Yrkesskadedekning: - Nå må myndighetene få opp tempoet

– En alvorlig skade under øvelse kan få dramatiske konsekvenser for den enkelte, og i verste fall føre til uførhet. Ikke rart de ansatte etterlyser skikkelige yrkesskadedekning, sier Delta-leder Trond Ellefsen.
– En alvorlig skade under øvelse kan få dramatiske konsekvenser for den enkelte, og i verste fall føre til uførhet. Ikke rart de ansatte etterlyser skikkelige yrkesskadedekning, sier Delta-leder Trond Ellefsen. Foto: Per Tandberg

– Vi har ventet mer enn lenge nok. Alle yrkesgrupper som øver for å redde andres liv må ha den samme tryggheten om de blir skadet.

Deltas forbundsleder Trond Ellefsen er oppgitt over myndighetene. Han etterlyser tydeligere grep for at alle som jobber i nødetatene skal ha det samme sikkerhetsnettet dersom de blir skadet under øvelse. 

I dag er det slik at politiet er dekket gjennom politiloven, mens ansatte i ambulanse og brann ikke har den samme tryggheten. 

En skam

– Vi har adressert dette til myndighetene i flere år, men vi opplever ikke at det skjer noe som helst. Jeg har personlig tatt dette opp i møter med arbeids- og inkluderingsministeren, helseministeren og statsministeren. I tillegg har arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og de ansattes organisasjoner sendt et felles brev til myndighetene om å få orden på dette. Men tida går, og ingen ting skjer. Det er en skam, sier Ellefsen. 

Alle arbeidstakere er omfattet av yrkesskadedekning gjennom yrkesskadeforsikringsloven og folketrygdloven, men praksis fra de senere årene viser at det er stadig vanskeligere å få godkjent skader som skjer på øvelser og i operativ trening som yrkesskade gjennom NAV og Trygderetten.

LES OGSÅ: - Dette kan gå ut over sikkerheten til befolkningen

Savner trygghet

Og temaet er mer aktuelt enn noen gang. 

– Senest 1. mai var det en dramatisk situasjon i Oslo sentrum som førte til at det i første omgang ble slått såkalt PLIVO-alarm (pågående livstruende vold). Da blir både politiet, ambulanse og brann sendt ut. Skal man takle slike situasjoner godt, og sikre publikum, må man øve. Og det er veldig vanskelig å øve realistisk på slike situasjoner hvis du vet at du ikke er ordentlig forsikret dersom du skader deg, sier Trond Ellefsen. 

Deltas forbundsleder deler fullt ut den utryggheten mange ansatte i nødetatene kjenner på. 

– En alvorlig skade under øvelse kan jo få dramatiske konsekvenser for den enkelte, og i verste fall føre til uførhet. Med et slikt perspektiv er det ikke rart de ansatte etterlyser skikkelige fyrkesskadedekning. 

Tydelig beskjed til regjeringen

Trond Ellefsen appellerer også til den nyutnevnte helseministeren.

–  I dag er helseminister Jan Christian Vestre i Narvik for å besøke sykehuset der som skal rustes opp til å bli et beredskapssykehus for Forsvaret og NATO. Dette for å takle alvorlige situasjoner og i verste fall krig, og da sier det seg selv at det vil medføre en rekke øvelser for de som jobber der. Da må forsikringsordningene være på plass. Og selv om dette formelt sett ikke er helseministerens ansvar, så er han medlem i en regjering som må ta tak i dette nå. 

Stolte ansatte

Forbundslederen til Delta vil også fremheve hvor høy yrkesstolthet det er blant mange som jobber ambulanse og brann. 

– Vi har NM i ambulansefag, det kåres årets brannkonstabel osv. De ansatte er veldig opptatt av å gjøre et skikkelig stykke arbeid. De har en høy yrkesstolthet, og da må myndighetene sørge for at de er best mulig sikret når de øver for å bli enda flinkere i jobben sin, sier Ellefsen.

Han viser også til at partene i lønnsoppgjøret ved sykehusene (Spekter) nettopp har gjennomført forhandlingene om sosiale bestemmelser, og også der ble de enige om å gjøre nye, felles framstøt mot myndighetene. 

– For det er viktig å presisere at dette ikke er arbeidsgivers ansvar. Dette er noe myndighetene må rydde opp i. Det er viktig å plassere ansvaret der det hører hjemme.

Ellefsen har fått med seg at regjeringen nå legger opp til en forsikringsordning under øvelse også for ansatte i kriminalomsorgen.

– Og det er bra for dem. Men regjeringen må slutte å tenke sektorvis. De må endre yrkesskadelovgivningen, slik at loven blir lik for alle, sier Trond Ellefsen.