Yrkesskade – dette er det viktig å huske på

Noen ganger blir arbeidstakere skadet på jobb. Hvilke rettigheter har du og hva bør du foreta deg hvis du utsettes for noe som kanskje er en yrkesskade? Deltas advokater svarer.
Hva er en yrkesskade?
Som yrkesskade regnes skade etter en ulykke som skjer mens du jobber på arbeidsstedet i arbeidstiden.
Ulykkesbegrepet omfatter ikke bare alvorlige og dramatiske hendelser som vold, kollisjoner, eksplosjoner, fall og liknende. Dersom du for eksempel mister en båre eller får feil stilling fordi du mister en pasient i et løft, kan dette også regnes som en arbeidsulykke.
Vilkåret er at det oppstår en plutselig og uventet hendelse som faller utenfor det alminnelige arbeidet. Også psykiske skader kan godkjennes som yrkesskade, for eksempel posttraumatisk stresslidelse etter vold fra brukere på arbeidsplassen.
Belastningslidelser regnes ikke som yrkesskade.
Hva er en yrkessykdom?
Noen sykdommer kan godkjennes som yrkessykdom og gi rett til yrkesskadeerstatning. Disse er listet opp i en egen forskrift. Et eksempel på en vanlig yrkessykdom blant eksempelvis helsefagarbeidere er kontakteksem.
Også annen sykdom enn «listesykdommene» kan godkjennes etter yrkesskadeforsikringsloven, dersom de skyldes påvirkning fra skadelige stoffer eller arbeidsprosesser.
Belastningslidelser regnes ikke som yrkessykdom.
Hva bør jeg gjøre hvis jeg blir skadet på jobb?
Når du blir skadet på jobben eller syk av arbeidet, må skaden/sykdommen meldes så snart som mulig. Skaden må meldes NAV og arbeidsgivers forsikringsselskap. Når skaden blir meldt, bør den beskrives grundig. Det er spesielt viktig at det som er «uvanlig» ved den, i forhold til arbeidet du normalt utfører, beskrives. Se mer informasjon nedenfor om vanlige avslagsgrunner.
Du bør også straks etterpå og senest etter 72 timer oppsøke lege/legevakt for å få dokumentert det som har skjedd, og også der få frem det uvanlige ved hendelsen.
Du bør også jevnlig etter skaden/sykdommen oppsøke lege for dokumentasjon på hvordan skaden/sykdommen påvirker deg. Ta også vare på kvitteringer for utgifter som oppstår etter skaden. Hvis det innvilges yrkesskade, så kan du ha rett til erstatning for tapet du lider på grunn av skaden/sykdommen. I vår huskeliste for yrkesskadesaker (pdf) finner du 10 informative punkter om hva du skal foreta deg dersom du utsettes for noe som kanskje er en yrkesskade eller en yrkessykdom. Her finner du også informasjon om når du bør kontakte Delta.
> Last ned huskelisten for yrkeskadesaker (pdf)
Hvilke rettigheter har jeg hvis jeg er blitt skadet på jobb?
Har du fått en yrkesskade eller yrkessykdom, kan du ha rettigheter både etter folketrygdloven og etter yrkesskadeforsikringsloven. Alle arbeidsgivere er lovpålagt å ha yrkesskadeforsikring. Også andre lover kan være aktuelle, slik som voldsoffererstatningsloven og bilansvarsloven.
Mange av Deltas medlemmer har arbeidsforhold som er omfattet av tariffavtaler som kan gi høyere erstatning ved yrkesskade enn erstatning etter yrkesskadeforsikringsloven.
Hva slags hjelp gir Delta i yrkesskadesaker?
Bistand fra Delta i yrkesskadesaker består i første omgang i å få vurdert saken og avslagsgrunnen, for å se om det er noe vi kan bistå medlemmet med.
Hvis du tilbys et forsikringsoppgjør, bør du også definitivt ta kontakt med oss for å få dette vurdert.
Hvis Delta støtter saken, er den uten økonomiske kostnader for medlemmet. Se her for mer informasjon om vilkår for bistand.
Hva er vanlige grunner til avslag fra NAV?
Hvis NAV ikke godkjenner skaden eller sykdommen som en yrkesskade, kan det skyldes at NAV legger til grunn at det ikke har skjedd en plutselig og uventet ytre hending. Det har mye å si hvordan din forklaring på hendelsen er, helt fra starten av. Et råd fra Deltas advokater er å gi en detaljert beskrivelse med en gang, der det plutselige og uventede ved hendelsen fremheves. Både selve hendelsen, men også omstendighetene rundt, bør forklares. Det er krevende å endre en forklaring i ettertid. Det er en fordel å vise til eventuelle vitner, og hva de kan forklare.
NAV kan også legge vekt på at det ikke finnes tidsnær dokumentasjon fra hendelsen. I begrepet «tidsnært» ligger det at det bør finnes dokumentasjon som er produsert innen 72 timer etter hendelsen. Det er en menneskelig reaksjon å tenke at «dette går fint». Dermed utarbeides det ikke avviksmelding hos arbeidsgiver, eller legen oppsøkes ikke, eller yrkesskade meldes ikke til forsikringsselskapet av arbeidsgiver. Rådet fra Deltas advokater er at du heller bør melde et avvik for mye, og at du oppsøker legen heller en gang for mye, umiddelbart etter hendelsen. Slik får du dokumentert hendelsen i tilfelle den senere viser seg å ha gitt skader.
NAV kan også legge til grunn at det ikke er skaden/sykdommen som er årsaken til endringer i eksempelvis inntektsevne og funksjonsgrad. Eksempelvis kan NAV innvilge hendelsen i seg selv som en yrkesskade, men likevel senere legge til grunn at du ikke har rett til erstatning når du søker om dette fordi det oppståtte tapet ikke skyldes yrkesskaden. Dette er typisk tilfelle der du før og/eller etter hendelsen også har andre helsemessige utfordringer som like gjerne kan ha utløst endringene.
Hva er vanlige grunner til avslag fra forsikringsselskap?
Inngangsvilkåret for å ha rett til oppgjør fra forsikringsselskapet er at NAV har innvilget hendelsen/sykdommen som yrkesskade/yrkessykdom. Selv om du har fått innvilget hendelsen som yrkesskade, kan forsikringsselskapet likevel mene at du ikke har rett til erstatning:
Forsikringsselskapet kan være uenig i NAV sin innvilgelse av hendelsen som en yrkesskade/yrkessykdom.
Det kan oppstå uenighet mellom forsikringsselskapet og deg om størrelsen på erstatningen, etter beregninger av blant annet uføregrad og fremtidig tap.
Det kan også skje at forsikringsselskapet mener at tapet og uføregraden helt eller delvis skyldes noe annet enn yrkesskaden, eksempelvis fordi du har andre helseutfordringer.
Med jevne mellomrom ser vi også at forsikringsselskapene «peker på hverandre» knyttet til konstateringstidspunktet for yrkessykdom, fordi arbeidsgiver har skiftet forsikringsselskap. Dette blir mer og mer vanlig ettersom arbeidsgivere har forsikring på anbud.
Trygghet i arbeidslivet - bli medlem i Delta
Meld deg inn i dag - få alle fordelene. 2 måneder gratis.Yrkesskade - dette må du huske på
1. Fyll ut skademelding raskt og presist
Skjer det en skade i arbeid er det viktig å fylle ut skademelding snarest mulig. I skademeldingen er det ikke nok å skrive at det har skjedd en skade. Det er viktig å få frem at skaden skyldes en arbeidsulykke. Det må derfor gis en presis beskrivelse av selve skadehendelsen, sånn at det er mulig å vurdere om hendelsen omfattes av lovens krav om at årsaken må være en arbeidsulykke. Skal skaden godkjennes må det gis en beskrivelse som viser at skadehendelsen skyldes en plutselig, uforutsett og ytre påvirkning. (f.eks. det å skli, falle, treffes av en gjenstand, påkjørsel, overfall osv.).
Ved siden av å beskrive skadehendelsen bør man i skademeldingen også angi skadefølgen (skadens art – f.eks. plager i nakke, hode, rygg, skulder, arm, fot, eventuelt psykisk plager).
Visse sykdommer som skyldes påvirkning i arbeid likestilles med yrkesskade. Også når det gjelder slike sykdommer er det viktig å sende skademelding så fort som mulig.
Dokumentasjon nedtegnet kort tid etter ulykken har stor bevisverdi ved senere erstatningsoppgjør.
2. Send skademelding til både NAV og forsikringsselskap
Yrkesskade må meldes til NAV og forsikringsselskap snarest mulig.
Ved godkjent yrkesskade vil en arbeidstaker kunne ha rettigheter både overfor NAV (folketrygdloven) og en lovpålagt yrkesskadeforsikring eller tariffbestemmelser.
Arbeidsgiver plikter å melde yrkesskader både til NAV og forsikringsselskapet. Vi anbefaler imidlertid skadelidte selv å følge opp at arbeidsgiver sender slike skademeldinger, alternativt at skadelidte sender inn skademeldingen selv.
Noen arbeidsgivere vil skissere at de har rutine for å notere skaden og først melde den senere når evt. yrkesskade er konstatert. Dette er en rutine som den skadelidte ikke bør forholde seg til. Skadelidte har et selvstendig ansvar for å melde skade så snart som mulig. Dette må gjøres dersom skadelidte ikke har forsikret seg om at arbeidsgiver har meldt skaden.
Skaden må meldes til NAV senest ett år etter at arbeidsulykken skjedde.
Overfor yrkesskadeforsikringsselskapet gjelder ingen tilsvarende regler om meldefrist. Vi anbefaler likevel at man så tidlig som mulig melder yrkesskader til arbeidsgivers yrkesskadeforsikringsselskap.
3. Oppsøk lege så raskt som mulig
Det er et vilkår for å få erstatning ved yrkesskade at det er årsakssammenheng mellom skaden og den aktuelle arbeidsulykken. Et sentralt vilkår for årsakssammenheng er for en rekke type skader at man kan sannsynliggjøre akutte symptomer på skade.
For å sannsynliggjøre årsakssammenheng mellom en arbeidsulykke og en skade, er det derfor viktig at skadelidte oppsøker lege innen et par-tre døgn (72 timer) etter at ulykken har inntruffet og får journalført sine akutte plager. Dette bør gjøres selv om skadelidte er usikker på om skaden vil gi senvirkninger, og selv der skadelidte er usikker på om det er skade/yrkesskade. Det er bedre å oppsøke lege for journalføring en gang for mye enn en gang for lite.
Vi anbefaler at skadelidte forsikrer seg om at skadehendelsen og alle symptomer blir journalført i akuttjournalen på en presis og utfyllende måte.
En slik tidlig journalføring vil ofte være et sentralt og avgjørende bevis for senere krav.
4. Oppsøk lege jevnlig etter skaden
Det er viktig å kunne dokumentere såkalte brosymptomer. I dette ligger at skadelidte må dokumentere sammenhengende plager fra akuttfasen til en kronisk fase, dvs. 1-2 år etter skaden. Brosymptomer dokumenteres enklest gjennom journalnotater fra fastlege eller andre behandlere. Skadelidte bør derfor passe på å oppsøke lege jevnlig for å få journalført sine plager.
5. Ta vare på kvitteringer for merutgifter
Skadelidte skal i utgangspunktet få dekket utgifter til behandlinger, medisiner etc. dersom det er godkjent yrkesskade. Ved godkjent yrkesskade dekker NAV de fleste medisinske utgifter. Det er viktig å oversende kvitteringer for slike utgifter til NAV innen 6 måneder etter at utgiften er påløpt. Utgifter som ikke dekkes av NAV, som eksempelvis kiropraktorbehandling, tannlegebehandling, smertestillende medikamenter uten resept osv., kan kreves dekket av forsikringsselskapet. Det er viktig å ta vare på samtlige kvitteringer for utlegg som følge av skaden. Dette gjelder også alle andre utgifter som skyldes skaden, herunder kilometergodtgjørelse ved bruk av privat bil.
Hvis man på grunn av skaden har behov for hjelp i huset, for eksempel til rengjøring, oppussing, snømåking eller hagearbeid, kan man ha rett til erstatning. Ta derfor vare på kvitteringer for slike merutgifter.
6. Skadelidte kan ofte ha flere forsikringer som gir dekning
I en del tilfelle vil arbeidstaker ha krav på samme dekning som ved yrkesskade dersom skaden har inntruffet på vei til eller fra jobb. Dette er i så fall regulert i tariffavtale.
Når yrkesskaden også er en trafikkskade, bør skadetilfellet også meldes til trafikkforsikringsselskapet. I slike tilfeller kan man få erstatning enten fra trafikkforsikringsselskapet eller yrkesskadeforsikringsselskapet, avhengig av hvilken ordning som gir størst erstatningsutbetaling.
Skadelidte har ofte også andre forsikringer som kan gi utbetalinger ved skade, og disse kan komme til utbetaling i tillegg til yrkesskadeforsikringen. Det er viktig å gå gjennom samtlige forsikringer for å avklare hvilke rettigheter de gir, enten de er tegnet privat, eller gjennom arbeidsgiver (eksempelvis på grunn av tariffavtale). Det kan typisk dreie seg om ulykkesforsikringer, uføreforsikringer, sykdomsforsikringer og loss of licence-forsikringer.
Det er viktig at man også får meldt skaden til disse forsikringsselskapene.
Som oftest er det en meldefrist på 1 år.
Hvis skaden ikke meldes innen fristen kan kravet gå tapt. Det er også av betydning for skadelidtes krav på renter av forsikringen at skaden meldes så snart som mulig til selskapet.
7. Hvilken rett har medlemmer til advokatbistand i yrkesskadesaker?
Delta-medlemmer som er utsatt for skade i forbindelse med sitt arbeidsforhold, eller har fått en sykdom som er forårsaket av arbeidet, oppfordres til å ta kontakt med aktuelt regionkontor eller Delta Direkte så snart som mulig.
I første omgang vil regionens bistanden bestå i å sørge for at skaden er meldt, alternativt meldes straks, til NAV og forsikringsselskaper.
Deretter vil regionkontoret koble på Deltas advokater, som i samråd med vår samarbeidspartner Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig vil ta en foreløpig vurdering av saken. Det vil da bli nærmere kartlagt hva bistand fra advokatene eventuelt kan bestå i. Dette beror på en konkret vurdering av saken.
8. Advokat må kobles på raskt dersom det foreligger avslag fra NAV eller forsikringsselskap
Ved avslag på vedtak om yrkesskade fra NAV, eller avslag fra forsikringsselskaper på dekning, løper det korte frister for klage/anke. I disse tilfellene er det spesielt viktig å koble på advokatene straks.
9. Konferer med advokat før valg av medisinsk spesialist
Ca. 2 år etter skaden blir det vanligvis innhentet en spesialisterklæring fra medisinsk sakkyndig. Den sakkyndige skal vurdere spørsmålet om medisinsk årsakssammenheng og graden av varig medisinsk invaliditet. Dessuten vil erklæringene inneholde vurderinger av om skaden/sykdommen har betydning for arbeidsevnen. Erklæringen er derfor viktig for et erstatningsoppgjør.
Det er av stor betydning hvilken spesialist som utarbeider erklæringen. Skadelidte bør ikke akseptere forsikringsselskapets forslag til spesialist uten å ha konferert med en advokat som har erfaring fra personskadeoppgjør. På den måten sikrer man at skaden utredes av uavhengig medisinsk spesialist med nødvendig og relevant kompetanse.
10. Konferer med advokat før aksept av tilbud om minnelig oppgjør
Når skadelidte aksepterer selskapets erstatningstilbud, er det inngått en bindende avtale mellom partene. Det betyr at skadelidte i utgangspunktet ikke kan komme tilbake senere og kreve et tilleggsoppgjør hos forsikringsselskapet. Vilkårene for å gjenoppta en avsluttet sak er strenge. Det er derfor fornuftig å konferere med en advokat med erfaring fra erstatningsoppgjør før endelig avtale inngås.
Last ned
- Huskeliste - Yrkesskade 187.1 KB