Spekteroppgjøret 2021: Delta krever sikring av kjøpekraften

SPEKTER_OPPGJØRET 2021: - Medlemmenes kjøpekraft må sikres.  Lønnsnedgang er ikke veien ut av denne krisen, poengterer Thorkildsen.
SPEKTER_OPPGJØRET 2021: - Medlemmenes kjøpekraft må sikres.  Lønnsnedgang er ikke veien ut av denne krisen, poengterer Thorkildsen. Foto: Nadia Frantsen

Onsdag 14. april overleverte YS Spekter sine krav til Spekter i årets mellomoppgjør. - Vi krever samme kronetillegg som i frontfaget, før forhandlingene fortsetter i den enkelte virksomhet og sluttføres sentralt litt lenger utpå våren, sier Lizzie Ruud Thorkildsen, leder i Delta og YS Spekter.

De innledende A-forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter omfatter statseide og private virksomheter innenfor en rekke områder, blant annet samferdsel, omsorg og kultur.

Medlemmenes kjøpekraft må sikres

– YS Spekter har som mål å sikre kjøpekraften til våre medlemmer, sier Thorkildsen.

YS Spekter krever at alle arbeidstakere sikres et lønnstillegg på 4 388 kroner i året. Arbeidstakere med en grunnlønn på 455 967 kroner og under gis et ytterligere lønnstillegg på 1 950 kroner, i disse innledende forhandlingene.

– Det er viktig for YS Spekter å opprettholde kjøpekraften for våre medlemmer. Koronapandemien har ført til lavere aktivitetsnivå i økonomien og høy ledighet. De kraftige økonomiske tiltakspakkene det siste året har også bidratt til å begrense ringvirkningene. Derfor venter vi god vekst i norsk økonomi når vaksineringen blir utbredt og smitteverntiltakene lempes på. Samtidig er det mange av våre medlemmer i Spekters virksomheter som har stått ekstra hardt på og måttet fronte tunge tiltak under pandemien, sier hun.

– Derfor krever vi at medlemmenes kjøpekraft må sikres.  Lønnsnedgang er ikke veien ut av denne krisen, poengterer Thorkildsen.

– I fjor ble lønnsveksten i Spekter lavere enn i industrien. I år må våre grupper få uttelling, sier Ruud Thorkildsen.

YS Spekters krav i de innledende Spekter-forhandlingene

Disse virksomhetene er omfattet av innledende A-forhandlinger

De sentrale innledende forhandlingene mellom YS Spekter og Spekter gjelder lønnsoppgjøret for 14.000 YS-medlemmer i Delta, Finansforbundet, Parat, Negotia, STAFO og Yrkestrafikkforbundet. De er ansatt i blant annet NSB, Nettbuss, NRK, Avinor, Norges Bank, Studentsamskipnader, Vinmonopolet, Innovasjon Norge, Trygg Trafikk, Posten, barnehager og teatre og museer og virksomheter innenfor omsorg og rehabilitering.

Merk at forhandlingene ikke omfatter helseforetakene og sykehus med driftsavtaler, les mer under.

Dette skjer i Spekter-forhandlingene

I alle virksomheter unntatt sykehusene (område 10 og 13)

Partene skal i A-forhandlingene bli enige om generelle tillegg og sentrale føringer samt frister for å gjennomføre forhandlinger i de enkelte virksomhetene.

De endelige lønnstilleggene i Spekter-virksomhetene avtales i de lokale forhandlingene ute i virksomhetene, i så kalte B-forhandlinger.

Område 10 Helseforetak med sykehusdrift og område 13 Sykehus med driftsavtale

Merk at minimums lønnstillegg som blir avtalt i A-forhandlingene mellom Spekter og YS Spekter, ikke gjelder helseforetakene og sykehus med driftsavtale (områdene 10 og 13).

For disse virksomhetene blir det gjennomført egne, sentrale forhandlinger om sosiale bestemmelser (A1) og lønns- og andre arbeidsvilkår (A2) senere i høst, eventuelt etterfulgt av forhandlinger i de respektive virksomhetene (B-forhandlinger).

Følg oss i sosiale medier for siste nytt: