Slår alarm om dårlig yrkesskadedekning under øvelse

Delta-leder Trond Ellefsen og tillitsvalgte Silje Ringlund ved Oslo universitetssykehus er bekymret for at ansatte i nødetatene behandles svært ulikt om det oppstår skader under de viktige fellesøvelsene.
Delta-leder Trond Ellefsen og tillitsvalgte Silje Ringlund ved Oslo universitetssykehus er bekymret for at ansatte i nødetatene behandles svært ulikt om det oppstår skader under de viktige fellesøvelsene. Foto: Per Tandberg

- Kommer vi ikke i gang med realistiske øvelser igjen, hvor de ansatte føler seg trygge og ivaretatt, kan dette gå ut over sikkerheten til befolkningen.

Det sier ambulansearbeider og Delta-tillitsvalgt Silje Ringlund ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Hun får full støtte av Delta-leder Trond Ellefsen.
Nå slår de full alarm. I ytterste konsekvens kan beredskapen svekkes. 

Pålagt å øve sammen

I 2021 vedtok Stortinget en endring i Politiloven som gir ansatte rett til full erstatning for skader som skyldes pålagt operativ trening. 

Ansatte i ambulanse og brann er langt dårligere dekket enn politiet om det oppstår skader under øvelser. Trond Ellefsen mener dette er en helt urimelig forskjellsbehandling siden alle er pålagt å øve sammen.

- De som trener sammen i arbeidstida må selvfølgelig ha samme yrkesskadedekning. Noe annet er helt uakseptabelt for Delta, sier Trond Ellefsen.

Ekstra sikkerhetsnett

Alle arbeidstakere er omfattet av yrkesskadedekning gjennom yrkesskadeforsikringsloven og folketrygdloven.

Men praksis fra de senere årene viser at det er stadig vanskeligere å få godkjent skader skjer på øvelser og i operativ trening som yrkesskade gjennom NAV og Trygderetten. Det er i slike tilfeller politiet har et ekstra sikkerhetsnett gjennom endringen i politiloven fra 2021.

Da ansatte og tillitsvalgte ved ambulansetjenesten ved Oslo Universitetssykehus (OUS) har påpekt denne skjevheten overfor ledelsen. Og understreket at risikoen ved de viktige PLIVO-øvelsene (pågående livstruende vold) er for høy i forhold til den dekningen ansatte har om de blir skadet under øvelsene.

Teksten fortsetter under videoen

Som en følge av dette tok ledelsen ved OUS ned risikoen ved årets PLIVO-øvelser.

- Blant annet ble ingen av markørene fraktet ut fra skadestedet. Dette er en del av operasjonen det er meget viktig å øve på. For det er ofte under bevegelse at utfrakting av skadde at ansatte i nødetatene kan være mest eksponert for farer og belastninger som kan føre til skader er størst. Dermed ble øvelsen mindre realistisk, og de tre nødetatene fikk ikke like god effekt av den som de burde hatt, sier Silje Silje Ringlund

Har tatt det opp med statsråden

Delta-leder Trond Ellefsen påpeker at alle faginstanser og rapporter sier at det å øve og trene sammen er kritisk for å være så godt forberedt som mulig.

- At ambulanse- og brannansatte har dårligere dekning enn politi under øvelser er helt uakseptabelt. Delta ble har jobbet med dette lenge, og har også tatt det direkte opp med arbeidsminister Marte Mjøs Persen.

Teksten fortsetter under videoen

- Det siste vi har hørt nå er at Regjeringen legger opp til en forsikringsordning under øvelse også for ansatte i kriminalomsorgen. Og det er bra for dem. Men regjeringen må slutte å tenke sektorvis. De må endre yrkesskadelovgivningen, slik at loven blir lik for alle, sier Ellefsen.

LES OGSÅ: - Vi er totalberedskapen (ekstern lenke YS.no)

Hør Delta-podden!
En episode om yrkesskade, en om beredskap i usikre tider.