Tok fagutdanning - fikk utvidet stilling og økt lønn

- Framover kan jeg overskue hva jeg har i inntekt. Det er helt fantastisk, sier Evelyn Selsaas.
Tilværelsen som ufrivillig deltidsansatt bærer med seg mye usikkerhet og bekymringer knyttet til økonomi. Hun jobber med personer med utviklingshemming i Karmøy kommune og er medlem i Delta.
Etter å ha gått som vikar som barne- og ungdomsarbeider i mange år i Dalabrekkå bofellesskap på Avaldsnes, fikk hun for to år siden fast stilling etter å ha tatt fagbrev som privatist.
Jobbet mye ekstravakter
Evelyn Selsaas har vært ansatt i 70 prosent stilling, men har flere år jobbet mye ekstravakter. Ved hjelp av hovedtillitsvalgt i Karmøy kommune, Wendy Kværnøy Nilsen, la hun fram krav etter ettårs-regelen. Etter to runder i tvisteløsningsnemnda fikk hun innvilget 89 prosent stilling.
- Jeg er veldig takknemlig for hjelpen jeg har fått. Det er stort for meg å få den tryggheten. Jeg er alene og har huslån som skal besørges. Jeg trenger mer enn de 70 prosentene for å betjene lånet. I sommerferien og jul går ekstravaktene til vikarer, og ikke faste som jobber i mindre stillinger som meg. Med større stilling, kveldstillegg og helgetillegg kan jeg leve på den lønnen jeg har, sier hun.
- Dette er stort for meg.
- Ulempe med små stillinger
- Det er altfor mange små stillinger. Jeg tror også at det er en ulempe for dem som bor der og for arbeidsgiver. De mister oversikten med så mange ansatte, sier Selsaas.
På arbeidsplassen til Selsaas jobber de ansatte to av fem helger.
- Det er ok for meg. Har du aleneansvar for mindre barn, er det kanskje vanskeligere.
Tilværelsen som ufrivillig deltidsansatt bærer med seg mye usikkerhet og bekymringer knyttet til økonomi. «Hvordan blir julen? Får jeg nok ekstravakter», har hun lurt på.
- Nå går jeg opp til 89 prosent stilling. Jeg kan nesten ikke tro det. Jeg tror fortsatt nesten ikke at det er sant, sier Selsaas.
Forutsigbar inntekt
Fra 1. oktober går hun i fast ny turnus.
- Framover kan jeg overskue hva jeg har i inntekt. Det er helt fantastisk. Det er ikke alle som står i små stillinger som har jobbet nok ekstra til å få utvidet stillingen etter denne regelen, sier Selsaas.
Evelyn Selsaas ser for seg at det må skje noe med turnusordningene på sikt for å tilpasse arbeidstiden til den virkeligheten folk lever i.
- Om ti år har vi færre husmødre med menn «i oljå». Flere arbeidstakere vil være avhengig av hele stillinger. I boligen hvor jeg jobber er det mange kveldsvakter og har du små barn passer det ikke, sier hun.
Evelyn Selsaas har gjennomsnittlig én dagvakt i uka, men jobber flest kvelder.
Når vi går på jobb hver dag er det en viktig del av identiteten. Det er viktig å ha stor nok stilling til å bli en del av miljøet på jobben - fordi det er med å heve yrkesstoltheten til ansatte.
Heltid bør bli normalen
I framtida tror Evelyn Selsaas at ansatte må tilbys hundre prosent stillinger, og heller søke seg ned. Selv har hun jobbet mest i såkalt ubekvem arbeidstid.
Jeg har kost meg med fridager i uka. Men det går ut over det sosiale.
Evelyn Selsaas
- Det er ok nå. Men på sikt vil jeg kanskje ha behov for eller ønske om å ha en mer bekvem arbeidstid, sier hun.
- Jeg har tatt mye helgevakter, og har kost meg med fridager i uka. Men det går ut over det sosiale.
Fikk fagarbeiderlønn ved hjelp av Delta
I januar 2015 fikk Evelyn Selsaas fast ansettelse som nyutdannet barne- og ungdomsarbeider. Men de snakket ikke om lønn. Før hun tok utdannelsen gikk hun som vikar.
- Da jeg leverte inn fagarbeiderpapirene, fikk jeg et lønnstillegg på 10.000 kr (etter en lokal avtale), men selv med tillegget ble det lavere enn fagarbeiderlønn, sier hun.
Selsaas fant etter hvert ut, ved hjelp av Delta, at kommunen kan velge hva slags kompetanse de skal bruke.
- Kommunen hadde ikke gjort noe galt, men det opplevdes som urettferdig å ikke få fagarbeiderlønn etter at jeg hadde tatt fagbrevet.
Ved hjelp av sin tillitsvalgte, Wendy Kværnøy Nilsen, fikk hun likevel fagarbeiderlønn, under forutsetning av at hun jobber i den boligen hvor hun er ansatt nå.
- Her er det noen unge beboere, så da regnes fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider som relevant, sier Selsaas.
Deltidskultur på hell
Alle trenger en jobb de kan leve av. Ingen skal måtte være avhengig av å ha en partner som forsørger dem. Det er alle enige om i diskusjonene om ufrivillig deltidsarbeid mellom partene. Mange arbeidstakere i kommunene, først og fremst kvinner, har ønsket å jobbe deltid.
Systemet er derfor lagt opp etter de deltidsarbeidende. Det må de som ønsker å jobbe heltid lide for. Langsomt vil dette endres, men endringene skal skje lokalt.
Er du deltidsansatt og jobber mer enn den faste stillingen din?
Du kan ha rett på fast ansettelse i hele stillingen.