Fortsette i jobb eller ikke ved 67 år?

Fortsette i jobb eller ikke ved 67 år?
Foto: Colourbox

Fortsette å jobbe eller ta ut pensjon? Eller kanskje begge deler? Sett deg uansatt godt inn i regelverket og hvilke konsekvenser det får for deg.

Pensjonsreformen har gitt ulike muligheter for mange i forhold til tidligpensjon og kombinasjon av arbeid og pensjon. Det er imidlertid enkelte fallgruver. For deg som er offentlig ansatt er én av disse hvorvidt du er tjent med å fortsette i jobb etter fylte 67 år når du har full opptjening i tjenestepensjonsordningen.

Hva lønner seg?

Offentlig ansatte har i utgangspunktet rett til en samlet pensjon fra folketrygden og tjenestepensjonsordningen på 66 prosent av sluttlønnen. Sett i forhold til årlig pensjon, kommer du normalt best ut dersom du etter 67 år tar ut pensjon fra folketrygden og tjenestepensjon fra KLP samtidig.

Dersom du tar ut alderspensjonen fra folketrygden før du tar ut alderspensjonen fra KLP, er det viktig at du er klar over at dette kan gi deg en årlig lavere pensjonsutbetaling enn du ville hatt dersom du hadde tatt ut pensjonene på samme tidspunkt.

Hva vil du?

Men det er selvsagt også en rekke andre ting som spiller inn enn det rent økonomiske:

  • Ønsker du å fortsette å jobbe?
  • Vil du trappe ned?
  • Trenger du lønnsinntekten i tillegg til eventuell folketrygd?
  • Hvordan slår skattereglene inn?

Uansett valg er det viktig at du i størst mulig grad er klar over konsekvensene av de valg du tar. Husk at du kan kontakte den offentlige pensjonskassen du er medlem av (for de fleste offentlig ansatte KLP eller Statens pensjonskasse) eller NAV for å få informasjon om hvilke konsekvenser de ulike valgene vil ha for deg.