.
- Dette er en jobb som kommer til å ta litt tid, sier Johan Nordstokke.
Han er gruppeleder og hovedansvarlig for det daglige arbeidet.
Teksten fortsetter under videoen
Fra trehogst til snekring
Mye av jobben går ut på å ta ned trær. Oppgavene er utfordrende og fysisk krevende, ofte oppdrag som går ut på å forhindre ulykker. For eksempel å fjerne trær som står i fare for å falle ned over folk og bygninger. De største trærne er over 40 meter, og krever spesialkompetanse.
Teksten fortsetter under bildet

- Det er en farlig jobb, sier Nordstokke.
Alle trær faller ned før eller siden. En viktig del av jobben er å vurdere hva som faktisk er faren. Ofte kommer skogsarbeideren som en reddende engel, men noen ganger må han være drittsekk og si nei.
- Vi må prioritere.
Teksten fortsetter under bildet

Skogsarbeiderne snekrer også hus, benker, bord og annet av tømmeret. Nordstokke tar oss med til et populært friområde i Kopervik, Stangelandsskogen. Her har skogsarbeiderne gjort mye, blant annet snekret benker og bord til rasteplasser.
Teksten fortsetter under bildet

De har satt opp et grindahus hvor man kan søke ly. Opphavsmannen til grindahuset er tidligere skogsarbeider Harald Knutsen, som bygget det etter en flere tusen år gammel skikk. Bygningsformen har mye til felles med langhusene fra jernalderen og bronsealderen.
Teksten fortsetter under bildet

Styrer dagene sjøl
På Karmøy er det mye vær og vind. Det kan påvirke arbeidet. Denne dagen regner det.
- Sikkerhet er første prioritet i alt vi gjør. Hvis det blåser mye kan vi flytte oss til et område som er mindre værutsatt. Det kan vi styre selv.
Teksten fortsetter under bildet

I gruppen diskuterer vi hvordan jobbene skal utføres. Sjefene ser at arbeidet blir gjort og stoler på vår kompetanse, sier Nordstokke.
Sjefene ser at arbeidet blir gjort og stoler på vår kompetanse.
Arbeidstiden synes han er helt topp. Den krever at du legger deg tidligere om kvelden, men det er bare en rutine.
- Man er trøtt når man skal stå opp uansett.
Teksten fortsetter under bildet

Kroppsarbeid
Å jobbe i skogen er trivelig og gir bedre mosjon enn de fleste idretter. På 1960-tallet hadde alle de mest kjente langrennsløperne bakgrunn som skogsarbeidere.
Teksten fortsetter under bildet

Skogsarbeid er også hardt, og kan gi slitasje. Skal du stå i en slik jobb arbeidslivet ut må du ta vare på helsa. For å unngå belastningsskader er det viktig å arbeide klokt, og ha variert belastning. Nordstokke ser at mange private firmaer leier inn utenlandske sesongarbeidere, som jobber på korte kontrakter. Han og kollegene er opptatt av at skogsarbeid fortsatt må utføres av det offentlige til faste og ryddige betingelser. Det er et økende press i bransjen. De står på, men er opptatt av å få styre arbeidet sjøl som i dag.



Skogsarbeider
Karmøy kommune har over 5.000 dekar med skog. En skogsarbeider må beherske motorsag og motorredskaper for skogsarbeid, være fleksibel, samarbeidsorientert og kreativ. Mange av dem er fagarbeidere, men det er ikke et krav. Praktiske ferdigheter er det viktigste. Skogsgruppa har tre medarbeidere. De samarbeider nært med park og vei. Arbeidsoppgavene omfatter alt som er av trær og skog på kommunens grunn. De jobber i barnehager, sykehjem, park- og friluftsområder. Publikum kan henvende seg til servicetorget i kommunen dersom de vil varsle om potensielt farlige trær eller andre oppdrag.