Høyesterett slår fast at reisetid er arbeidstid

Høyesterett har nå konkludert med at når du er pålagt av arbeidsgiver å møte opp et annet sted enn du vanligvis jobber, skal tiden som går med til å reise, regnes som arbeidstid.
Høyesterett har nå konkludert med at når du er pålagt av arbeidsgiver å møte opp et annet sted enn du vanligvis jobber, skal tiden som går med til å reise, regnes som arbeidstid. Foto: NTB scanpix

Høyesterett slår fast at ansatte som er sendt på reise og som står til arbeidsgivers disposisjon under reisen, skal regne reisetiden som arbeidstid.

4. juni falt dom i Høyesterett i saken om en politimanns reisetid var arbeidstid. Saken gjelder tre reiser som en polititjenestemann foretok til og fra et annet arbeidssted enn sitt vanlige og utenom alminnelig arbeidstid.

Høyesterett kom enstemmig fram til at tjenestemannen hadde stått til arbeidsgivers disposisjon under reisene, og at reisetiden derfor måtte anses som arbeidstid.

Hva betyr dommen for andre?

Denne dommen kan også få betydning for andre arbeidstakere. Det er nå konkludert med at når du er pålagt av arbeidsgiver å møte opp et annet sted enn du vanligvis jobber, skal tiden som går med til å reise, regnes som arbeidstid. Det har betydning for beregning av daglig og ukentlig arbeidstid, og den enkeltes hviletid mellom arbeidsøktene.

Avgjørelsen fra Høyesterett regulerer ikke hvordan reisetid skal betales. Dette avhenger av hva som er regulert i den enkelte tariffavtale. Om du har krav på godtgjørelse og overtidsbetaling for reisetiden, må dermed vurderes utfra bestemmelsene i tariffavtalen du er omfattet av.

Vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven har som formål å sikre forsvarlige arbeidstidsordninger, derav at arbeidstakerne får tilstrekkelig daglig og ukentlig hvile og nok hvile mellom arbeidsøktene.

– Dette er en viktig dom. Dette handler om vern av de ansatte, sier forbundsleder Erik Kollerud i Delta.

Et tydelig skille mellom arbeidstid og arbeidsfri er viktig for arbeidstakernes helse og velferd, samt for å sikre forsvarlige arbeidstidsordninger.

Delta vil nå gjennomgå tariffavtalene for å se om dommen kan gi behov for nye tariffkrav.  

Les mer:

Dette er saken

  • Saken gjelder tre reiser som en polititjenestemann foretok til og fra et annet arbeidssted enn sitt vanlige og utenom alminnelig arbeidstid. Reisene foregikk i tjenestebil. Tjenestemannen meldte seg for Operasjonssentralen ved avreise og han hadde med seg våpen.

  • Saken startet i 2014 da polititjenestemannen fra Sogn og Fjordane, med Politiets Fellesforbund som partshjelp, gikk til sak mot staten.

  • Saken har vært behandlet av tingretten, lagmannsretten og EFTA-domstolen før den ble behandlet i Høyesterett i begynnelsen av mai i år. 4. juni 2018 falt dommen.
  • Med støtte i en rådgivende uttalelse om forståelsen av arbeidstidsdirektivet fra EFTA-domstolen, fant Høyesterett enstemmig at tjenestemannen hadde stått til arbeidsgivers disposisjon under reisene, og at all reisetiden da måtte anses som arbeidstid etter de bestemmelsene i arbeidsmiljøloven kapittel 10 som implementerer arbeidstidsdirektivet.