Medlem og ansatt i privat sektor? Her er svar på viktige spørsmål om pensjon

Det er innført viktige endringer i tjenestepensjon i privat sektor fra 2022. Her er noen råd til medlemmer knyttet til de nye reglene.
Endringene er innført fra 1. januar 2022, men det er laget overgangsregler som fastslår at innen 30. juni skal alle bedrifter som har obligatorisk tjenestepensjon (OTP) ha tilpasset seg endringene og innført pensjon fra første krone og første dag i sin pensjonsordning.
Tidligere var det mulig for arbeidsgiver å holde inntekt tilsvarende 1 G utenfor bedriftens pensjonssparing. G er folketrygdens grunnbeløp, og utgjør fra 1. mai i år 111.477 kroner. Det var ikke noe krav om at ordningen måtte omfatte arbeidstakere under 20 år og heller ikke de som hadde mindre enn 20 prosent stilling. Også sesongarbeidere kunne holdes utenfor. Disse reglene rammet i stor grad kvinner, lavtlønte, unge arbeidstakere og personer med svakere tilknytning til arbeidslivet. Det er disse reglene som nå er endret.
Nye regler for privat pensjonsopptjening
Nye regler gir alle i privat sektor pensjonsopptjening fra første krone:
- Arbeidsgiver skal spare minst 2 prosent av de ansattes inntekt fra første krone de tjener. Beløpet går inn på den enkeltes pensjonskonto.
- Alle ansatte skal omfattes av ordningen. Det er ingen krav til stillingsstørrelse, og også sesongarbeidere skal omfattes.
- Aldersgrensen for medlemskap settes ned fra 20 til 13 år, den samme grensen som i folketrygden.
- I tillegg til disse endringene fikk vi i 2019 en lovendring som ga ansatte pensjonsopptjening for arbeidsforhold som varte kortere enn ett år.
Lovendringen som nå er innført omfatter én million arbeidstakere i Norge. Den får særlig betydning for kvinner og deltidsansatte i lavtlønnsyrker og -bransjer, og vil sørge for at disse heretter opptjener pensjon av hele inntekten sin, slik man allerede gjør i andre deler av arbeidslivet.
Så mange som 160.000 unge mellom 18 og 20 år, samt arbeidstakere i små stillinger under 20 prosent, vil nå for første gang opptjene tjenestepensjon.
Betydning for den enkelte
Hva betyr det for pensjonsordningen i din bedrift?
En lovfestet rett for arbeidstakere til å tjene opp pensjon av hele inntekten vil nødvendigvis medføre høyere pensjonsutgifter for de arbeidsgivere som tidligere ikke har betalt inn pensjonsinnskudd av de første 111.477 kronene (1 G) for sine arbeidstakere. Det kan derfor tenkes at noen vil forsøke å finne løsninger for å spare inn på andre måter. Da er det viktig å være oppmerksom på at arbeidsgiver ikke uten videre står fritt til å endre pensjonsordningen.
Tariffavtalt pensjonsordning
Dersom pensjonsordningen i din bedrift er tariffavtalt, kan den ikke endres ensidig av arbeidsgiver. I slike tilfeller må eventuelle endringer skje ved forhandlinger med de tillitsvalgte. Det skal særdeles gode grunner til for at de tillitsvalgte bør gå inn på endringer som forringer en tariffavtalt pensjonsordning. Vårt råd er at dere alltid kontakter regionkontoret i din region dersom arbeidsgiver ønsker å forhandle om endringer i pensjonsordningen.
Individuell rettighet
Et annet tilfelle der en pensjonsordning ikke kan endres av arbeidsgiver er der det foreligger en individuell rettighet for én eller flere arbeidstakere i bedriften. Iblant erfarer vi at medlemmer kan ha en slik rett, typisk ved at det er nedfelt i arbeidsavtalen. Også i slike tilfeller er det viktig å ta kontakt med regionkontoret. Der kan de hjelpe til med å vurdere om noen har et rettskrav på denne pensjonen.
Ikke tariffavtalt pensjonsordning
Det er bare der pensjonsordningen ikke er tariffavtalt og ingen har et rettskrav på pensjon at arbeidsgiver kan foreta endringer uten forhandlinger. Endringer kan likevel ikke foretas før det har vært gjennomført drøftinger med de tillitsvalgte i henhold til hovedavtalen. Husk at dere også her kan søke bistand hos regionkontoret.
Kan bli tema i lønnsoppgjøret
Pensjon vil kunne bli et tema i lønnsoppgjøret. Vær oppmerksom dersom din arbeidsgiver forsøker å regne de økte kostnadene ved innføringen av pensjon fra første krone inn i årets lønnsoppgjør. Det samme gjelder der arbeidsgiver forsøker å redusere størrelsen på innskuddet (sparingen) eller skyve noe av innskuddet over fra bedriften til de ansatte. Endringer kan få store konsekvensene for de ansatte, og vi anbefaler at du søker å opprettholde nivået på pensjonssparingen.
Er du i tvil? Ta kontakt
Enten du lurer på noe som medlem, eller du er tillitsvalgt og det minste i tvil om hva du bør gjøre når du forhandler for medlemmene, bør du ta kontakt med regionkontoret.
Utjevne kjønnsforskjeller
Pensjon fra første krone er viktig i arbeidet med å utjevne uforklarbare lønnsforskjeller mellom kjønnene. Kvinner har i større grad enn menn deltidsstillinger og mange kvinner jobber innenfor lavtlønnede bransjer og i lavtlønnsyrker der pensjonssparingen er på minimumsnivået på 2 prosent eller såvidt over dette.
Opprettholde nivået
Å opprettholde et eventuelt høyere nivå på pensjonsordningen er derfor også viktig i arbeidet med å utjevne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn. Opptjening fra første krone bør derfor ikke gå på bekostning av nivået på sparingen.
Informasjon sendt ut
Denne informasjonen sendes til alle medlemmer og tillitsvalgte som kan være berørt av disse endringene.