Kan du beordres til å jobbe i ferien?
Arbeidsgiver kan beordre deg tilbake på jobb selv om du har ferie, men bare hvis det er absolutt nødvendig.
Når avtale om ferie er inngått, kan ikke arbeidsgiver beordre arbeidstakere til å jobbe i ferien. Men det finnes unntak fra regelen.
Ferieloven stiller følgende krav:
1. Uforutsette hendelser
Arbeidsgiver kan endre ferien til ansatte hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendelser.
2. De uforutsette hendelsene skaper vesentlige driftsproblemer
Hvis de uforutsette hendelsene skaper vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder, kan arbeidsgiver beordre en ansatt tilbake på jobb.
Et eksempel på en uforutsett hendelse er at vikaren er blitt syk eller at andre på jobb er blitt syke. Dårlig planlegging av ferieuttak er ikke en god nok grunn til å endre ferien. Hendelser som kunne vært tatt i betraktning gir ikke arbeidsgiver rett til å fravike avtalen om ferietidspunkt. Driftsproblemene må også være av et visst omfang og varighet for at vilkåret skal være oppfylt.
3. Det finnes ingen stedfortreder
Arbeidsgiver må forsøke å finne en stedfortreder før du beordres til å jobbe. Kun hvis det ikke er mulig å skaffe en stedfortreder, kan din ferie endres.
4. Drøftingsplikt
Hvis du blir beordret tilbake på jobb, har arbeidsgiver plikt til å drøfte situasjonen med deg på forhånd i et drøftingsmøte. I dette møtet kan du ha med en tillitsvalgt.
I drøftingsmøtet skal arbeidsgiver og arbeidstaker sammen vurdere om nødvendigheten og konsekvensene av å endre den planlagte ferien. Det er viktig at arbeidstaker her gjør rede for hvilke merutgifter en omlegging av ferien påfører ham eller henne.
Ekstra kostnader skal dekkes
Hvis beordringen gir den ansatte ekstra kostnader, skal de ekstra kostnadene dekkes av arbeidsgiver. Dette går fram av ferienloven. Arbeidstaker kan kreve dokumenterte ekstrautgifter erstattet når ferien ikke kan avvikles som avtalt. Disse utgiftene skal arbeidstaker informere om i drøftingsmøtet. Merutgifter som arbeidstaker ikke har gitt opplysninger om under drøfting, kan bare kreves erstattet i den utstrekning de fremstår som nærliggende følger av omleggingen.
Du har rett til ferie senere
Hvis du får ferien din endret, har du rett til å ta ut ferie på et senere tidspunkt – innenfor ferielovens rammer. Det vil si at du har rett til tre ukers sammenhengende ferie i perioden mellom 1. juni og 30. september.
Du kan be om kompensasjon
Hvis du får ferietidspunktet endret, har du anledning til å be om kompensasjon eller et tillegg. Dette er ikke noe du har krav på og forutsetter en gjensidig avtale mellom deg og arbeidsgiver.
Trygghet i arbeidslivet. Og livet rundt.
2 gratis prøvemåneder.Ferieloven § 6 Feriefastsetting, endring og erstatning
Dette sier § 6 (3) (Endring av fastsatt feriefritid, erstatning mv)
Tiden for ferieperiode som arbeidstaker har mottatt underretning om, kan endres av arbeidsgiver hvis det er nødvendig på grunn av uforutsette hendinger. Slik endring kan bare foretas når avvikling av den fastsatte ferien på grunn av uforutsette hendinger vil skape vesentlige driftsproblemer, og det ikke kan skaffes stedfortreder.
Arbeidsgiver skal på forhånd drøfte spørsmål om endring med arbeidstaker. Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av en tillitsvalgt under drøftingen. Under drøftingen plikter arbeidstaker å gi opplysninger om merutgifter som vil bli krevet erstattet.
Arbeidstaker kan kreve erstatning for dokumenterte merutgifter som følger av en omlegging av ferien. Merutgifter som arbeidstaker ikke har gitt opplysninger om under drøfting, kan bare kreves erstattet i den utstrekning de fremstår som nærliggende følger av omleggingen.
Bestemmelsene ovenfor gjelder ikke i tilfeller hvor tiden for ferien endres etter §§ 8 og 9.
Spør Delta Direkte om ferie
Fordel for Delta-medlemmer: Har du spørsmål om ferie eller om lønns- og arbeidsvilkår? Da kan du kontakte Delta Direkte. Delta Direkte har åpent alle hverdager, kl. 08-20.
- Tlf. 02125
- Chat på delta.no
- direkte@delta.no