Dokumentarserien «113» gir godt innblikk i ambulanseyrket

I den populære NRK-seien "113" som vises på søndager, kan du møte Finn-Olav Lind, styremedlem i Ambulanseforbundet i Delta, og andre av hans kolleger ved ambulansestasjonen i Tromsø.
I den populære NRK-seien "113" som vises på søndager, kan du møte Finn-Olav Lind, styremedlem i Ambulanseforbundet i Delta, og andre av hans kolleger ved ambulansestasjonen i Tromsø. Foto: Jørn Normann Pedersen - Nordlys

- Dette er usminket tv. Det som vises er reelt og har hendt i virkeligheten. Produksjonen er helproff og resultatet er veldig bra, sier ambulansearbeider Finn-Olav Lind fra Tromsø.

NRKs storsatsing «113» har festet grepet om publikum og har oppnådd høye seertall.

Dokumentarserien gir et godt innblikk i arbeidsdagen som ambulansearbeider. Gjennom ti episoder følger «113» den største akuttberedskapen i nord – Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Dokumentarserien viser både ambulansepersonell i bil og helikopter. I serien blir vi med inn på ambulansestasjonen, på utrykning, i pauser og i drama på liv og død. Samhold og kollegial støtte og ikke minst nordlendinger med glimt i øyet og godt humør. Serien har alt det som gjør at det bare er å følge med. 

Representerer hele ambulanse-Norge

Femte episode ble vist 27. januar og her var Finn-Olav Lind med i sin tredje episode i serien. Lind er styremedlem i Ambulanseforbundet i Delta. Han er også tillitsvalgt. Han sier selv at han stortrives i verdens beste jobb.

-    Det er kjempepositivt at yrket får oppmerksomhet. Det er ikke så mange som vet hva som foregår i ambulansen. Serien viser at vi er fagarbeidere som driver medisinsk behandling på høyt nivå i ambulansen, sier Lind, og forteller at de blir representanter for hele ambulanse-Norge, ikke bare for stasjonen i Tromsø. 

Responsen fra kolleger er at de kjenner seg igjen. Tilbakemeldingene har vært positive både fra kolleger og fra folk på gata.  

-    Fremmede stopper oss og tar oss i handa og takker. Stort sett har det vært hyggelige tilbakemeldinger. Til og med Bodøværinger har gitt ros! Det sier jo litt, humrer Lind. 

Selv ser han i ettertid at han kunne gjort ting litt annerledes. 
-    Vi blir enda bevisst måten vi gjør jobben vår. Men på den annen side er man vel selv sin verste kritiker, sier han. 

NRK har latt ambulansearbeiderne se gjennom episoder der de er med for godkjenning. 
-    Det er en trygghet. Det som har vært vanskeligst er å ta en kjapp vurdering under oppdrag og spørre pasienten eller pårørende om de vil filmes. Det er fort gjort å havne i etisk dilemma, sier Lind. 

Rekrutterer 

Han synes det er ekstra flott at mange unge har vist interesse for yrket og kan tenke seg å bli ambulansearbeider. 
- Det er fantastisk at vi kan inspirere ungdom. Vi trenger flere dyktige folk og vi ønsker å rekruttere. Det er også kommet flere som ønsker å hospitere på ambulansestasjonen. Det er positivt, sier Lind. 

- Bidrar denne serien til yrkesstolthet?

- Det er klart. Vi kjenner at vi blir litt ekstra stolt av yrket vårt. Det er et yrke som har sterke personvernregler og taushetsplikt. Det er ikke så lett å bli anerkjent når man ikke får prate om det som har hendt. Jeg mener yrket fortjener anerkjennelse, sier han. 
Lind mener at serien har løftet gløden på stasjonen. 

- Vi har fantastiske folk som jobber her. Det har «113» fått fram, sier Finn-Olav Lind.