Flere forbyr ansatte å røyke eller snuse i arbeidstida

Flere arbeidsplasser nekter ansatte å røyke eller snuse i arbeidstida.
Flere arbeidsplasser nekter ansatte å røyke eller snuse i arbeidstida. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Stavanger har gjort det. Overhalla, Ringebu, Risør og Bodø likeså. Nå er også Nittedal på listen over kommuner som forbyr ansatte å ta seg en røyk eller en snus på jobben.

  • Artikkelen har også vært publisert i Kjøkkenskriveren (fagbladet til Kost- og ernæringsforbundet)

Siden 1. august i 2017 er det ikke lenger anledning til å røyke eller snuse i og rundt Nittedal kommunes lokaler. At ansatte skal være tobakksfrie, defineres på samme måte som i tobakkskadeloven: «Med tobakksvarer forstås varer som kan røykes, innsnuses, suges eller tygges såfremt de helt eller delvis består av tobakk».

Det er flere grunner til at Nittedal kommune vedtok å bli en tobakksfri kommune. For det første veide hensynet til alle brukerne som møter kommunalt ansatte tungt. Brukerne skal slippe å bli møtt med sur røyklukt og snuslepper. Forskning viser også at å stumpe røyken bidrar til bedre helse blant ansatte, noe som igjen reduserer sykefraværet. Nittedal viser i tillegg til Helsedirektoratet som mener at kommuner har et spesielt ansvar og er en viktig arena i arbeidet med å forebygge og hindre tobakksbruk.

Har sitt på det tørre

Sellæg
Kari Sellæg

Mette Hareide, HR-ansvarlig og prosjektleder for innføringen, forteller at mange ansatte i kommunen var positive til å innføre røykfri arbeidstid.  Spesielt ledere mente det ville få en positiv innvirkning på arbeidsmiljøet. Andre igjen var direkte negative eller skeptiske.

– Noen mente det gikk langt ut over arbeidsgivers styringsrett. Andre lurte på hva det neste kommunen ville finne på, bacon-nekt i kantina, forteller Hareide.

Det var også ansatte som lurte på om de røykfrie kommunene faktisk har lov til å innføre en slik regel. Nittedal mener at de har alt sitt på det tørre. Både advokater i Kommunenes Sentralforbund og Fylkesmannen tolker regelverket dithen at tobakksnekt i arbeidstiden ikke strider mot den ansattes rett til privatliv i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.  Derimot kan ikke kommunen kreve tobakksfrihet i ubetalte pauser, på tjenestereiser, i privatbil eller på seminarer/konferanser. Forbudet gjelder alle ansatte – også vikarer og ekstravakter.

– Hva er sanksjonene om en ansatt blir tatt i å røyke i arbeidstiden?

– Vi har lagt større vekt på holdningsskapende tiltak enn sanksjoner i innføringen av røykfri arbeidstid. Derfor legger vi til grunn at ansatte innretter seg etter retningslinjene og det arbeidsreglementet som til enhver tid gjelder i kommunen. Røykes eller snuses det i møte med brukerne, forventes det at lederne tar dette opp med den enkelte. Gjentas dette, vil det være aktuelt å gi en tilrettevisning, sier Hareide.

Sparer millioner

I Nittedal kommune er det 1400 ansatte. Kommunen foretok ingen kartlegging i forkant av innføringen, men la offentlig statistikk til grunn for å beregne hvor mange av de ansatte som røyker. Dermed kunne de anslå at kommunen har ca. 168 røykere. Hareide sier at kommunen ikke har fokusert spesielt på hva røykfri arbeidstid kan gi av økonomiske besparelser, selv om kravet til å effektivisere kommunen og innsatsen til den enkelte arbeidstaker blir mer og mer viktig.

– Det er vanskelig å lage nøyaktige beregninger. Uansett hvordan vi regner, så er det helt klart flere millioner kroner å spare på å innføre røykfri arbeidstid, sier hun.

– Røyker du selv?

– Nei, men jeg har vært utsatt for passiv røyking i hele barndommen da begge foreldrene mine røyker, dessverre, sier Mette Hareide.

En glipp kan fort bli en sprekk

I forkant av vedtaket om å bli en røykfri kommune, fikk alle ansatte i Nittedal tilbud om røyke-  og snusekutt-kurs i regi av Frisklivssentralen. Ernæringsfysiolog Kari Sellæg ved Frisklivssentralen forteller at 28 ansatte i Nittedal kommune har deltatt på kurset, som er utviklet av Helsedirektoratet, det siste året. Deltakerne har vært både ansatte og ledere i ulike etater og nivåer.

– Kokken på Skytta innrømmer at han har sprukket et par ganger. Hvordan forholder man seg til det?

– Dersom man har falt for fristelsen og tatt en røyk, må det karakteriseres som en «glipp» og ikke en «sprekk». Da må man bestemme seg for å gå videre som røykfri, og hente fram alt som motiverer en til nettopp det. Det er viktig at den enkelte ikke bebreider seg selv, men heller tenker gjennom hvordan man bedre kan møte den neste utfordrende situasjonen. Skjedde det for eksempel på en fest, kan det være lurt å ta med nikotintyggegummi eller nikotinspray som kan brukes når de andre skal røyke. Han bør si til selv at dette var et lite feiltrinn, neste gang skal jeg klare å la være. Det er viktig å understreke at det på det sterkeste frarådes å spekulere i at det går an å ta en røyk av og til. For noen kan det være nok med én røyk til å reaktivere nikotinavhengigheten, og dermed røyksuget. En glipp kan dermed fort bli til en sprekk, avslutter ernæringsfysiologen.

Færre røyker – flere snuser

  • 13 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år røyker daglig. Hvis vi også regner med de av oss som tar en sigarett i ny og ne, så utgjør det nærmere 1 million nordmenn. De fleste som røyker er mellom 45 og 64 år, og det er nesten ikke forskjell mellom menn og kvinner.
  • Antall nordmenn som snuser øker, spesielt blant kvinner. 10 prosent av den voksne befolkningen legger snus under leppa daglig. Fortsatt er det flest menn som snuser, men den kvinnelige delen i befolkningen tar raskt etter, heter det fra Statistisk Sentralbyrå.
  • Nyttårsaften er som kjent en anledning hvor mange bestemmer seg for å stumpe røyken. Swedish Match, en av de største produsentene av nikotinfri tobakk og snus, opplyste i fjor til radiostasjonen P4 at etterspørselen etter produktene deres øker med 60 prosent i årets tre første måneder.