På veien for lovfesting av responstid
Leder av Ambulanseforbundet i Delta Ola Yttre kjører Norge på langs fra Kautokeino i nord til Kristiansand i sør for å sette kravet om lovfesting av responstid på dagsorden.
Landsturneen strekker seg over ti uker og er et samarbeid med LHL. Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum var med på å kjøre turneen i gang utenfor LHLs sykehus på Gardermoen tirsdag 30. april. Partiet støtter kravet om lovfesting av responstid.
- Dette er enormt viktig. Vi har hatt noen runder på dette i Stortinget allerede. Dessverre har vi ikke fått flertall for dette til nå. Nå håper jeg at når man har denne kampanjen, så kan man sammen klare å få til et engasjement slik at man ser at man må ha et slikt nasjonalt krav, sier Vedum.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Du skal ha en trygghet for at uansett hvor du bor, så skal det komme en ambulanse hvis krisen er der, poengterer han.
Første stopp i Finnmark
Kautokeino er første stopp på turneveien. Deretter går ferden sørover gjennom Finnmark, Troms og Nordland. Ola Yttre skal kjøre kampanjebilen innom 86 kommuner og samtlige fylker før turneen avsluttes i Oppland i september.
Se når turnéen kommer til deg - artikkelen fortsetter under kartet
- Vi skal synliggjøre hvor viktig det er med responstid. Vi har med et barometer som viser responstiden i den enkelte kommune som vi skal besøke, forteller Yttre.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Ordførere og rådmenn i kommunene som får besøk vil få tildelt et responstidsdiplom som tydelig viser om de oppnår dagens norm eller ikke.
- Vi håper at ordførerne tar tak i dette og jobber videre politisk for å gjøre responstiden i sin kommune enda bedre og gjøre at innbyggerne har det bra og trygt, sier leder av Ambulanseforbundet.
Klarer ikke normkravet
I dag er det kun satt normtider for ambulansetjenesten i Norge. I tettbygde strøk skal 90 prosent av ambulansene være på plass innen 12 minutter. I grisgrendte strøk er kravet 25 minutter. I hele 75 av de 86 kommunene som skal besøkes på turneen, klarer ikke ambulansetjenesten å levere på normen. Derfor mener både LHL og Ambulanseforbundet i Delta at responstiden må lovfestes.
- Dette er en veldig viktig sak for våre pasientgrupper som får hjerneslag, hjertestans og akutte kolsforverrelser. Da er responstid veldig viktig, sier generalsekretær i LHL Frode Jahren. Han er veldig glad for samarbeidet med Ambulanseforbundet i Delta.
Handler om å redde liv
Deltas leder Lizzie Ruud Thorkildsen stakk også innom LHL sykehuset for å ønske lykke til med turneen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Dette viser hvor viktig det er å finne samarbeidspartnere med samme mål, understreker Delta- lederen.
- Responstid hare betydning for hver og en av oss som bor i Norge. Det handler om å redde liv. Det er alt for store forskjeller i dag og derfor er dette viktig for Delta og Ambulanseforbundet, sier Thorkildsen.
Hun synes Yttre gjør en fantastisk innsats når han reiser Norge på langs for å synliggjøre kravet om responstid. Delta-lederen skal selv være med på reisen noen dager for å sette fokus på saken.
Færre ambulanser, flere oppdrag
En kartlegging gjennomført av LHL og Ambulanseforbundet basert på SSBs siste oversikt viser at antall ambulanser har sunket med 14 prosent siden 2002, samtidig som folketallet i Norge har økt med 14 prosent i samme tidsperiode. I løpet av disse 15 årene har også oppdragsmengden for ambulansetjenesten i Norge økt med 46 prosent.
Derfor kreves det lovfesting
Mennesker med hjerte- og lungesykdom, samt hjerneslag utgjør en stor andel av dem som har behov for akuttmedisinsk bistand. Delta og LHL krever lovfesting av responstid på akuttmedisinske tjenester, herunder medisinsk nødmeldetjeneste, kommunal legevakt og bil-, båt- og luftambulanse. I dag gjelder anbefalte normtider. Det er ikke forpliktende nok. For mange med akutt hjerte- og lungesykdom, samt hjerneslag, er rask behandling avgjørende. Det står om liv når tiden er knapp.