Stumpet røyken da kommunen ble røykfri

Kokk Per Kristian Nyhus stumpet røyken i mai da det ble kjent at Nittedal kommune skulle bli en røykfri kommune. . – Jeg har aldri sluttet å røyke. Jeg holder opp. Det er min mestringsstrategi.
Kokk Per Kristian Nyhus stumpet røyken i mai da det ble kjent at Nittedal kommune skulle bli en røykfri kommune. . – Jeg har aldri sluttet å røyke. Jeg holder opp. Det er min mestringsstrategi. Foto: Elisabeth Strøm

Kokk Per Kristian Nyhus ved Skytta bo- og servicesenter var skeptisk til at Nittedal kommune skulle innføre røykfri arbeidstid. Etter røykekutt-kurs i kommunal regi har han både blitt røykfri og positivt innstilt.

  • Artikkelen har også vært publisert i Kjøkkenskriveren (fagbladet til Kost- og ernæringsforbundet)

– Her har jeg brukt mye tid. Det har liksom alltid vært røykerne og søpla, sier Per Kristian Nyhus, og åpner bakdøra på sykehjemmet i Nittedal.

Det som kommer til syne er søppelcontainere, flaskeinnsamlingspunkt og en enslig, litt skjev plastikkstol – med utsikt ut mot en parkeringsplass. Kanskje ikke det koseligste stedet i Nittedal, men absolutt fredelig og friskt. For bildets skyld har journalisten tatt med en sigarett som Nyhus symbolsk skal brekke i to og kaste i søpla.

Sitter mellom øra

Per Kristian Nyhus begynte å røyke som 13-åring og rask hoderegning forteller at han har vært røyker i 39 år. Da nyheten kom fra øverste hold i kommunen om at Nittedal skulle bli en tobakksfri, mente Nyhus det var noe stort tull. Han var absolutt ikke motivert for å slutte. Det har han dessuten prøvd før, uten å lykkes. Han fikk tilbud om røykekutt-kurs på Frisklivssentralen, og de to røykerne på sykehjemskjøkkenet meldte seg på for å «gi det en sjanse», som han sier.

På kurset var det samtaler både med kursleder og andre ansatte i kommunen.

– Det kokte ned til at suget sitter mellom øra. Mye handlet også om å få kontroll på egen tid og helse, sier kokken, som også ble bevisstgjort hvorfor han røyker. For hans del handler røyking om å få en pause, at røykepausen har en viktig sosial funksjon og at røyken blir en premiering i arbeidshverdagen.

– Nå har jeg lært at det går an å være sosial uten å røyke, ler Nyhus, som kunne røyke 20 sigaretter daglig, gjerne flere, tidligere. På jobb ble det gjerne røykepause en gang i timen.

Teksten fortsetter under bildet.

Røykepause
Slik var det før; pause blant søpla på Skytta. Røyk og kaffekopp som fast følgesvenn - hver time gjennom hele arbeidsdagen.

Suget som kommer og går

Nyhus la bort røyken 4. mai. Deretter har det vært måneder med både oppturer og nedturer. Røyksuget kan komme når han minst venter det.

– Jeg innrømmer gjerne at jeg har sett meg selv i speilet og spurt: Hva er vitsen? Jeg innrømmer også at jeg har gått på et par smeller, ja, sier han.

Nå har jeg lært at det går an å være sosial uten å røyke

Per Kristian Nyhus

Han har vært med på hele reisen: Fra den tiden røyking var tillatt overalt til røykeloven ble innført - til ansatte måtte fjerne seg lenger og lenger bort fra arbeidsstedet og nå til total røykenekt i arbeidstiden.

– Jeg var negativ da røykeloven ble innført. I dag er jeg faktisk positiv til at Nittedal har blitt røykfri. Jeg har et par ungdommer hjemme, og de mener at det absolutt ikke er særlig kult å ta seg en blås.

At det er mer lønnsomt for arbeidsgiver å ha røykfrie ansatte er han derimot ikke så sikker på.

– Jeg har ikke tro på at det blir større effektivitet. Før jobbet jeg gjerne fortere nettopp for å få tid til å legge inn en røykepause.

Mer tid sammen

Hege Lile Stavnås
Kjøkkensjef Hege Lile Stavnås

Sjefen, kjøkkensjef Hege Lile Stavnås mener innføringen av røykeforbudet har gått smertefritt. Hun er imponert over innsatsen og at de ansatte respekterer forbudet. Hun mener røykfritt miljø er bra både for beboerne og for arbeidsmiljøet.

– Røykeforbudet er spesielt fint for dem som spiser hos oss. Tidligere kunne de få servert middag av en ansatt som akkurat hadde tatt seg en røyk, og det er ikke akkurat appetittlig. Røyklukt fremmer nok heller ikke matlysten hos eldre som sliter med å få i seg mat, mener Stavnås.

Røykefrie arbeidsdager virker samlende på kjøkkenstaben.

– Den største forskjellen er nok at de som tidligere gikk ut for å røyke, nå tar pauser sammen med de andre. Alle ansatte tilbringer mer tid sammen i pausene nå enn før. 

Ta det pent

nettsidene til Nittedal kommune er det listet opp mange kortsiktige og langsiktige helsegevinster ved å stumpe røyken. Allerede etter 20 minutter skjer det noe med kroppen. Pulsen går ned. Per Kristian Nyhus merker absolutt at han har lagt røyken på hylla.

– Jeg har gått i den fella at jeg har blitt mer aktiv, og begynte å trene fotball. Enden på den visa er at jeg har fått treningsnekt og går til fysioterapeut for første gang i livet. Så moralen er; begynn sakte og ta det pent, sier kokken på Skytta.